Specialized Rime: Wedstrijdschoen met loop ambitie

…of loopschoen met wedstrijd ambitie?


Aan de looks gaat het niet liggen.

Dat gaan we uitvinden. Specialized vermarkt de Rime MTB als een mix van XC prestaties met all mountain / freeride features en vraagt er  de consument €149,90 voor.

Dit soort schoenen beantwoordt aan de wens van veel bikers om prettig lopend een stukje te overbruggen voor een goed doel. Voor sommigen is dat het terras en voor anderen die geniale afdaling waarvoor je toch echt een stukje moet klauteren. Voor mij geldt: nadat ik vorig jaar de Transvésubienne fietste en liep, sprak ik met mezelf af dat ik terug zou komen met meer loopvriendelijke schoenen. Dodelijk vermoeiend en traag was het; met je bokharde carbon zolen met wat symbolisch rubber eronder met zorg een plek kiezen op de gladde rots, om vervolgens te hopen dat je er niet vanaf glijdt voordat je de volgende semi-stabiele plek voor je andere voet hebt gevonden. Ondertussen draaien stukken kuitspier waarvan je niet wist dat je ze had overuren om alles stabiel te houden.

Je kan het toch ook niet doen, dat gewandel, dat hoort toch niet bij mountainbiken? Een paar jaar geleden vloekte ik ook nog als ik een paar stappen moest zetten, maar geloof me, als je eenmaal beloond bent met de fraaiere afdalingen van deze wereld, dan heb je er wat voor over. Bovendien, de laatste trend van -wait for it- Enduro, vraagt voor de getimede, vooral dalende stages een fiets die daarvoor gemaakt is en niet voor steil klimmen. Wandelen op de verbindingsstroken is daardoor vaak een gegeven, al was het maar dat je je energie een beetje wil sparen voor de bijtrap-secties. Als lopen dan toch moet, dan liefst zo makkelijk mogelijk.

Op zoek naar meer loopvriendelijke schoenen dus, echter, dat lijkt synoniem met loodzwaar en slap. “Toerschoenen” voor “Explorerende dagtochten op zoek naar mooie Alpiene vergezichten, met een brood, een mes en een stuk worst in je frametas“. Oftewel, allemaal heel sympathiek, maar voor mij staat snelheid voorop. Het is eveneens geen optie om mijn voeten in slappe straps of erger nog, veters, los trekken van de zool bij het omhoog trekken van je pedaal.


Vibram, naar eigen zeggen marktleider op het gebied van “high performance rubber soles & compounds”.

Dat betekent dat ik op zoek moet naar een compromis en de Specialized Rime lijkt dat te kunnen invullen. Ze zijn voorzien van een Vibram loopvlak en een BOA sluiting op de wreef plus 2 straps daaronder om de voet netjes in te sluiten. De zool heeft midscheeps een composiet plaat om de stijfheid te verhogen. Nog meer veelbelovend nieuws: Ze wegen 430 gram per schoen (maat 43, zonder schoenplaatjes), wat netjes op de fabrieksopgave is. De Rimes blijken verre van klompen, als je bedenkt dat het topmodel van de Japanse concurrent of Specialized’s eigen van carbon FACT zool voorziene Pro MTB per schoen slechts 50 gram minder weegt. De marginale tijdswinst van die paar gram verdampt als ik ook maar iets kordater de loopsecties kan nemen.

Kortom, het juiste recept lijkt aanwezig. De eerste stapjes zijn inmiddels gezet en na het voorjaar zullen we uitgebreid berichten hoe de Rime MTB het houdt in de praktijk.


Massif des Maures, dag 1, de eerste offroad kilometer. “In de Roc d’Azur is dit een afdaling, dus het is ook vast een leuke technische klim”. Mja… eerste stapjes dus.

Tekst: Jeroen Kooij
Foto’s: Coen de Jongh & Erik Nienhuis

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments