Test | Kids Ride Shotgun Tow Rope: Mama of papa als sleeplift

Niets is aanstekelijker dan de lol van een kind. Maar je kind(eren) meenemen tijdens een mountainbikerit is alles behalve gegarandeerd een succes. Je kunt ze echter ook letterlijk mee op sleeptouw nemen. Dat deed Eric ook; de eerste rit met de Tow Rope van Kids Ride Shotgun was gelijk drie keer langer dan de langste tocht daarvóór… En daarmee is (bijna) alles gezegd!

Tekst & foto’s: Eric Wictor

Mountainbiken met je kind: doseren van energie

Hoeveel lol je (klein) kind werkelijk beleeft aan mountainbiken, staat of valt met hoeveel energie ze weten te behouden gedurende de rit. HTFU! werkt misschien bij die opscheppende collega die al weken zegt dat hij met je komt biken. Bij een 4-jarige is dat dat echter een recept voor ellende. En een kind dat niet zo gauw nog een keer mee wil. Nu heb ik de mazzel dat mijn oudste op haar 3e verjaardag met een sur-place opstapte, de tuin uit reed en kennelijk al kon fietsen. Technisch is ze dus voldoende vaardig, maar… meer dan een paar honderd meter helling à 5% is echt de grens. En logisch ook!

De oplossing is dan al gauw duwen – ons gezin is bedreven in baanaflossingen – maar dat houdt ook een keer op. Dan is de enige mogelijkheid om het leuk te maken op de zwaarste stukken slepen. Maar hoe? Nou, bijvoorbeeld met de Kids Ride Shotgun.

Kids Ride Shotgun Tow Rope

Met je kind mountainbiken is vooral een kwestie van goed weten te doseren van de (beperkte) energie. Zeker op de zwaarste stukken kan het lampje snel uit gaan en kan het ook in eens gedaan zijn met de pret. De Tow Rope van Kids Ride Shotgun kan juist hier een oplossing bieden.

Kids Ride Shotgun Tow Rope: in de verpakking

Voor €85,- krijg je een sleepkabel, carbiner (voor het langere sleepwerk), een heuptas om het geheel mee te nemen en… een vel stickers. Voor een 4-jarige minstens even relevant als de sleepkabel zelf, dus pluspunten voor Shotgun. De heuptas is zéér breed instelbaar en past net zo goed om de heupen een kind van 15 kg (“Ik wil de tas meenemen”) als mijn dadbod.

Kids Ride Shotgun Tow Rope

Voor de minishredder minstens even belangrijk als de sleepkabel zelf: een heuptas om het geheel zelf te dragen… en stickers!

Sleepkabel, dus slepen maar

De Tow Rope vastmaken is niet bepaald moeilijk: de platte nylon lus gaat om de neus van het zadel van mama/papa of de oudere broer/zus/etcetera. Die lus is plat omdat je er met je achterwerk op zit – ’t zou vervelend zijn als je dáár vervolgens last van krijgt! De andere lus, van rond nylon koord, gaat om de stuurpen van het fietsje dat gesleept wordt. Simpelweg achter de bovenste boutjes hangen is voldoende. Zelfs in ruw terrein en zelfs al hangt de sleepkabel even slap. Je krijgt er ook een carbiner bij, waarmee je de lus vast op de gesleepte fiets kan sluiten. Dit kan nuttig zijn als je vele kilometers aan het trekken bent. In typisch Nederlands terrein is dit niet snel het geval: hellingen zijn kort en vlakken snel af, waarna de sleepkabel weer in de buidel kan.

Kids Ride Shotgun Tow Rope

De nylon lus haakt om het zadel van de aangewezen sleper; zelfs als je een dunne boxer onder je baggy draagt merk je hier helemaal niks van…

Kids Ride Shotgun Tow Rope

… en het koord aan de andere kant haakt makkelijk om de boutjes van de stuurpen. Tot dusver is van losrammelen nooit sprake geweest!

De lengte van de kabel is in ontspannen toestand 160 cm, en uitgerekt maximaal ~280 cm. Hiermee houd je echt ruim voldoende afstand en kan je volger alsnog goed zien wat er op pad aankomt. Dit laatste is erg belangrijk zodat je volger zelf de lijn ziet en kiest. ‘Blind’ volgen gaat met die kleine wieltjes van een kindermountainbike uiteindelijk toch tot de teleurstelling van een valpartij leiden, of dat nou komt door een flinke steen of een strookje mul zand.

(Erg) praktisch

Ik moet bekennen dat ik aanvankelijk zeer sceptisch was over het idee van de Kids Ride Shotgun Tow Rope. Het beeld dat ik voor ogen had was gestuntel én discussie over timing. “Papa rijdt weg in 3..2..1…” Met dit scenario in m’n hoofd hing ik één kant van de Tow Rope om mijn zadel, mijn dochter deed het lusje om haar stuurpen… en weg waren we! Althans: door de enorme elasticiteit van de sleepkabel zat er een vertraging van een seconde of twee tussen het wegrijden van beide fietsen.

Complex? Alles behalve. De Tow Rope aan de ene kant om mijn zadel en het lusje aan de andere kant om de stuurpen van mijn dochter’s fiets… en weg waren we!

Juist die elasticiteit is de clou van de Tow Rope. Het zorgt ervoor dat je als slepende partij ‘gewoon’ door kan trappen – vanuit stilstand, aanzettend bij een helling – zonder dat de gesleepte partij het stuur uit handen getrokken wordt. Of de fiets onder zich vandaan voelt glijden. De rek in de kabel is zo groot, dat kortstondig tempoverschil – een kind dat op je inloopt of juist even de benen stilhoudt – zowat volledig opgevangen wordt. Voordat de kabel echt slap begint te hangen moet je zelfs zowat in elkaar’s wiel rijden.

Bij elkaar zorgt dit ervoor dat je zowel als voor- als achterligger weinig tot geen aandacht hoeft te vestigen op het slepen, en je kan focussen op het daadwerkelijke fietsen. Zeker voor een kind is dat belangrijk, want daar gaat het immers allemaal om. Maar ook als ouder is dit bijzonder fijn. Gewoon je lijn rijden zoals je dat altijd doet, zonder zorgen of je achterligger wel goed volgt.

Gepaste snelheid

Hooguit moet je afspreken wanneer je echt stopt (de rek in de Kids Ride Shotgun Tow Rope houdt natuurlijk uiteindelijk wel ergens op), verder is het ‘natuurlijk’ mountainbiken zoals je gewend bent. Als voorligger merk je er ook weinig van dat je nog zo’n 25-35 kg achter je aan sleept. Feedback van de sleepkabel naar je zadel is er niet of nauwelijks, omdat de kabel aan je zadel vastzit, en niet aan je rug of rugzak. In mijn ervaring zelfs niet als er totaal niet meegetrapt wordt!

De uiteindelijke begrenzing van wat mogelijk is zal liggen aan hoe vaardig je volger is. Onze dochter heeft inmiddels al een lichte voorkeur voor ruwe secties en obstakels, mits ze ziet aankomen. Dat kan met de Tow Rope makkelijk, dus zeker bergop kan ik als sleper op redelijk tempo rijden. Is je kind wat minder vaardig of wat meer onzeker, dan is het vooral een kwestie van je snelheid aanvankelijk laag houden, zodat je voldoende tijd heeft om goed te kijken. Beter te langzaam beginnen dan te snel opbouwen!

Op vlakke maar ruwe ondergrond is een freewheelend kind achter je slepend overigens prima te doen. Zelfs al houd je zelf ook je benen stil is de kans dat ze op je inlopen nihil – de kabel blijft gewoon voldoende gespannen. De reden is simpel: vrijloop en naven van een kinder-MTB, zelfs een betrekkelijk dure, lopen héél veel zwaarder dan die van een volwassene. Nog iets voor de industrie om over na te denken….

Samenvatting

De Tow Rope van Kids Ride Shotgun heeft zich in ons huishouden onmisbaar gemaakt. Met deze sleepkabel kan je een kind veilig en makkelijk zowel korte als lange stukken slepen. Dit is vooral handig op ieder klimmetje van meer dan een paar hoogtemeters, maar evenzo op het vlakke. Het scheelt in een lang, saai stuk naar de trails. Of een vermoeiend lang stuk met die Hollandse tegenwind. De winst zit hem in verschillende zaken. Enerzijds kan je kind zijn of haar energie in een rit veel beter doseren: wordt het steil of duurt het lang, dan pak je ‘de kabel’. Daarmee ligt de grens tussen avontuur en ellende ineens een héél stuk verder weg.

Anderzijds ben je toch fysiek met elkaar verbonden – fietsen is des te meer een ‘samen’ activiteit. Maar je kind kan wél haar of zijn bijdrage zelf doseren. Meetrappen is een optie, freewheelen kan ook. En als de sleper te langzaam gaat, wipt je kind zo het lusje van de stuurpen en komt het je voorbij knallen.

Kids Ride Shotgun Tow Rope

Het geheel rolt makkelijk op in de meegeleverde heuptas. Daarin is overigens nog wat extra ruimte (voor bijvoorbeeld een stapel boterhammen).

Meer info: Kids Ride Shotgun
Distributie: Cosmic Sports

Origineel gepubliceerd op 2 januari 2022

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments