Als je al wat jaartjes op de mountainbike rondrijdt, zal de merknaam Nukeproof je wellicht wel wat zeggen. De voorbije jaren zagen we het prijken op talloze dikke fullsuspension-mountainbikes. Maar wat je de afgelopen jaren zag, was in feite een heropleving van het merk onder de vlag van het Engelse Chain Reaction Cycles. Deze online-grossier ontwikkelde het van origine Amerikaanse label door tot een hedendaagse speler met een flinke schare fans.
Nuke Proof Industries ontsproot in 1990 in Grand Rapids, in de Amerikaanse staat Michigan, aan het hoofd van John Muenzenmeyer. Deze experimenteerde met voor die tijd exotische materialen als titanium en carbon. Zijn kenmerkende carbon-aluminium naven waren destijds wereldberoemd, niet op de laatste plaats geholpen door het unieke beeldmerk op de carbon huls in het midden van de naven.
Maar bij naafjes en carbon sturen bleef het niet. De Nukeproof Reactor was een unieke mountainbike met een geveerde voorvork met hevels, waarbij de demper ín de balhoofdbuis gepositioneerd was.
Chain Reaction Cycles
Zoals zoveel van dit soort kleine exoten in de fietsindustrie, kwam er begin jaren ’00 de klad in. De mountainbikeboom was duidelijk voorbij en Nukeproof doofde uit. De Ierse downhiller Micheal Cowan pikte het merk in 2004 op. En met hulp van onlineshop Chain Reaction Cycles kreeg het een nieuw leven. Daarbij was er duidelijk een focus op de zwaartekracht-geassisteerde takken van het mountainbiken. Langzaam aan ontwikkelde het merk opnieuw een iconische status, mede dankzij het CRC-Nukeproof team onder leiding van Nigel Page.
Met het faillissement van Chain Reaction Cycles/Wiggle in oktober 2023 nam de investeringsmaatschappij Frasers Group de boel inclusief merkenportfolio over. Maar sindsdien staat Nukeproof min of meer in een pauzestand. Nu komt echter het nieuws naar buiten dat de Belgian Cycling Factory het merk overneemt.
Belgian Cycling Factory
De ‘Belgian Cycling Factory’ zegt je misschien niet veel, maar dit is de overkoepelende organisatie waar onder meer fietsmerk Ridley onder valt. Ridley-oprichter Jochim Aerts zette de Belgian Cycling Factory jaren terug op om buiten zijn Ridley-label te kunnen uitbreiden. Zo is ook fietsmerk Eddy Merckx onderdeel van de BCF. Zowel Merckx als Ridley brengen al heel wat jaren gravelbikes. En Ridley is al steevast één van de grootste leveranciers van cyclocrossbikes. Mountainbiken was nooit een groot speerpunt voor Ridley, maar sinds de introductie van de Raft en Probe en de sponsoring van het Brentjens Mountainbiketeam sinds 2022 lijkt daar verandering in te zijn gekomen.
Nukeproof 3.0
Nu gaat de Belgian Cycling Factory dus nog een stap verder met de acquisitie van Nukeproof. Men wil vooral doorpakken op waar Nukeproof al voor stond, zo lezen we in het persbericht:
Wat precies de toekomst voor Nukeproof onder de vlag van de Belgian Cycling Factory gaat brengen is nog niet medegedeeld. Maar met het behouden van (een deel) van de teamleden uit Nukeproof 2.0 lijkt een doorstart naar 3.0 in elk geval redelijk vlot te verlopen. Qua type fietsen en onderdelen is Nukeproof in elk geval een uitbreiding op wat BCF zelf levert en alleen al om die reden een interessante toevoeging aan het portfolio van de Belgische fabrikant.
Wordt ongetwijfeld vervolgd…
Bron: cyclingfactory.be & nukeproof.com