Gedragen: Vaude AM Moab Mid STX

Degelijke ecoschoenen van gelukkige koeien

Als je liever kleeft dan klikt, zoals onze redacteur Arjan Kruik, dan is de keuze tegenwoordig steeds groter. Steeds meer fabrikanten maken schoenen voor mountainbikers die géén trek hebben in SPD-pedalen. Als je dan óók nog hart hebt voor het milieu, dan kom je al snel bij het Duitse Vaude uit. Nagenoeg de gehele schoen is gemaakt van gerecyclede materialen en het leer is afkomstig van Duitse koeien die een goed leven hebben gehad…

De letters AM in de naam van deze Vaude-fietsschoen staan voor all-mountain. Als je de schoenen omdraait zie je waarom: er kunnen geen klikplaatjes op. De AM Moab Mid STX, met een adviesverkoopprijs van € 180,- is een schoen voor flat-pedals en nog een hele fijne ook. Niet alleen omdat ze lekker zitten, maar vooral ook dankzij de speciale zolen van de Italiaanse specialist Vibram. In het midden, onder de voetboog en de bal van je voet, zit een witte, relatief zachte rubber-compound die als kauwgum aan je pedalen kleeft. Opvallend, want veel (met name Britse) test-collega’s klagen bij deze schoen juist over onvoldoende grip. Een kwestie van pedaalkeus? Ik rijd op extra grote Catalyst-pedalen van Pedaling Innovations en kom beslist geen grip tekort. Maar ook op de veel kleinere Boomslang-pedalen van Specialized die voorheen op mijn bike zaten, vond ik de grip van de Vaude-schoenen echt prima.

Vaude beseft dat je met mountainbikeschoenen niet alleen op de trappers staat. Onder de hiel en bij de voorvoet zit daarom zwart rubber dat niet alleen stevig geprofileerd is, maar ook een hardere samenstelling heeft. Hierdoor biedt de schoen bij lopen in lastig terrein nog een behoorlijke grip, zonder overmatig snel te slijten. Datzelfde geldt trouwens voor het witte gedeelte. Ondanks redelijk intensief gebruik gedurende twee jaar valt de schade die de scherpe pedaalpinnen aangericht hebben heel erg mee.

Conclusie

Vaude brengt verschillende Moabs. Ik heb gekozen voor de Mid-uitvoering. Niet alleen omdat deze de enkel beter ondersteunt dan de lage versies, maar ook omdat de Mid is voorzien van een Sympatex-membraan. Dat is niet alleen waterdicht, maar ook ademend. Dat maakt deze Moab bij uitstek geschikt voor nat en koud weer.

Al met al een zeer geslaagde schoen, al zou de tussenzool een tikkie stijver mogen. Ook sluit de band over de wreef aan de binnenkant niet mooi aan, waardoor de schoen op die plek breder is dan nodig en langs de crank schuurt. Een draaipunt op de plek waar de band aan de schoen is vastgestikt zou dit probleem oplossen. Bewonderenswaardig: Vaude probeert bij de productie van deze schoenen het milieu zo min mogelijk te belasten. Zo zijn veters, binnenzool en de verstevigingen bovenwerk grotendeels van gerecycled materiaal en is het leer afkomstig van Duitse koeien die volgens Vaude een goed leven hebben gehad. Top!

Vernieuwd
Vaude heeft de Moab MID STX voor modeljaar 2019 nog vernieuwd, maar via de website van Vaude is ‘mijn’ uitvoering nog steeds verkrijgbaar. Aan de andere kant: de nieuwe Moab MID STX kost maar een tientje meer en is op de punten die ik minder goed vond juist weer verbeterd.

Tekst: Arjan Kruik
Foto’s: Joris Lugtigheid

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments