Schwalbe vernieuwt Hans Dampf

Terwijl ‘Schwalbe’ voor velen haast net zo synoniem staat voor ‘mountainbikeband’ als ‘Jeep’ dat staat voor elke 4×4 auto, werd de Hans Dampf van de Duitse bandenfabrikant niet door iedereen als synoniem gezien voor dé ‘all-mountain-band’. Hoewel het profiel, dat het midden hield tussen grofweg de ruige Magic Mary en de Nobby Nic, uiterst geschikt was voor een redelijk breed inzetbereik, sleet ‘ie snel. Zeg maar gerust héél snel. Na een gemiddeld vakantieweekje in het buitenland, waren ze zelf toe aan een vakantie… een permanente, wel te verstaan in Playa del Kliko.

Vooral de zijnoppen vertoonden snel slijtage; er ontstonden scheuren rond de basis van de noppen waardoor het leek alsof je al snel één slippartij verwijderd was van een ontnopping van je nog nieuwe band. Met de introductie van een aantal nieuwe rubbersamenstellingen onder de titel Addix, loste Schwalbe vorig jaar al een deel van het probleem op.

Nu volgt een volgende update met een nieuw ontworpen profiel. Naast een andere verdeling van noppen in het midden van het loopvlak, zijn met name de zijnoppen anders gevormd. In plaats van (in rolrichting) langwerpig, zijn ze nu voor een deel meer vierkant en langwerpig in dwars richting. Inkepingen in de lengterichting laten meer beweging ‘in’ de nop toe, zodat de basis van de nop juist minder vervormd wordt onder zware belasting in bochten. Hopelijk is daarmee het vroegtijdig inscheuren van de zijnoppen dus verleden tijd.

Specificaties

De nieuwe Hans Dampf kan als voor- én achterband worden gebruikt. Je hebt de keuze uit de Apex of Super Gravity casings en ze zijn altijd ‘Tubeless Easy’. Qua compound wordt de Addix Soft als de allrounder aanbevolen. De Addix Speedgrip kies je als je vooral méér duurzaamheid wilt. Wat betreft maten biedt Schwalbe veel, ook bij de nieuwe Hans Dampf: 29 x 2.35, 29 x 2.6, 27.5 x 2.35, 27.5 x 2.6, 27.5 x 2.8, 26 x 2.35 en tot slot 24 x 2.33; ‘de ideale band voor de trend in hoogwaardige MTB kinderfietsen’, aldus Schwalbe.

De nieuwe Hans Dampf is vanaf juli verkrijgbaar bij de vakhandel. De adviesverkoopprijs is €57,90 voor de Evolution (high-end modellen met de meeste opties zoals hierboven vermeld). Er zal ook een Performance versie zijn met een prijs van €32,90, waarbij de optielijst qua afmeting en rubbercompound meer beperkt is.

Bron: www.schwalbe.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , , , , , , , , , , .
  • Jur

    Velozine dichter bij het vuur mbt Racing Ray en Racing Ralph v3?