BMX Supercross Papendal 2019

“Hoe was het op Papendal?” vraagt mijn 80 jarige buurman als ik na een dag foto’s schieten thuis kom. “Daar zijn we als Nederland best goed in, hoor ik” vervolgt hij zijn verhaal en voor iemand die zelf niet aan fietsen doet, vind ik em behoorlijk goed op de hoogte. Sterker nog, ik durf bijna te wedden dat hij er meer over kan vertellen dan de gemiddelde verslaggever van Studio Sport Voetbal. Maar hij heeft wel gelijk, want als het over BMX-en gaat, behoren we in Nederland tot de absolute wereldtop.

Om even een vergelijking te trekken: waar we in het veldrijden en dit voorjaar op de weg Mathieu van der Poel hebben, zo hebben we in het BMX-en minstens een stuk of 5 Mathieu van der Poelen. Allemaal topsporters die de finales kunnen halen en in die finales het ook daadwerkelijk af kunnen maken. Dat dat nog niet zo eenvoudig is als het klinkt, blijkt uit de vele wereldtoppers en rijders die in voorgaande jaren deze wedstrijd zelfs gewonnen hebben, maar tijdens de wedstrijden dit weekend al in de halve, kwart of zestiende finales afvallen.

De finales zijn via Youtube in ieder geval terug te kijken, mocht je de actie willen herbeleven, wij houden het hier bij een verzameling van foto’s zoals ik het wedstrijdweekend beleefd heb.

Calm before the storm… deze verzameling paarse bloemetjes weet nog niet dat er zometeen een weekend lang BMX-ers van over de hele wereld langs ze af gaan scheuren.

Ook dit jaar was er weer de combi BMX Supercross en Framed Festival. Dat festival leek dit jaar wel meer festival en minder fietsgeorienteerd dan voorgaande jaren, maar dat boeide kinderen op hooibalen natuurlijk niks.

Als je er een in 1 keer uitblaast, mag je een wens doen toch? Dan hadden ze waarschijnlijk dit weekend overuren, want iedere BMX-er wilde graag winnen.

Om te voorkomen dat de kombochten na 1 wedstrijd volledig stukgereden zijn, zijn deze verhard. Bocht 1 is de oudste en geasfalteerd. De rest is beton en ziet er aanzienlijk beter uit.

Nog meer bloemen…

Waar je bij fietsen vroeger alleen aan Zuid-Limburg dacht (of Sint Willebrord voor de locals) timmert de provincie Gelderland hard aan de weds met allerlei topsportevenementen. Dat Papendal toevallig ook in die provincie ligt, helpt in dit geval natuurlijk wel heel goed.

De herenfinale op zaterdag na 1 bocht… Niek Kimmann ligt hier al meerdere fietslengtes voor.

Uit de schaduw van de Smulders zusjes, Judy Baauw maakte gebruik van het gevecht tussen Laura Smulders en Alise Willougby en won de wedstrijd op zaterdag.

Het beslissende moment bij de dames op zondag: Alise Willougby (nr 11) wordt voorbijgestoken door Laura Smulders (nr 1)

De finale bij de heren op zondag, met Niek Kimmann op kop. De rest kan niets anders doen dan volgen.

La France: douze points… voor het onderdeel synchroonspringen dan!

Als je vindt dat wielrenners in een peloton dicht op elkaar rijden, dan heb je BMX nog nooit echt gezien!

Twan van Gendt houdt bij de heren de eer hoog voor Team TVE Oegema. Hij wist dit weekend echter niet de finales halen.

Dat je de snelste lijnen moet kiezen om te kunnen winnen, dat snapt iedereen. Maar als we in de lucht zo door elkaar gaan vliegen, dan wordt het natuurlijk een zooitje!

Oke, dit was een van de halve of kwartfinales, maar zo’n 1-2-3 tje hadden de fransen zomaar uit de hoge hoed kunnen toveren in de echte finales.

De finale bij de dames op zaterdag werd aanvankelijk gedomineerd door Alise Willoughby en Laura Smulders. Maar net als het gezegde over honden en een been, ging Judy Baauw met de winst heen.

David Graf won 1 keer eerder op Papendal. Dit jaar was hij oppermachtig in alle races, maar wist in de finales de winst niet naar zich toe te trekken.
Geplaatst in BMX, Specials.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments