Routes | Trails in de Achterhoek: Vossebos

Nieuwe slingerroute tussen Zelhem en Ruurlo

De afgelopen drie jaar zijn in de Gelderse Achterhoek flink wat mountainbikeroutes nieuwe stijl aangelegd. Ook tussen de vaste routes van Zelhem en Ruurlo is een nieuw slingerrondje aan gelegd: Vossebos. Arjan, Arjo en Robby gingen ‘m checken: “Niet lang, wel heel erg lekker; er zit geen enkel recht stuk in!”

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Zelhem Vossebos


“De nieuwe Vossebos-route is écht leuk. Zó leuk, dat we ‘m gewoon twee keer gereden hebben. Het is een achtbaan waar je voortdurend op en neer slingert. En hoe sneller je gaat, hoe leuker-ie wordt!”

Vossebos: extra lus aan mtb-route Zelhem

Na onze eerdere bezoeken aan de Achterhoek is het niet de vraag óf we nog terug zullen komen, maar wanneer. Dit voorjaar is het zover, ik ben met m’n fietsmaten Arjo en Robby vanuit de Randstad onderweg naar het oosten. De eindbestemming: het dorp Ruurlo, waar we een tent gereserveerd hebben op camping Schoneveld. Nou ja, tent, het is meer een huisje, met twee slaapkamertjes, eigen sanitair, keuken en zelfs een pelletkachel. Die laatste blijkt geen overbodige luxe, want ondanks dat we al ver in mei zitten, is het ’s avonds nog gemeen koud.

’s Ochtends wordt de kou in rap tempo door het voorjaarszonnetje verjaagt. Fijn, want dat betekent dat we lekker buiten kunnen ontbijten, met uitzicht op de velden en bossen rondom de camping. Op de veranda ligt al een grote zak met verse broodjes en croissants klaar; die heeft campingbaas Willem net langsgebracht. Samen met de inhoud van de koelkast – melk, yoghurt, jam en kaas, allemaal uit de regio – levert dat een subliem ontbijt op.

Bij onze tweede kop koffie bespreken we de route die we vandaag willen rijden. Camping Schoneveld ligt wat dat betreft supergunstig: aan de noordkant de mtb-routes van Borculo, Lochem en Vorden, aan de zuidkant die van Ruurlo en Zelhem. Als die allemaal in één keer rijdt heb je zo’n 120 offroad-kilometers te verteren. Wij kiezen ervoor om het wat rustiger aan te doen en beperken ons tot de routes van Ruurlo en Zelhem. Inclusief de verbindingsroutes en het nieuwe singletrack-rondje door het Vossebos heb je het dan over zo’n 55 kilometer. Ook niet slecht, toch? Nog even de bidonnetjes vullen, de bandenspanning checken en dan gáán met die banaan!

Lekker buiten ontbijten bij onze glampingtent op Camping Schoneveld in Ruurlo.

Eérst koffie, dán biken…

Tempobeul Arjo laat niets aan het toeval over en dus wordt ook de bandenspanning nog even gecheckt…

… evenals de weg naar het parkoers.

Aaneengesloten mtb-routenetwerk

De afgelopen jaren zijn de bestaande mountainbikeroute in de Achterhoek flink op de schop genomen. Letterlijk; trailbouwer Patrick Jansen en zijn crew van bijna honderd vrijwilligers hebben vele tientallen kilometers singletrack toegevoegd aan de bestaande routes en daarnaast ook nog nieuwe routes aangelegd. Een omvangrijke klus en niet alleen vanwege het vele graafwerk. Sterker; uiteindelijk is het graven van de paden niet meer dan de afsluiting van een veel langer en zeker niet minder lastig proces.

“Het is de bedoeling dat er er in de Achterhoek een aaneengesloten netwerk van mountainbikeroutes gerealiseerd wordt”, vertelt Harry van den Broek, projectcoördinator bij Achterhoek Toerisme, als ik hem voorafgaand aan ons bezoek spreek. “En alhoewel we al een heel eind op weg zijn, gaat dat niet vanzelf. Voor een buitenstaander lijkt het alsof we hier in de Achterhoek ruimte genoeg hebben en deels klopt dat. Maar het is hier ook gewoon Nederland, met heel veel belanghebbenden die zich allemaal in de plannen moeten kunnen vinden. Overheden, natuurbeheerders, particuliere grondeigenaren, ondernemers. Je hebt echt een goed doortimmerd plan en een lange adem nodig om die allemaal mee te krijgen. Gelukkig zijn we daarin grotendeels geslaagd.”

De route van Ruurlo is daarvan het sprekende bewijs, zo ervaren we. Van de 14 kilometer die deze lus omvat, bestaat het grootste deel uit singletrack. Dat hebben Jansen en zijn helpers goed gedaan! Misschien even goed om bij die laatsten stil te staan, want de hoeveelheid uren die vrijwilligers in het bouwen van de routes stoppen is bizar. Op de Facebookpagina van MTB Achterhoek staat een verhelderend rekenvoorbeeld: het aanleggen van al die heerlijke bochten en bulten in het Ruurlose mountainbikerondje heeft ruim zeshonderd mensuren gekost!

Zelhem Vossebos

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee het zijn Superrobby en Superarjo op weg naar de mountainbikeroute van Ruurlo.

Zelhem Vossebos

De route van Ruurlo heeft groot aantal smakelijke singletrack-secties.

De verbinding van de Ruurlose route naar het Vossebos loopt voornamelijk over zandwegen.

De Vossebos-route is razendsnel en heeft geen enkel recht stuk.

‘Snowboarden’ door het Vossebos

Ik ben op pad met Arjo en Robby. Beiden zijn goede bekenden van mij, maar elkaar kenden ze voorafgaand aan deze trip nog niet. Dat is altijd een beetje spannend, maar mountainbikers hebben al snel een klik, zo blijkt als we na aankomst in de tent de biertjes opdrinken die campingbaas Willem voor ons heeft koudgezet. En ook op de trail blijken Arjo en Robby een prima team. Waarbij Robby wel een lesje in nederigheid ondergaat. Ondanks dat Arjo al aan de verkeerde kant van de zestig zit, rijdt deze routinier – die een dikke 12 duizend kilometer per jaar wegtrapt! – namelijk als een speer bij Robby weg. Onverstoorbaar en onvermoeibaar, als een machine.

Ook mooi trouwens om Robby te zien rijden. Hij heeft het mountainbiken pas twee jaar geleden ontdekt, maar dat is ‘m niet aan te zien. Ik snap wel waarom. Naast mountainbiker is Robby namelijk ook een ervaren snowboarder. En snowboarders weten als geen ander hoe je een bocht moet aansnijden en hoe je bulten en kuilen kunt gebruiken om te versnellen. Wat dat betreft is de ronde door het Vossebos hem op het lijf geschreven; het is namelijk een ononderbroken aaneenschakeling van bochten en bulten. Hier zijn stuurmanskunst en gevoel voor het terrein belangrijker dan brute kracht.

De Vossebos-route werd tijdens de uitreiking van de MTB Trail Awards van 2022 uitgeroepen tot ‘Beste nieuwe route’. Geheel terecht, want het is echt een heerlijke rijdersroute. Als je van sturen houdt, dan moet je in het Vossebos zijn. Op de speciale outdoor-website van de Achterhoek wordt de route gekarakteriseerd als “pittig” en “technisch”, maar laat je daardoor vooral niet afschrikken, want ook ouders met kinderen kunnen deze ronde gewoon rijden. Alles valt of staat met de snelheid. Hoe sneller je gaat, hoe uitdagender de route wordt. Doe je het rustig aan, dan kan iedereen ‘m rondrollen. Knap gedaan!

Zelhem Vossebos

De Vossebos-trail is een aaneenschakeling van klimmetjes…

Zelhem Vossebos

… kuilen…

Zelhem Vossebos

… nog meer klimmetjes…

Zelhem Vossebos

… en bochten.

Robby en Arjo snappen het wel, die award voor ‘Beste nieuwe MTB Trail 2022’.

Pitstop in Zelhem

Het Vossebosrondje maakt officieel deel uit van de vaste mountainbikeroute van Zelhem. Ik bespreek ‘m los omdat-ie zo’n geheel eigen karakter heeft. De rest van de Zelhemse route is namelijk wat meer old skool. Interpreteer dat niet als ‘saai’, want dat is de Zelhemse lus zeker niet. Maar wie uitsluitend over singletracks wil rijden kan wellicht wat teleurgesteld zijn. Wij zijn dat trouwens niet. Integendeel! Er zitten nog genoeg slingersecties in de route om de hartslag en het adrenalineniveau flink omhoog te jagen. En op de wat bredere en rechtere stukken kun je dan weer lekker recupereren. En een beetje ouwehoeren, want dat hoort er ook bij.

Halverwege de Zelhemse lus verlaten we de route en sturen we het dorp Zelhem in. Het is de hoogste tijd om wat te eten en te drinken. Op het centrale plein van Zelhem pakken we een tafeltje op het terras van Eeterij en Tapperij De Smoks, één van de twee officiële startlocaties van mtb-route Zelhem. Een fijne plek om wat te eten, zeker als het mooi weer is. Na de lunch rijden we weer noordwaarts. Om het af te leren pakken we de Vosseboslus nog een keer helemaal mee. En als we geen tijdgebrek hadden gehad, zouden we ook nog een derde keer rond gegaan zijn. Hoe beter je het parkoers leert kennen, hoe sneller je eroverheen kunt. En hoe groter de fun. Woeha!

Via de verbindingsroute – het Achterhoekse coulisselandschap blijft fraai – rollen we vervolgens naar de Ruurlose route, slingeren daar ook nog flink wat heen-en-weer en op-en-neer, waarna we vermoeid maar voldaan Ruurlo binnenrollen. Hier stikt het van de verleidelijke terrasjes, maar omdat we de sympathieke Willem onze klandizie gunnen, trappen we nog even door naar de camping, waar we drie lokaal gebouwen pintjes bestellen en proosten op een zeer geslaagde dag. Morgen nog zo eentje!

Halverwege verlaten we de route om even wat te eten bij Eeterij en Tapperij De Smoks in Zelhem. Dit café-restaurant is tevens een officieel startpunt van de mountainbikeroute van Zelhem.

Zelhem Vossebos

Superfit! Ondanks dat Arjo een zestigplusser is, rijdt-ie met gemak weg bij dertiger Robby.

Zelhem Vossebos

Tsja, het gaat niet altijd vanzelf, dat klimmen…

Zelhem Vossebos

Nog even wat singletrack-secties pakken…

… en dan relaxed weer terug naar Ruurlo.

De Achterhoek heeft een eigen vlag.

Campingbaas Willem is eigenlijk een Fries. Maar z’n gastvrijheid is honderd procent Achterhoeks.

Na de lokale trails volgt het lokale bier: Reurlse Weizen van brouwerij ’t Brouwersnös uit Groenlo. Superlekker!

En daarna met fris gewassen haren pannenkoeken eten bij De Heikamp, het bekroonde pannenkoekenrestaurant in Ruurlo. De pannenkoeken worden gebakken van tarwebloem van de eigen akkers! Robby: “Doet u er mij nog maar eentje alstublieft.”

Informatie Achterhoek

Mountainbiken en gravelbiken

Met z’n afwisselende coulisselandschap van bos, weilanden, houtwallen en beken is de Achterhoek bijna on-Nederlands kleinschalig en landelijk. Met de mountainbike of gravelbike ontdek je de Achterhoek sportief op twee wielen. De afgelopen drie jaar is hard gewerkt aan het updaten van het mountainbikeroutenetwerk, wat erin geresulteerd heeft, dat er nu maar liefst achttien moderne routes uitgezet zijn, met daarin een zeer groot aandeel singletrack. En met nog meer routes op komst, want uiteindelijk moeten álle mountainbikeroutes in de Achterhoek met elkaar verbonden worden! Meer info over de mountainbikeroutes in de Achterhoek vind je op mtbindeachterhoek.nl.

Vignetten en donaties

Alle routes in de Achterhoek zijn vignetvrij, met uitzondering van de route bij Zeddam, waarvoor een mtb-vignet van Natuurmonumenten vereist is. Je kunt dus alle routes op één na gratis fietsen. Maar wie wil, kan een donatie doen aan Stichting MTB Achterhoek. Jouw bijdrage komt dan geheel ten goede aan het onderhoud van de mountainbikeroutes.

Slapen en eten

Je vindt in de Achterhoek ook een groot aantal andere horecaondernemingen die zich specifiek richten op mountain- en gravelbikers. Dat betekent niet alleen dat je er makkelijk kunt parkeren en dat je er veilig je bike kunt stallen, maar ook dat je er terecht kunt voor tips en routeadvies. Je vindt hier een overzicht van alle partneraccommodaties.

Arjo en Robby hebben overnacht in een comfortabele glampingtent op Camping Schoneveld in Ruurlo. Echt een heerlijke camping, middenin het groen. Wie nog meer comfort wil kan terecht bij Avenarius. Dit fraaie hotel-restaurant in het centrum van Ruurlo is net als camping Schoneveld een gespecialiseerde fietsaccommodatie. En het ligt ook net zo gunstig, met de  routes van Borculo, Lochem en Vorden aan de ene en die van Ruurlo en Zelhem aan de andere kant.

Mountainbikeverhuur

Lijkt het je leuk met vrienden of collega’s te mountainbiken in de Achterhoek, maar heeft niet iedereen een eigen mountainbike? Klik hier voor een actueel overzicht van mtb-verhuurders.

Fietsverkoop- en reparaties

Ketting gebroken? Remblokjes versleten? Regenjack nodig? Of gewoon op zoek naar een nieuwe bike? Je vindt in de Achterhoek een aantal fietsspeciaalzaken waar je terecht kunt voor onderhoud, reparaties en nieuwe spullen.

“Proost Arjo!” “Proost Robby! En welke route gaan we morgen rijden?”

Mountainbikeroutes Ruurlo-Vossebos-Zelhem

Arjo en Robby zijn gestart en geëindigd bij Camping Schoneveld in Ruurlo. Je vindt de route die ze gereden hebben hieronder op onze Komoot-pagina. Of beter: routes, want het gaat om drie aan elkaar gekoppelde lussen tussen Ruurlo en Zelhem. Pak je ze allemaal mee, dan krijg je een kleine 55 kilometer en 150 hoogtemeters voor je kiezen. Ook via outdoorachterhoek.nl zijn de routes te bekijken en als gpx te downloaden.



Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments