We hebben een Scoop!

OK, het is geen scoop als in ‘primeur’. Wat is het dan wel? Een zadel van Fabric genaamd Scoop. Fabric is een nieuw merk op de markt, ontstaan als spin-off merk van Charge binnen de Cycling Sports Group. Deze groep is ook de thuisbasis voor GT en Cannondale, en via dit laatste merk raakte ik voor bekend met het merk Fabric.

fabric01

Wat vooraf ging
In het najaar van 2015 publiceerden wij een review van de Cannondale F-Si Carbon 2. De Scoop Shallow op de F-Si beviel ons erg goed, dus besloten we eens verder naar het programma van Fabric te kijken en gingen op pad met de Flat Race versie van de Scoop.

fabric02

Diversiteit in aanbod
De scoop is verkrijgbaar in 3 verschillende ‘rijder-profielen’:

  • Flat: vlak profiel geschikt voor fietsers die laag, of veel voorover zitten;
  • Shallow: iets meer gebogen profiel voor mensen die iets hoger zitten bijvoorbeeld tourfietsers, maar nog wel sportief;
  • Radius: voor een rechtop zithouding.

Daarmee zijn we er nog niet want deze 3 rijder-profiel varianten zijn verkrijgbaar in 4 verschillende uitvoeringen wat betreft de toegepaste materialen voor rails en basisplaat. Maar zelfs bij deze 12 variaties blijft het niet. De diverse modellen worden ook nog eens in verschillende kleuren aangeboden. Bij de meer high-end modellen is dat vaak een keuze tussen wit, grijs en zwart, maar bij de instap ‘elite’ versie zijn meerdere kleuren verkrijgbaar. Je grijpt niet snel naast een passend zadel bij Fabric…

Deze Fabric Scoop Flat Race heeft, zoals de naamsaanduiding al aangeeft, het vlakke race profiel. De basisplaat is gemaakt van nylon en de rails zijn van titanium. We hebben het zadel nagewogen en kwamen uit op 239 gram. Dat is slechts één gram meer dan de fabrieksopgave. Het zitvlak, gemaakt met PU schuim met een waterdicht microfiber, zit vacuümverbonden aan de basisplaat van het zadel. Daardoor is de overgang van het zitvlak naar de basisplaat mooi strak en naadloos. De Scoop is 142 mm breed en heeft een lente van 282 mm.

Het door ons geteste geteste model kost €90,-. Een Scoop is echter al verkrijgbaar vanaf €65,- terwijl de duurste variant €275,- kost.

De Scoop is alleen maar verkrijgbaar in de 142 mm breedtemaat. Wil je een smaller zadel dan kom je bij Fabric uit op de Line. Dit zadel is 134 mm breed. Ook aan de fietsers die juist een heel breed zadel nodig hebben heeft Fabric gedacht: Voor hen is er de 155 mm brede Cell.

fabric03

Lange rit
De microfiber toplaag ziet er glad uit, maar is dat zeker niet. Het materiaal heeft voldoende grip op je bib-short of baggy, zodat je tijdens het trappen niet glijdt over het zadel. Gelukkig is het geheel niet té stroef, zodat je nog steeds zonder zonder moeite je achterwerk kunt herpositioneren en je wapperende baggy niet blijft hangen zodra je opspringt.

Natuurlijk moet je kilometers maken om te wennen aan een zadel, toch? Dat viel met de Scoop behoorlijk mee, vergeleken met alle andere zadels die ik afgelopen jaren onder mijn achterwerk heb gehad. Initieel zit dit zadel behoorlijk comfortabel, net als de Scoop Shallow op de F-Si. 2-0 voor Fabric dus? Nou nee, niet helemaal. Na een tocht van een kilometer of 60 werd mijn achterwerk toch wat gevoelloos. De oorzaak? De vorm van dit zadel.

Maar hoe kan het dan dat de eerste indruk toch zo positief was? Ik wijd dit aan het uitstekende comfort van de toegepaste materialen en constructie. Bij het rijden over ruiger terrein buigt de basisplaat subtiel zonder echt op te vallen. Ook het PU schuim lijkt in eerste instantie de druk van het zitvlak egaal op te vangen en draagt daarmee verder bij aan het gevoel van comfort.

Maar er komt meer kijken bij een goed passend zadel dan alleen de eerste indruk van comfort. Tijdens die langere ritten bleek het vlakke race profiel van dit geteste zadel voor mij toch te vlak. De contactpunten tussen zitvlak en zadel werden te zwaar belast en daarmee werd de druk dus niet goed genoeg verdeeld. Bij de Shallow had ik dit niet en dat is voor mij dus de betere match.

Zoals aangegeven kan het zadel redelijk doorbuigen. Halfweg het zadel kan dit tot wel 15 mm zijn. Als je een zadelpen hebt waarbij de zadel geklemd wordt met twee centrale bouten, is het absoluut aan te bevelen er goed op na te zien dat deze bouten niet té ver doorsteken. Ook al raken ze het zadel-in-ruste niet, kan dat tijdens het rijden anders uitpakken; een abrupte remming van het buigen en een afdruk onderin je zadeldek tot gevolg…

fabric04

Tot slot
Onbekend maakt misschien onbemind, maar mocht je op zoek zijn naar een nieuw comfortabel zadel, zet dan de Fabric Scoop zeker hoog op je lijstje. Het jonge merk gooit in onze optiek hoge ogen met het gebruikte materiaal, de afwerking en competitieve prijzen.

Een zadel heeft een enorme invloed op je rijplezier. Bekijk en bedenk dus goed welk rijdersprofiel het beste bij jou past en kies het daarbij behorende zadelprofiel. Garanties zijn er vooraf nooit; ik kwam er pas na een lange rit achter dat mijn eerste indruk, gebaseerd op kortere testritten, toch niet de beste keuze opleverde.

Hoewel Fabric behoort tot dezelfde groep als Cannondale en GT en je via de dealers van die merken uiteraard aan Fabric zadels kunt komen, zijn ze geen exclusieve dealers. Ook je lokale niet-Cannondale of niet-GT dealer kan een Fabric zadel voor je bestellen.

Twijfel je welk model je nodig hebt? Probeer het gewoon uit. Fabric biedt je namelijk zitgarantie!

Voor meer informatie en andere producten van Fabric: www.fabric.cc
Kijk voor een dealer in de buurt op de dealer locator

Tekst & foto’s: Mark ten Napel

Posted in Reviews and tagged , , , , .