Van Nicholas Nootau: “De ultieme bikepacking-fiets”

De Nederlandse titanium-specialist Van Nicholas lanceert met de Nootau z’n nieuwste creatie uit het grijs-witte materiaal. “De Nootau is de ultieme bikepacking-fiets,” aldus het merk. Nu is dat natuurlijk subjectief, maar als je de robuuste constructie en de duidelijk op capabele mountainbikes gebaseerde geometrie bekijkt, komt Van Nicholas’ statement niet uit de lucht vallen. De Nootau komt standaard met een Rohloff naafversnelling met 14-verzetten, maar verder kun je hem via de configurator verder naar wens samenstellen.

Sommige bikepackers lachen zich in de rondte bij de bikepacking-hype rondom gravelbikes. Want zelfs met dikke banden zijn gravelbike nog steeds niet zulke pakezels als loepzuivere vakantiefietsen dat in de regel zijn. En de nieuwe Nootau van Van Nicholas is zo’n vakantiefiets. Met 29 inch wielen met daaromheen 2.8 inch brede banden is de nieuwste fiets van de Nederlandse titanium-specialist duidelijk ontworpen voor comfort en draaglast voor bikepacken op offroad-paden waar een gravelbike in de gaten tussen de stenen verdwijnt.

Van Nicholas Nootau bikepacking vakantiefiets met titanium frame, rohloff naaf en riemaandrijving

Titanium frame afgestemd op Rohloff-naaf en riemaandrijving

Voor de Nootau heeft Van Nicholas oversized 3Al/2.5V titanium buizen toegepast. Achter de eccentrische bracket pot is een nieuwe ‘yoke’ (of Y-stuk) in de liggende vork gelast die sterkte en stijfheid geeft. De Rohloff-naaf wordt niet gemonteerd in open uitvaleinden, maar worden met bouten aan weerszijde van het frame dóór de gesmeden uitvaleinden vastgezet. Aan de aandrijfzijde is net boven het uitvaleinde de staande vork deelbaar. De Nootau is dus perfect geschikt voor een riemaandrijving, waarmee het onderhoudsarm thema wat door de Rohloff-naaf met 14 versnellingen al is ingezet.

Verder is het frame rondom voorzien van talloze montageposities. Zo zijn er nokken voor dragers op de achtervork, en vind je op en ín de voordriehoek van het frame montagepunten voor bidonhouders en/of accessoires. Ook de standaard starre carbon voorvork heeft drie montagepunten op beide vorkpoten. Alle kabels lopen – heel praktisch – volledig buiten over het frame. Met een gewicht van 2.350 gram voor de kleinste framemaat (M/17.5 inch) is de Nootau géén lichtgewicht. Tegelijkertijd is het in dit genre eerder een onderstreping van de beoogde robuustheid. De carbon voorvork weegt overigens 703 gram.

De Nootau heeft montagepunten op de staande achtervork voor een drager. De twee onderste boutjes net boven het uitvaleinde is een deling in het frame, aangebracht om de riem te kunnen monteren.

Oók op de carbon voorvork zijn er montagepunten te vinden.

Geometrie

Voor de geometrie heeft Van Nicholas zich laten inspireren door de laatste trends bij mountainbikes. Die zijn dankzij onder meer een flauwere balhoofdhoek de laatste jaren steeds meer capabel geworden voor het ruigere werk. De Nootau heeft een balhoofdhoek van 68,5 graden. Met 73,7 graden is de zitbuis noch flauw, noch extreem rechtop. De reach is echter niet zo groot als bij menig moderne hardtail. Logisch; de Nootau rij je doorgaans niet met de kin op de voorband. Je zit dus wat rechter en meer ontspannen. De laag geplaatste trapas en lange achtervork dragen vervolgens bij aan stabiliteit.

Van Nicholas Nootau bikepacking hardtail geometrie

Vanaf € 4.999

Van Nicholas levert de Nootau als complete fiets vanaf € 4.999. Via Van Nicholas’ nieuwe online-configurator kun je nog diverse zaken naar je wens aanpassen. Zo heb je de keuze tussen een rood of zwart geanodiseerde Rohloff-naaf, al dan niet een hoogwaardige Son-naafdynamo in bijpassende kleur. Daarnaast biedt Van Nicholas je diverse opties voor het stuur en zadels aan. En het mooie aan de configurator is dat alles wat je selecteert ook werkelijk digitaal op je scherm zichtbaar wordt. Je kunt de Nootau dus ook online bestellen en bij je lokale dealer laten bezorgen zodat je hem rijklaar kunt ophalen.

Een los frame inclusief de carbon voorvork is óók leverbaar voor € 2.299.

Van Nicholas Nootau titanium bikepacking vakantiefiets met Rohloff en riemaandrijving

Bron en meer info: vannicholas.com & my.vannicholas.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Bert
Bert
9 maanden geleden

Wel jammer dat vork, stuur en stuurpen niet in titanium te krijgen zijn

Tim
Tim
9 maanden geleden
Reply to  Bert

Stanton bikes heeft een vergelijkbare fiets met ti vork

Tim
Tim
9 maanden geleden

Heeft de fiets boost wielen? Ik zou graag een frame opbouwen maar ik heb geïnvesteerd in een boost wielset die ik daarvoor wil gebruiken. Boost en Rohloff is niet een gebruikelijke combinatie maar het kan technisch wel dacht ik.