Tekst: Mark Klompenhouwer // Foto’s: Arjan Kruik

Gravelschoenen? MTB-schoenen? Allebei!
In de mountainbike-industrie gaat een hoop onzin rond. Zaken als speciale e-mountainbike-zadels. Alsof e-mountainbikers een fundamenteel andere fysiek hebben dan spierfietsers. Speciale schoenen voor gravelbikers vallen wat mij betreft in dezelfde bullshit-categorie. Want waarom zou je een speciale gravelbikeschoen maken als die al bestaat? Namelijk de mountainbikeschoen. Specialized ziet dat inmiddels gelukkig ook in en doet niet meer aan die gekkigheid mee. Hun nieuwe Recon-modellen zijn expliciet bedoeld voor zowel mountainbiken als gravelbiken. Goed bezig Specialized!
Denk trouwens niet dat de bovenstaande kritiek op de doorgeslagen productdifferentiatie van de fietsindustrie afkomstig is van een mountainbiker op leeftijd die het niet kan hebben dat zijn sport in het gedrang komt vanwege de hordes gravelbikers die de Nederlandse zand- en bospaden overspoelen. Ja ja, hoe ouder je wordt, hoe langer de zinnen die zomaar uit je toetsenbord rollen. Dus dat van die leeftijd klopt wel. Maar mountainbiken is mijn ding niet. Nooit geweest ook, ik heb er niks mee. Niet dat ik niet graag offroad rijd. Integendeel, graag zelfs. Maar dan wel op een crosser. Althans, tot voor kort. Want tegenwoordig zit ik net als iedereen op een gravelbike. Ik ben dus zélf de doelgroep van de marketeers die allerlei gespecialiseerd gravelspul aan de man willen brengen. Maar daar doe ik dus niet aan mee.
Boa met dyneema
Lekker zeg, éven mijn gal spuien… En dan nu dóór, want er moet natuurlijk wel een stukje komen over de nieuwe Specialized Recon 2.0 Gravel & Mountain Bike Shoe. Echt, zo staat-ie op de website. De Recon 2.0 is de middelste in een serie van drie gravel- en mountainbikeschoenen, met de Recon 1.0 als het instapmodel en de 3.0 als topper. Ze kosten respectievelijk 120, 200 en 250 euro. De prijsverschillen komen voort uit het materiaalgebruik, de afwerking en het gewicht. De Recon 1.0 en 2.0 zijn vanwege een vezelversterkte nylon zool met een stijfheidsindex van 6 gematigd stijf, de 3.0 is met een waarde van 10 flink wat stijver, met dank aan een volledige carbon zool. Overigens, het kan altijd nóg stijver: de S-Works Recon Lace waarmee testrijder Sebastiaan vorig jaar reed heeft een stijfheidsindex van 13 op een schaal van 15!
Om maar even met dat laatste te beginnen: de Specialized Recon 2.0’s wegen 618 gram per paar in maat 43. De sluiting is een combinatie van klittenband en Boa. En niet zómaar Boa, maar Boa Li2, waarbij het karakteristieke staalkabeltje is vervangen door een exemplaar van dyneema, een vezel die minstens zo sterk is als staal, maar véél lichter. Leuk weetje voor wie zich aangetrokken voelt tot de MEGA-beweging (Make Europe Great Again): deze supervezel is uitgevonden in ons eigen Limburg! Doordat het Dyneema-kabeltje minder stug en stijf is dan het gebruikelijke stalen Boa-kabeltje, kon Specialized bij de constructie van de Recon 2.0 alle harde kunststof kabelgeleiders achterwege laten.
Stride-technologie en SlipNot-rubber
Het bovenwerk van deze offroad-sloffen is voorzien van een grote hoeveelheid kleine gaatjes. Die dienen enerzijds ter ventilatie, maar moeten anderzijds het op zich redelijk stugge bovenwerk wat souplesse verlenen. Boven de tenen lopen die perforaties dwars op de schoen. Het idee daarachter is dat de schoen op die plek, daarbij geholpen door de eveneens soepele zool ónder de tenen, beter kan afrollen tijdens het lopen. Specialized heeft er zelfs een mooi woord voor bedacht: stride toe-flex technology.
Onder de vezelversterkte zool zijn op strategische plaatsen noppen aangebracht. Niet van het harde en gladde polyurethaan zoals je dat op veel andere offroad-schoenen ziet – met name op schoenen die gebrand worden als gravelschoenen – maar gewoon van stroef rubber, zoals het wat mij betreft ook gewoon hoort. Ook hier heeft de marketingafdeling zich mogen uitleven: SlipNot-rubber heet het materiaal. Briljant…

Hoe zitten ze?
Zoals gezegd sluit de Recon 2.0 op de wreef met een Boa-ratelsluiting en boven op de voorvoet met een klittenbandje. Die laatste doet eerlijk gezegd niet zoveel, de Boa-sluiting des te meer. In combinatie met de effectieve hielkuip blijft de voet goed op zijn plaats. Naden en overlappingen zijn niet voelbaar. Schoenen van Specialized staan bekend om hun vriendelijke leest. Daarmee bedoel ik, dat ze bij heel veel verschillende voetvormen goed zitten, tenzij de voet qua breedte of smalte extreem afwijkt van het gemiddelde. Dat is bij de Recon 2.0 niet anders. En aangezien ik redelijk gemiddelde voeten heb, vallen deze schoenen in maat 43 mij precies goed.
Ondanks dat de Recon 2.0 met een stijfheidsindex van zes op een schaal van vijftien veel minder stijf is dan de eerder genoemde S-Works Recon Lace die een waarde van dertien heeft, is de zool van de Recon 2.0 wat mij betreft stijf genoeg. Kijk, het is geen wedstrijdschoen. Maar ik kan zeker niet zeggen dat ik het gevoel heb dat er veel trapenergie verloren gaat in het verbuigen van de zool. Integendeel, de zool is zodanig stijf, dat de pedaalomwentelingen behoorlijk effectief aanvoelen.
Kan het beter? Natuurlijk kan het beter, Specialized maakt niet voor niets de stijvere Recon 3.0. Wie hoge wattages wegtrapt en/of redelijk zwaar is, kan waarschijnlijk meer rendement uit de topversie van de Recon halen. Maar voor het toeren dat ik ermee gedaan heb, inclusief flink wat serieus pittige beklimmingen, is de Recon 2.0 goed genoeg. Dat heeft overigens niet alleen te maken met de zool zelf, maar ook met de pasvorm, de vormvastheid van het bovenwerk en niet in de laatste plaats de vorm van de hielkuip. Lang verhaal kort: de voet zit dermate goed gefixeerd in de schoen, dat van schuiven of onnodig bewegen geen sprake is.
Echt lopen en écht grip
Ik maakte hierboven een wat sarcastische opmerking over de zogenaamde stride toe-flex technology in de voorvoet van de Recon 2.0. Maar los van de jeukende marketingtaal wérkt die constructie wel. Natuurlijk, de Recon 2.0 is geen wandelschoenen. Bij lange na niet zelfs. Maar doordat je tenen daadwerkelijk enigszins kunnen afrollen, is het met deze Recons toch een stuk minder strompelen geblazen dan met veel andere spd-schoenen. Plus: de noppen bieden écht grip, waardoor ze zich niet alleen vastbijten in zachte ondergronden, maar ook tractie vinden op stenen en rotsen.
Een ander comfortpuntje, maar dan in negatieve zin: de standaard inlegzooltjes vallen me tegen, voor 250 euro verwacht ik toch wat meer dan de vrij basale schuimzooltjes die er nu in liggen. Zeker omdat Specialized onder het label ‘Body Geometry’ gewoon goede inlegzooltjes in huis heeft. Ik heb, nadat ik de fabriekszooltjes even geprobeerd heb, teruggegrepen op de maatzolen uit mijn eigen racefietsschoenen. Mijn indrukken met betrekking tot het fietsen met de Recons heb ik gevormd met die zooltjes.
Niet onbelangrijk bij klikpedaalschoenen is hoe ze in- en uitklikken. Bij Recon 2.0’s verloopt dat proces snel en intuïtief. Makkelijk nog dan bij m’n eigen spd-schoenen van Lake, die ik hier even als referentie gebruik en die op dat punt zeker niet slecht functioneren. De hoogte van het profiel en de positionering van het pedaalplaatje zijn bij de Recon 2.0 blijkbaar precies goed. Voor de goede orde: ik heb de Recons gebruikt met klikpedalen van Shimano.

Conclusie
Bedankt Specialized, dat we geen onderscheid meer hoeven te maken tussen mountainbikeschoenen en gravelbikeschoenen, maar dat we het gewoon kunnen hebben over offroad-schoenen. Dat is wel zo duidelijk. Want of je ze koopt om mee te mountainbiken of om mee te gravelen, de nieuwe Recon 2.0 biedt weinig aanleiding om ze links te laten liggen. Integendeel: pasvorm, afwerking, materiaal, ventilatie, comfort en grip, het is allemaal dik in orde. Oké, competitieve rijders zullen waarschijnlijk liever voor een nog stijvere zool gaan, maar ik durf de uitspraak wel aan dat de stijfheid van de Recon 2.0 voor minstens 75 procent van de Nederlandse noppenbandenrijders méér dan voldoende is.
Mijn enige fundamentele kritiek betreft de inlegzooltjes. Ondanks de spannende opdruk body geometry werd ik daarmee geen vrienden en heb ik ze verwisseld voor de maatzooltjes uit mijn eigen schoenen. Maar misschien is dan een typisch dingetje voor mij en kan jij wel overweg met de fabriekszooltjes. En zo niet, dan kost een paar andere zooltjes niet meer dan een paar tientjes extra. Specialized heeft ze zelf ook op z’n website staan. Kortom: een aanrader, deze gravel & mountain bike shoes.
Specialized Recon 2.0 mtb- en gravelschoenen | Prijzen en specificaties
Een paar Recon 2.0’s kost 200 euro. Specialized brengt ze van maat 36 tot en met maat 49. Top: er zijn ook halve maten! Naast de door ons gereden zwarte uitvoering is er ook een model in rood, wit en zwart.
Meer informatie: specialized.com