Bike MOTION 2018 – Circular Cycling

Nieuwe ouwe fiets?

“Nu in het voorjaar…!” Daarmee trapten de beursorganisatie van de Bike MOTION, de E-Bike Experience en de Fiets- en Wandelbeurs naar eigen zeggen vorige maand het fietsseizoen af. Al enige tijd was de beursorganisatie op zoek naar een manier om de Bike MOTION relevant te houden. Het publiek, de fietsindustrie en de beurs zelf leken elkaar wat kwijt te raken in de voorbije jaren.

Met de verschuiving van het najaar naar het voorjaar werd een nieuwe koers ingezet, die verder uitgebreid werd door de beurs samen met twee andere beurzen tot één van Europa’s grootste fietsbeurzen te maken.

Nu nóg nieuwer, uh… gebruikter?

“NIEUW, NIEUW, NIEUW!” schreeuwt Bike MOTION. Het vergt dan ook veel lef om juist dáár een bedrijf te introduceren dat ‘gebruikte racefietsen’ verkoopt. Erik Bronsvoort, Matthijs Gerrits en Elise de Reijer van Circular Cycling hebben dat lef. ‘Circular’ verwijst naar de circulaire economie: volgens Wikipedia “een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.” Zover is het nog niet, maar wat ze al wel doen? Zie het interview!

Het is dus niet zomaar een bedrijfje dat tweedehandjes verkoopt. Circular Cycling (CC) toont hiermee aan dat je met gebruikte spullen een nieuwe fiets kunt maken die meer dan voldoet! Het is een statement richting de hele branche (of eigenlijk: onze complete westerse consumptiemaatschappij), die alleen het allernieuwste gebruikt, zonder na te denken over de berg afval die ontstaat door het voortijdig weggooien van gebruikte, maar nog bruikbare, materialen.

Kwaliteit en uniek

De vraag die nu misschien in je opkomt is: “En wat heeft dat voor een meerwaarde ten opzichte van een gebruikte fiets van een winkel of een particulier?” Desgevraagd vertelt CC daarover het volgende:

“Wij verkopen géén tweedehands fietsen zoals je bij een winkel koopt. We verkopen nieuwe fietsen van gebruikte onderdelen in een geheel andere configuratie dan zoals ze binnenkwamen. Dat betekent dat de fiets compleet uit elkaar is geweest, dat alle individuele onderdelen aan een kwaliteitscontrole onderworpen zijn geweest en dat daar nieuwe, unieke fietsen van zijn gemaakt.

Heel kort door de bocht: diepgaande kwaliteitscontrole + unieke fietsen ten opzichte van een standaard fiets met oppervlakkiger controle en eventueel nieuwe slijtagedelen. Elke fiets krijgt een eigen paspoort mee, met daarin de materialen waaruit hij is opgebouwd en de herkomst daarvan. Voor ons is dit core business, we doen dit er niet nog even naast, omdat we anders met die inruilfietsen blijven zitten. Bij ons is trouwens ook maatwerk / custom opbouw prima mogelijk.

Ten opzichte van een particulier gekochte tweedehands fiets krijg je bij ons gegarandeerd een kwalitatief goed product zonder verborgen gebreken. Zoals hiervoor al gezegd, alles is uit elkaar geweest en gecheckt, daarna zorgvuldig gemonteerd. In die zin echt een nieuwe fiets, niet een opgepoetst tweedehandsje. Je hoeft dus geen fietsnerd te zijn om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Wij geven bovendien de zekerheid van 2 jaar garantie op onze UpCycles.”

Daar valt natuurlijk tegenin te brengen dat je, als je zelf handig bent, verborgen gebreken vaak zelf al vóór de koop al kan zien, of achteraf kan oplossen. Met wat arbeid heb je dan voor weinig geld ook veel fiets. Maar wil je die zorg niet, dan mag je er bij CC op vertrouwen dat je een betrouwbare racefiets krijgt.

Juist, racefiets. CC biedt voorlopig alleen racefietsen aan. Die blijven namelijk langer courant en waardevol dan een mountainbike. De ontwikkelingen in die wereld (denk aan “standaarden”) gaan immers zó snel dat oudere bikes al snel “verouderd” lijken en moeilijk verkoopbaar zijn.

Tot slot: heb jij nog bruikbare spullen liggen?

Heb jij nog bruikbare spullen liggen, maar heb je geen zin om op Marktplaats te zetten, dan kun je ze inleveren bij CC. Zo draag je een beetje bij aan de circulaire economie.

Maar CC denkt al groter. Want je zal het misschien niet geloven, maar: groothandels dumpen regelmatig nieuwe ongebruikte onderdelen met een krasje op de stort. Belachelijk natuurlijk. Ook daar wil CC in de toekomst haar onderdelen betrekken.

Spullen over? Lever ze aan: www.circularcycling.nl/supply

Mooie racefiets kopen? www.circularcycling.nl/product-category/bikes

Tekst: Lars Vogelenzang
Video: Lars Vogelenzang & Dennis Jöris – Montage: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Nieuws, Specials en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments