Fox 32 Taper-Cast: Fox’ eerste ‘echte’ geveerde gravel-voorvork

Met de nieuwe 32 Taper-Cast voorvork heeft Fox nu voor het eerst een ‘echte’ geveerde gravel-voorvork in het programma. Eerder was er al de Fox AX voorvork, maar dat was in feite een ingekorte 32 Step Cast mountainbike voorvork. De nieuwe 32 Taper-Cast is door Fox vanaf de eerste pennestreek ontworpen voor gravelbikes, met 40 tot 50 mm veerweg, een toegespitste luchtveer en demper en een compact chassis. Met een gewicht van 1.226 gram is het Fox’ lichtste geveerde voorvork.

Waarom een geveerde voorvork op je gravelbike? Voor meer tractie, meer controle, meer comfort. Oftewel: een manier om je gravelbike nóg breder inzetbaar te maken. De overlap met een hardtail mountainbike wordt zodoende nog groter natuurlijk. En dat is blijkbaar voor velen tóch interessant. Want geveerde voorvorken voor gravelbikes zijn zeker niet nieuw. Grote concurrent RockShox introduceerde eerder al de gravelspecifieke Rudy bijvoorbeeld en Cannondale heeft al een tijdje de Lefty Oliver. Maar Fox had zelf daarvoor óók al een geveerde voorvork voor graveltoepassingen; de AX (Adventure Cross) werd voor modeljaar 2018 geïntroduceerd. Dit was in feite een ingekorte 32 Step Cast mountainbike-voorvork. Het nadeel van die voorvork? De vorkkroon was relatief breed en hoog. Té breed en té hoog voor menig gravelframe. Bovendien werkte hij alleen met 15 mm steekassen, pasten er geen – op gravelbikes gebruikelijke – flatmount-remklauwen op en had-ie maar een beperkte bandenvrijheid.

Fox 32 Taper-Cast

Met de 32 Taper-Cast verpakt Fox zijn beproefde technieken in een nieuw, meer compact chassis waarmee alle montage-perikelen opgelost zijn. ‘Taper-Cast’ staat voor de taps toelopende onderpoten. Daarmee moet de nieuwe geveerde voorvork wat meer in de pas lopen met de typisch – ook spits toelopende – starre voorvorken op gravelbikes. Om diezelfde reden is de remboog aan de achterzijde van de onderpoten geplaatst, zodat de voorzijde wat minder extreem oogt. De hele voorvork is smal gebouwd, waarbij de vorkkroon ook beduidend lagere ‘schouders’ heeft om zo geen problemen te geven met de onderbuis, wanneer je een flinke stuuruitslag hebt.

De 32 Taper-Cast heeft 40 of 50 mm veerweg (intern te verstellen); dat is 10 mm méér dan het maximum dat RockShox biedt in zijn Rudy en zelfs 20 mm méér dan Cannondale je geeft bij zijn Lefty Oliver.

Fox 32 Taper-Cast geveerde gravel-voorvork

Alleen 700c-banden

De binnenpoten hebben een diameter van 32 mm, waarmee de volledige benaming van de voorvork is verklaard. Onderaan de aan de achterzijde opengewerkte onderpoten kan je nu een flatmount remklauw voor 160 of 180 mm remschijven monteren. Verder heeft hij montagepunten voor een spatbord. Mét spatbord kun je een 700c x 45 mm band kwijt. Laat je dat spatbord achterwege, dan kun je tot 700c x 50 mm gaan.

Fox’ 32 Taper-Cast gravelvork is echter niet geschikt voor 650b-wiel/band-combinaties. Dat komt doordat de onderpoten op de plek waar zo’n band het breedste is, eveneens verdikt zijn. Hier zitten immers intern de glijlager tussen boven- en onderpoten.

Fox 32 Taper-Cast geveerde gravel-voorvork

De voorvork dankt zijn naam – Taper Cast – aan het simpele gegeven dat de poten (‘Cast’ van ‘casting’) taps toelopen (’taper’). Aan de linkerzijde past een flatmount remklauw voor 160 of 180 mm remschijven. Rechts vind je in de uitgeholde onderkant een rode knop om de rebound (uitgaande) demping in te stellen.

EVOL-luchtveer

Uiteraard heeft Fox voor het binnenwerk leentjebuur gespeeld bij zijn eigen xc-mountainbikevoorvorken. De luchtveer in de linkerpoot is er één volgens het EVOL-ontwerp, waarbij een positieve en negatieve luchtveer samenwerken om een goed aansprekende geveerde voorvork te geven. Hierbij pomp je via de bovenzijde van de vorkkroon de positieve luchtveer op, waarbij de negatieve luchtveer zich vanzelf instelt. Net als bij de mountainbikevoorvorken kun je met een volumespacer de luchtkamer verkleinen. Hiermee wordt veercurve steiler, met name in de tweede helft van de veerweg.  Dit zorgt er voor dat de voorvork minder snel en hard het einde van zijn 40 of 50 mm veerweg bereikt, zonder dat je de luchtveer onnodig hard moet oppompen en zo de fijngevoeligheid (en dus comfort en tractie!) bovenin de veerweg verliest.

Fox 32 Taper-Cast geveerde gravel-voorvork

Links bovenop de vorkkroon vind je de EVOL-Luchtveer. Rechts de GRIP-demper bij de 32 Taper-Cast Performance-modellen; bij de Performance Elite en Factory-modellen zit hier de FIT4-demper.

Grip- en FIT4-dempers

In de rechter vorkpoot bevindt zich de demper. Afhankelijk van het type – Fox levert de 32 Taper-Cast in drie uitvoeringen – is dit een Grip- of FIT4-demper. Onderaan de vorkpoot kun je de rebound-demping instellen; oftewel de uitveersnelheid. Beide dempers hebben voor de ingaande demping een drie-standen-knop bovenop de vorkkroon; open, medium en firm. Hiermee bepaal je hoe gemakkelijk de voorvork aanspreekt. Hoe meer demping, hoe meer je de voorvork ‘remt’ om zijn veerweg te gebruiken. Draai je dus van het een flink stuiterpad de weg weer op, dan kun je deze hendel gebruiken om de voorvork minder actief te maken (medium-stand) of zelfs nagenoeg volledig te blokkeren (firm-stand). De Grip-demper vind je alleen op het basis-model, de 32 Taper-Cast Performance. De 32 Taper-Cast Performance Elite en 32 Taper-Cast Factory hebben de FIT4-demper.

Ten opzichte van de Grip-demper biedt de FIT4-demper-type een extra knop boven op de vorkkroon. Hiermee kun in de open stand van de ingaande demping fijnstellen hoe (snel) actief de voorvork aanspreekt. Hou je dus van een voorvork die wat minder snel aanspreekt en dus strakker voelt, dan is dit effectiever dan simpelweg de luchtveer harder op te pompen. Want door de luchtveer harder op te pompen, spreekt de voorvork niet alleen minder snel aan; hij maakt ook minder gebruik van de beschikbare veerweg, wanneer je toch prompt met je voorwiel door een flinke kuil of over een flinke stronk ramt. Door de luchtdruk juist in te stellen op je gewicht, heb je alle millimeters veerweg tot je beschikking én regel je met de ingaande demping hoe snel je die veerweg werkelijk aanspreekt.

Fox 32 Taper-Cast geveerde gravel-voorvork

Bij de Performance Elite en Factory-modellen van de 32 Taper-Cast geveerde gravel-voorvorken krijg Fox’ FIT4-demper. Naast het schakelen tussen Open, Medium en Firm-standen van de ingaande demping, kun je bij de FIT4 óók nog de ingaande demping fijnverstellen in de Open-stand.

Fox 32 Taper-Cast specificaties

Fox levert de 32 Taper-Cast in drie verschillende versies, beginnende bij de 32 Taper-Cast Performance met de Grip-demper. De 32 Taper-Cast Performance Elite en 32 Taper-Cast Factory hebben vervolgens de FIT4-demper. De boven- en onderpoten zijn bij alle modellen hetzelfde; de Factory-versie heeft echter een Kashima-coating op de bovenpoten. Deze goudkleurige coating is harder en gladder dan de standaard zwart geanodiseerde coating op de andere modellen, wat bijdraagt aan de souplesse van de voorvork.

Alle modellen zijn verkrijgbaar met 40 of 50 mm veerweg en zijn nadien qua veerweg ook nog aan te passen. Fox geeft voor alle modellen een gewicht op van 1.226 gram. Daarmee is-ie dus één gram lichter dan de Rudy van RockShox (…). Met prijzen vanaf € 1.039 kost Fox’ 32 Taper-Cast gravel-voorvork wel minimaal € 170,- meer dan zijn concurrent.

De 32 Taper-Cast Performance en Performance Elite zijn er alleen in mat-zwart. Het topmodel, de Factory met zij goudkleurige Kashima-coating op de bovenpoten, is er in oranje en glanzend zwart.

Tja, sommigen roepen – geheel begrijpelijk – dat gravelbikes gewoon het mountainbiken van de jaren ’90 is. De grenzen tussen gravelbikes en mountainbikes vervagen in elk geval zeker. En wanneer je als fabrikant van ‘gravelproducten’ dit soort video’s maakt inclusief muziek zoals bij de eerste mountainbikevideo’s, kun je je hardop afvragen óf er nog wel een grens is…

Bron en meer info: www.ridefox.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments