Evilzone | Colnago NFT: Letterlijk een pláátje van een fiets voor €5.515

Blockchainbullshit! Protesteer… en doneer?

Evilzone-logo
Wat krijg je als je blockchain combineert met fietsende douchebags met teveel geld? Een Non Fungible Token (NFT) van een Colnago. Of in lekentaal: een ‘uniek’ digitaal plaatje van een Colnago, te koop voor een prijs van minimaal €5.515… Dít, dames en heren, is wat er mis is met de wereld. En wie er aan meedoet, is deel van het probleem…

Weest gerust lieve lezer, ik weet zeker dat jij niet meedoet aan deze bullshit. En misschien moet ik gewoon een lekker rondje gaan biken, in plaats van schuimbekkend te gaan zitten typen. Veel woorden (en veel van jouw kostbare tijd) zal ik er dan ook niet aan verspillen, maar blijkbaar moet ik het toch even kwijt…

Wat is een Non Fungible Token?

Even uitleggen: blockchain is de techniek die cryptomunten als Bitcoin mogelijk maakt. Bitcoin is op zich al iets ‘waar ik wel een mening over heb’, maar dat terzijde. Een relatief nieuwe toepassing van blockchain is de Non Fungible Token (NFT): Dat is een soort van uniek digitaal echtheidscertificaat dat je aan een digitaal bestand kan hangen. Het bestand zelf – bijvoorbeeld een plaatje van een Colnago –kun je tot in het oneindige kopiëren, maar die NFT niét. Met een NFT kun je dus bewijzen dat je eigenaar bent van het originele digitale bestand, zoals dat genoemde plaatje van een Colnago, ook al is het identiek aan de kopiëen. Het beheer van NFT  vraagt trouwens – net als alle andere blockchaintoepassingen – heel veel elektriciteit. Lekker duurzaam ook…

Colnago NFT Blockchain

Dit is natuurlijk niet het échte plaatje. Nee, dit is een kopie. Het echte plaatje draait 360 graden. Een prachtige metafoor voor het feit dat Colnago ons aan alle kanten naait.

NFT-gekte in de kunstwereld.

Sinds de uitvinding van NFT’s zien we ze veel opduiken in de kunstverzamelaarswereld. Mensen bieden als gekken op ‘de originelen’ van digitale kunstwerken, voorzien van NFT. Vaak niet eens om het kunstwerk zelf, maar meer om… ja, wat eigenlijk? Tonen hoeveel geld ze over hebben? Het ‘hebben’? Speculatie op waardestijging, gebaseeerd op… niks? ‘De eerste’ willen zijn? Van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen? Zeg het maar, ik kan er met mijn verstand niet bij.

Colnago doet mee aan die gekte. Colnago zou zich kapot moeten schamen. En de kopers ook.

In plaats zich vol in te zetten op het leveren van échte fietsen, probeert Colnago nu lekker te cashen door het veilen van, ja écht waar, acht gerenderde plaatjes van Colnago’s, elk met hun eigen NFT. De eerste staat al online (ik weiger om er naar te linken) en het startbod is 5.515 €. Dat is gelijk aan de prijs van de frameset (op zich al een koopje…) op het plaatje. De andere zeven plaatjes zijn ‘minstens zo uniek’. Er is op het moment van schrijven (7 mei) nog niet op het eerste plaatje geboden, maar er zijn ongetwijfeld genoeg debielen op aarde om de prijs flink op te drijven. Tegen Colnago zou ik graag willen zeggen:

1. Ga je kapot schamen.
2a. Stop nú met deze onzin en doneer €5.515 aan World Bicycle relief Die doen iets met fietsen voor armoedebestrijding. Of:
2b. Ga door met deze onzin, maar verdubbel de totale opbrengt en doneer dát aan World Bicycle Relief
(in het geval raad ik de kopers aan om óók het aankoopbedrag te doneren. Je mag je plaatje houden.)
3. Ter morele reiniging: gesel jezelf met een fietsketting, kijkend naar je plaatje.
4. Trek er lering uit en groei als mens/organisatie.

Zo, klaar. Dan ga ik nu een lekker rondje fietsen, op een échte fiets… En ik wens jou hetzelfde toe!


Contemplatie

…ik moet hier tóch nog even op terugkomen. Net terug van mijn ritje. Naarmate ik mijn woede wegtrapte, kwam de contemplatie. Zo gaan die dingen. Leuk hoor, zo’n affik-artikel, maar hoe meer ik er over nadacht, hoe meer ik het tóch wilde omzetten naar iets positiefs. Daarom heb ik Colnago zojuist – op persoonlijke titel de volgende reactie gestuurd op hun Facebookbericht.

“Dear Colnago,
as a cyclist and human being, I am appalled by your NFT project. It reeks of money grabbing. Oh, and blockchain is extremely energy consuming and therefore environmentally unfriendly too.

I dare you to stop this nonsense now and donate €5.515* to World Bicycle Relief (look it up: it’s about ending poverty by donating bicycles).
Or, If you choose to continue your project, I dare you to double the total revenue of this project, and donate that to WBR (in that case I’d dare any buyers to donate their price payed to WBR as well. You can keep your picture).

* As a token (…) of goodwill, I allready donated the first €134 to WBR myself. That’s one real bicycle for one real human being, instead of 2,42% of your picture. Just imagine what they could do with €5.515!

Cheers.”

Voel je vrij om ook iets van die strekking te doen. Voor mij werkte het in ieder geval om er een goed gevoel aan over te houden!

Evil E

Bron: Colnago

Geplaatst in Specials en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Ronald
Ronald
3 jaren geleden

Mooie mail Lars! Ook fijn om te zien dat er nog bike sites zijn die niet zo zwaar gesponsord zijn dat elke vorm van kritiek ontoelaatbaar is.