Lezyne Port-a-Shop: Een echte “man bag”

(Oók geschikt voor de bikester!)

Zeg je Lezyne dan zeg je pompjes en tools met een strak design uit veelal CNC bewerkt metaal. Dat is met de Port-a-Shop niet anders. Nou ja, op het kek tasje na. De Port-a-Shop is samengesteld met een selectie essentiële gereedschappen uit het programma van Lezyne en is bedoeld voor de biker die het meest basale sleutelwerk zelf wilt doen. Thuis, maar dankzij het compacte tasje met name onderweg.

LezynePaS01

Het tasje meet 24 x 18 x 6 cm en bestaat uit drie multitools in ‘zakmesstijl’ en een aantal losse gereedschappen. De tools zijn strak vormgegeven, netjes afgewerkt en komen degelijk over. Het tasje is ruim opgezet en er zit eigenlijk best veel lege ruimte in. Lucht weegt weliswaar niets, maar de loze ruimte is niet echt te gebruiken om zelf nog wat reservespul op te bergen. Tegelijkertijd is hiermee de hele kit dusdanig groot dat het niet echt een kit is voor ‘onderweg’ op de fiets. Dat is dan ook niet echt de bedoeling: Daarvoor neem je eerder één multitool met echt het meest primaire gereedschap mee.

LezynePaS03

In het linker deel van het tasje zitten drie zogeheten ‘Block Tools’. Dit is een verzameling gereedschappen uitgevoerd als multitool, waardoor het geheel geen ‘zak met losse rommel’ wordt, waar je vervolgens van alles uit kwijtraakt. De basis van deze multitools zijn uit aluminium en de gereedschappen zijn vervaardigd met chroom-vanadium staal met een anti-roest behandeling. Eén set is voorzien van torx sleutels (T6, 7, 9, 10, 15, 20, 25, 27 en zelfs 30). Het tweede Block Tool bevat inbussleutels vanaf 2 mm oplopend tot 6 mm, en daarnaast zijn 1.5, 2 en 2.5 mm inbussleutels in haakse variant aanwezig. Opvallend genoeg is de grootste inbussleutel op een de derde tool gemonteerd. Eén met een langere behuizing waardoor je méér kracht kunt zetten, slim gedaan! Het was alleen nóg mooier geweest als er ook een 10 mm inbus bij had gezeten. De grootste inbus meet 8 mm en dat is voldoende voor menig pedaal, maar wil je een crank (de-)monteren dan zul je alsnog bij de buurman gereedschap moeten gaan lenen.

Om op deze laatste Block Tool door te gaan: Deze is naast een kruiskop en platte schroevendraaier verder nog voorzien van sleutels voor een 8 en 10 mm zeskant bout of moer. Het tooltje voor de 10 mm bout/moer is eveneens een flessenopener én een wig om je schijfremblokken uiteen te drukken.

Verder heb je de beschikking over een klassieke bandenplakset en is er een compactere ‘patch kit’ aanwezig met zelfklevende bandenplakkers die met elkaar in een apart kunststof etuitje zitten om gemakkelijk mee te nemen tijdens je fietsrit. De kunststof bandenlichters zijn solide vormgegeven en bestaan zelfs uit ‘composite matrix’. Vrij vertaald: vezelversterkte kunststof. Uit ervaring weten we dat ze in elk geval bestand zijn tegen wat misbruik (inclusief vloeken), zoals het (de-)monteren van een strakke tubeless band-velg-combinatie.

De kettingpons is aardig voor een quick-fix, maar zoals vaker bij dit soort compacte uitvoeringen is het handvat vrij kort om écht goed kracht te zetten. Het handvat dubbelt overigens ook als spaakspanner voor twee typen nippels met vierkante vlakken en twee typen met veelkantige nippels, zoals je die tegen komt bij Mavic wielen. Tot slot zijn er nog twee 15 mm platte sleutels aanwezig, geschikt voor (de-)montage van pedalen en het afstellen van sommige naven. Ook deze sleutels dubbelen als flessenopener…

Voor wie?

Voor een totaal prijs van €119,95 is de Port-a-Shop is een relatief complete set aan gereedschappen voor het meest basale sleutelwerk. Heb je méér of vooral meer specifiek gereedschap nodig, dan ben je vaak al bezig met specialistisch werk. Deze set lijkt dus ideaal voor de beginnende fietser, al is het nog maar de vraag of die al meteen het nut of de noodzaak inziet om al meteen meer dan €100,- uit te geven aan gereedschappen. Vaak blijft het voor deze bikers bij een multitooltje.

LezyneManbag01

Met dit tassie mag je ook als man gewoon gezien worden…

Ben je inmiddels al een tijd biker in hart en nieren, dan heb je zeer waarschijnlijk al een redelijke selectie gereedschap vergaard. Met deze set koop je dan een hoop spul dubbel. Het is echter wel méér georganiseerd in een nette tas en daarbij compact genoeg om mee op vakantie te nemen zonder je rolkar aan gereedschappen achter de auto te moeten binden. Tegelijkertijd is de set uitgebreid genoeg om je in aanbouw-zijnde man/womanbike-cave te voorzien van het broodnodige met als bijkomend voordeel dat het nog eens strak en uniform smoelt. Het oog (lees: je partner) wilt immers ook wat. Zorg er alleen wel voor dat de drie flessenopeners geen sporen krijgen… een echte biker heeft daarvoor natuurlijk geen gereedschap nodig, laat staan drie.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Jeroen van den Brand & Jeroen Kooij

Meer informatie: www.lezyne.com
Distributie in Nederland: Oneway Bike Industry

Posted in Reviews and tagged , , , , , , , , , .