Test | Jagwire Pro Dropper Cable Kit

Soepeler droppen dankzij dunnere kabel

Moet je heel hard op het hendeltje op je stuur drukken om je dropperpost te activeren? Grote kans dat dit komt doordat de bedieningskabel binnenin het frame een te scherpe bocht maakt. Daardoor ondervindt de binnenkabel veel wrijving. De dunnere en gepolijste binnenkabel van de Jagwire Pro Dropper Cable Kit kan de oplossing zijn. Dat is het in ieder geval voor Arjan, die na montage van deze kabelset duidelijk verschil merkt.

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Jagwire Pro Dropper Cable Kit

Jagwire claimt dat z’n Pro Dropper Cable Kit de oplossing is voor droppers met een stroeve bediening.

Dunnere kabel voor minder wrijving?

Als m’n vastgelopen KS Integradropperpost naar de reparateur is en ik daarom met een Highline XC van Crankbrothers aan de slag ga, valt me op dat de versteller op het stuur eigenlijk best wel zwaar gaat. In ieder geval veel zwaarder dan toen ik de kabel ruim drie jaar terug door het frame van m’n toen nagelnieuwe Giant Anthem trok. Het is duidelijk tijd voor een nieuwe kabel! Op advies van Pieter Versteege van Crankbrothers-distributeur Cosmic Sports wordt dat een speciale dropperkabel van Jagwire, een merk dat Cosmic eveneens in z’n portfolio heeft.

Hûh, een speciale dropper-kabel!? Dat zit zo: de Jagwire Pro Dropper Cable Kit – dat is de officiële naam van het setje – heeft een dunnere binnen- en buitenkabel. Het verschil met reguliere schakelkabels is beste groot: 1,1 millimeter versus 0,8 millimeter voor de binnenkabel en 4 millimeter versus 3 millimeter voor de buitenkabel. Voordeel van de geringere diameter: dunne kabels buigen makkelijker dan dikke. En als je dropper-kabel onderweg van de onderbuis naar de zitbuis een scherpe bocht moet maken om de trapas te kunnen passeren, dan kan dat een groot voordeel zijn.

Maar er is met de Jagwire Pro Dropper-kabelset meer aan de hand dan alleen maar een kleinere kabeldiameter. De binnenkabel is namelijk gepolijst. Het kabeltje is zo dun dat je dat met het blote oog nauwelijks ziet. Maar als je het door je hand laat glijden voel je het wel; lekker glad. Daarnaast is de binnenmantel van de buitenkabel van een materiaal met weinig weerstand. Slick-Lube noemt Jagwire dat. Het moet er alles bij elkaar in resulteren dat de binnenkabel net zo soepel door de buitenkabel kan bewegen als een paling in een emmer snot.

Jagwire Pro Dropper Cable Kit

Dankzij een gepolijste kabel met een kleinere diameter én een gladde mantel in de meer flexibele buitenkabel zou de Pro Dropper-kabelset van Jagwire minder moeite hebben met krappe bochten.

Dit is zo’n krappe bocht. De dropper-kabel moet via de onderbuis langs de trapas omhoog de smalle zitbuis in. Merk op: het gaat hier om een kabel ín het frame. De externe kabel die je op de foto ziet is de remleiding.

Jagwire Pro Dropper Cable Kit

Op het eerste gezicht is er niets bijzonders aan te zien.

Jagwire Pro Dropper Cable Kit

Boven een reguliere versnellingskabel, onder de dunnere kabel uit de Pro Dropper Cable Kit. Verschil: 1,1 millimeter versus 0,8 millimeter.

De dunne dropper-kabel buigt veel makkelijker dan een reguliere versnellingskabel.

Ook de buitenkabel is dunner en daardoor buigzamer. Verschil: 4 millimeter (links) voor de oude kabel versus 3 millimeter voor de dropper-kabel van Jagwire.

Jagwire Pro Dropper Cable Kit

Typisch Jagwire: de royale hoeveelheid toebehoren.

Snelle montage en soepele bediening

Ik zie altijd een beetje op tegen het verwisselen van kabels die door het frame lopen. Dat wil zeggen, bij frames die geen interne kabelgeleiding hebben, zoals dat van mijn eigen Giant Anthem. Gelukkig heb ik een kabelwisselgereedschapje van Birzman in m’n werkplaats liggen en daarmee is het vervangen van de oude kabel voor een nieuwe zo gebeurd. Al tijdens het trekken van de nieuwe, dunnere buitenkabel is het verschil met de oude buitenkabel evident. Blijft de oude kabel in de scherpe bocht bij de trapas telkens haken aan de scherpe hoeken aan de binnenkant, de nieuwe kabel heeft daar geen enkele moeite mee.

Ook de verdere montage verloopt probleemloos. Het enige dat anders is dan bij een reguliere, dikkere kabel: op de plek waar de kabel met een schroefje aan de stuurversteller gemonteerd wordt, moet je een krimpkousje rond de kabel schuiven. Hierdoor neemt de diameter van de binnenkabel op die plek wat toe, waardoor de dropper-kabel van Jagwire ondanks z’n geringere diameter compatibel is met alle soorten remotes.

Zie je ook zo op tegen het vervangen van oude kabels voor nieuwe? Tip: met de speciale kabelwissel-tools van Birzman is het verwisselen kinderspel. Zo het tooltje op de foto, waarmee je twee buitenkabels aan elkaar kunt koppelen. Zo trek je in één beweging de oude kabel uit het frame en de nieuwe erin.

Even checken… Ja hoor, de bediening van de dropperpost is met de dropper-kabel van Jagwire inderdaad een stuk lichter.

Deze dropper dropt weer als een malle!

Conclusie

Eenmaal geheel gemonteerd verandert er niets aan dit positieve beeld. De bediening van de remote is onmiskenbaar lichter dan met de oude kabels. Logisch, zeg je nu, met een niéuwe kabelset. Maar de bediening is tevens lichter dan met de originele kabels toen die nog nieuw waren. Ik ben nog van de generatie die op televisie de commercials van Tel Sell voorgeschoteld kreeg. Amazing Discoveries met Mike Levey, wie is er niet groot mee geworden? “It’s amazing!”, riep presentator Mike steevast uit na het proberen van het aangeprijsde product. Ik denk dat de Jagwire Pro Dropper Cable Kit dezelfde kreet aan Mike zou ontlokken. Want dit kabeltje doet wat het belooft: het maakt de bediening van je dropper-zadelpen lichter en soepeler.

Jagwire Pro Dropper Cable Kit: prijzen en specificaties

  • Lengte en diameter binnenkabel: 2.000 mm en 0,8 mm
  • Lengte en diameter binnenkabel: 1.700 mm en 3 mm
  • Inclusief kabelstopper
  • Prijs: € 18,95

Meer info: jagwire.com
Distributie Nederland: Cosmic Sports (cosmicsports.de)

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments