Cube Stereo One50

Weg met de oude geometrie en wielmaten!

Het gaat hard met de grote wielen-ontwikkeling in de gravity-georiënteerde mountainbikesport. Nu de downhillscene heeft ontdekt dat grote wielen (op een deel en onder bepaalde rijders) voor rappere tijden zorgen, is ook de endurowereld in sneltreinvaart aan het veranderen. Waar het voorheen merken als Trek en Specialized waren, die vol overtuiging inzetten op 29-inch wielen (ook voor kleinere endurodames) zien we dat nu ook alle andere merken volgen.

Onlangs werd al de Ibis Ripmo longtravel 29-er gepresenteerd en blijkbaar riepen de boys van het Cube Action team ook al een tijd om grotere wielen. Wat heet: volgens het persbericht reden zij afgelopen seizoen de EWS afsluiter in Finale Ligure al met de nu nieuwe gepresenteerde Stereo One50.

Hidden in plain sight: Greg Callahan op – naar verluid – één van de proto’s van de nieuwe One50

Tot voor kort werd de Stereo line-up van Cube gemaakt door modellen met een veerweg van 120 mm, 140 mm en 160 mm. Daarvan waren de 120 en 140 mm varianten verkrijgbaar met 29 inch wielen. Het Cube Action enduro team reed bijna zonder uitzondering op de Stereo 160 met 27.5 inch wielen.

De vraag mag duidelijk zijn: ook zij wilden mee in het bekende verhaal: grotere wielen, langere reach en vlakkere stuurhoek. Ergo: een Stereo One50 met 29 inch wielen. Naast deze voor zichzelf sprekende features, is de fiets voorzien van een ISCG05 mount, heeft het frame een kortere achterbrug voor een levendiger gedrag en een steilere zithoek om wat makkelijker te kunnen klimmen (en het gewicht in het midden van de fiets te houden). Dat de kabels binnendoor lopen, is weinig opvallend tegenwoordig. Wat wél opvallend is, is dat er óók ene kabel voor een voorderailleur voor een 2×11 setup toegepast kan worden. Cube volgt hierin duidelijk de strategie van Shimano om naast 1×12 / 1×11 ook gewoon fietsen aan te blijven bieden mét een voorderailleur. Het topmodel is overigens wel afgemonteerd met SRAM Eagle componenten.

De One50 komt vooralsnog in drie varianten op de Nederlandse markt:

  • Stereo 150 C:68 TM 29: met het kenmerkende C:68 carbon frame, Fox 36 vork, Fox X2 demper en een Sram GX Eagle afmontage – €4.499
  • Stereo 150 C:62 SL 29: eveneens met een carbon frame (maar dan betaalbaarder) en GX Eagle afmontage, maar gecombineerd met vering van RockShox – € 3.499
  • Stereo 150 C:62 Race 29: hetzelfde frame als hierboven, maar met Shimano XT / Fox afmontage – €3.199

Meer details en specs vind je op de site van Cube: www.cube.eu/nl/one50

En geen fietspresentatie zonder video:

Posted in Nieuws.

Reacties

avatar