PRO Koryak Dropper Post

Ook Shimano komt met een verstelbare zadelpen

‘Dropper’ zadelpennen zijn steeds meer de norm aan het worden op fietsen met 120 mm veerweg of meer, en zijn een aanrader voor iedereen die ruigere paden opzoekt of speelser wil (leren) fietsen. Zelfs XC racers op het hoogste niveau zien de toegevoegde waarde en gaan er mee op pad bij bijvoorbeeld de Wereldbekers. Vanaf dit najaar zal ook PRO, het accessoiremerk van Shimano, een dergelijke pen gaan leveren binnen de inmiddels bekende Koryak componentenreeks.

Uit het persbericht:

“Weighing in at 520 g (inc. remote and cable) the Koryak adjustable alloy seat post brings 120 mm of smooth non-indexed travel for on-the-fly adjustability.

The smooth downward movement and quick, responsive upwards rebound of the post is provided by a replaceable air cartridge. The mechanism is operated by an internally routed cable, which runs down the seat post and through the frame, and is connected to a bar-mounted lever by Shimano’s OPTISLICK cables for optimum performance in the face of dirt and mud.”

pro_koryak_dropper_post_2_VZ

Een volledig mechanische dropper-pen dus, die, net als een paar andere fabrikanten, gebruik maakt van een vervangbaar patroon met lucht dat als retour veer dient. Waar enkele fabrikanten de grens opzoeken met 150 of 170 mm ‘drop’ op hun pennen houdt Pro het bij een respectabele 120 mm. In de praktijk is dat voor veel mensen voldoende, op wellicht de langste en extreemste rijders na.

Verder is de Koryak pen verkrijgbaar in de twee meest gangbare diameters, 30,9 en 31,6 mm. Bediening kan middels een duimshifter die zowel links als rechts te monteren is, of via een Shimani i-spec II compatibele Firebolt-achtige shifter. Deze laatste optie combineert het beste met een 1×11 aandrijving of een XT/XTR groep met Synchronized Shift.

pro_koryak_dropper_post_1_VZ

Een adviesprijs is nog niet bekend, maar verwacht dat de Koryak pen, zoals ander Pro producten, valt onder ‘een goede prijs voor een degelijk product’. Ergens in het najaar zal de pen in de schappen liggen.

Meer informatie: pro-bikegear.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , , , .