Specialized Expert XC schoenen

“Absolute topprestaties voor een vriendelijke prijs”?

“Absolute topprestaties voor een vriendelijke prijs” lees ik online als begeleidende tekst van deze Specialized Expert XC schoenen. Die “absolute topprestaties” slaan natuurlijk alleen op de schoenen zelf, voor je Strava PR’s zijn je schoenen slechts een kleine schakel in het geheel en zul je ook zelf flink aan de bak moeten!

De schoenen hebben een adviesverkoopprijs van €199,90. Als je een optimist bent, dan zijn de schoenen inderdaad €150 goedkoper dan het topmodel, de S-Works 6.

De Expert XC schoenen hebben carbon zolen, BOA IP1 sluiting en de Body Geometry fit van Specialized. Met name deze BG fit, waarbij de schoenen zijn ontworpen om zo goed mogelijk de natuurlijke houding van je voeten te handhaven en de BOA sluiting –eenvoudig te verstellen, makkelijk verwisselbaar en levenslange garantie op het sluitsysteem– zijn wat mij betreft dé features die deze schoenen van anderen onderscheiden.

Hoewel de verwisselbare spikes van de schoenen en “carbon zool met enige flex” lijken te suggereren dat je op deze schoenen ook kunt lopen, ligt in mijn ervaring de nadruk bij “enige flex” vooral op ‘minimale’… De schoenen zijn dus hoofdzakelijk bedoeld om mee te fietsen.

SlipNot rubber onder de schoen zorgt voor de nodige grip (niet te verwarren met Slipknot…)

De neuzen van de schoenen zijn versterkt met een rubber afwerklaag

De Expert XC schoenen zijn voorzien van een enkele BOA sluiting waarmee het grootste gedeelte van de schoen dichtgedraaid wordt. De voorste klittenband sluiting zit er bij mij in ieder geval voor de sier op.

Fietsen is echter een genot met de schoenen. De zool is meer dan stijf genoeg om de trapkracht efficiënt over te brengen op de pedalen, zonder het gevoel met de pedalen te verliezen, zoals dat bij sommige stijve zolen wél het geval is.

Zelf heb ik aan het begin van een rit wel even wat finetuning van de BOA sluiting nodig. Als ik de schoenen aantrek, draai ik de enkelvoudige BOA sluiting onbedoeld net te strak waarna ik al snel een drukkend gevoel onder mijn voetzool voel. Met een klikje losser ik rij vervolgens 2 uur probleemloos rond, terwijl de schoen voldoende aansluit en goed blijft zitten. Voor mij zit maat 43 als gegoten, al had de toe-box een tikkie breder uit mogen vallen als ik het aan mijn kleinste teen vraag. Om diezelfde reden hoeft in mijn geval de klittenband sluiting vooraan bovenop de schoen nooit echt aangetrokken te worden.

Genoeg geluld over schoenen… ik ga fietsen!

Goed, €199,90 is nog steeds niet heel goedkoop. “Vriendelijk”? Hmm, dat blijft ook wat subjectief, uiteraard. De Expert XC’s bevallen me echter goed. Ze zijn niet overdreven stijf, al zijn het niet te schoenen die je meeneemt op je episch enduro avontuur waar je veel moet lopen met je fiets in de nek. Mocht je onverhoopt toch moeten lopen, dan kunnen ze dankzij het rubber rond de neuzen wel tegen een, of liever veel, stootje(s). Daarnaast is de afwerking van de gehele schoen erg goed. Maar laten we eerlijk zijn, voor die vriendelijke prijs zou je ook niets anders mogen verwachten.

De schoenen komen in hele maten, hebben een standaard fit (lees: niet breed, niet smal) en een geclaimd gewicht van 350 gram. Qua kleuren kun je kiezen uit de hier getoonde zwart/antraciet en Specialized-rood.

Meer info vind je hier.

Tekst en foto’s: Coen de Jongh

Posted in Reviews.