Mountainbiken op De Kragge

Bergen op Zoom’s nieuwe mountainbikeparcours

Ik was 13 jaar, mijn schoolvriendje Ronny en ik hadden net een nieuwe mountainbike gekregen en dus gingen we op zoek naar allerlei uitdagende stukjes bos in de omgeving van onze ouderlijke huizen. Eén van die plaatsen was een stukje bos rondom recreatieplas ‘De Heide’ net ten oosten van Bergen op Zoom. In het plaatselijke bos kon je her en der een stukje op en af en als je dat eenmaal gezien had, kon je je met je fiets ook nog door het water van de recreatieplas rijden. Zand, water en een mountainbike, veel meer hadden we toen niet nodig om plezier te hebben.

Vlakbij die recreatieplas, naast de A58 in de buurt van de Wouwse Tol, was ook een bult met een groot hek eromheen. Een vuilstort waar de dampen nog vanaf kwamen. “Daar moeten we niet zijn”, zeiden we dan tegen elkaar, want iemand had ons verteld dat je dan enge ziektes kreeg… Aan de ene kant vonden we dat in onze jonge, onbezonnen naïviteit intrigerend, maar aan het andere kant hadden we wel door dat we dat écht niet wilden.

Vlakbij de A58 in de buurt van de Wouwse Tol ligt de oude vuilstortplaats ‘Kragge 2’; binnenkort dus mét mountainbikeparcours.

Inmiddels zijn we ruim 25 jaar verder en kwam ons het bericht ter ore dat op diezelfde voormalige vuilstort, die al jaren geleden is afgedekt met een dikke laag grond, een nieuw mountainbikeparcours aangelegd gaat worden. Een parcours met obstakels, rotsen en stijgingspercentages tot 20% lezen we in het nieuwsbericht op het AD, waarbij voor het ontwerp een “wedstrijdmountainbiker is ingeschakeld”. Ook in de bossen rondom Bergen op Zoom merken ze de druk op de natuur en in analogie met wat we in de rest van Nederland zien ontstaan, besluit de gemeente ook hier om de verschillende groepen recreanten te ontvlechten. Met de aanleg van het nieuwe parcours is 120.000 euro gemoeid. Dat lijkt veel, maar met de hele herontwikkeling van de Bergse Heide is ruime 3 miljoen gemoeid.

Ik moest wel even hard lachen om de uitsmijter van het AD: “Hoewel uniek voor West-Brabant, heeft ook Drenthe een fietsparcours op een voormalige vuilstort: Col du VAM.” Ja… en toen ik 15 / 16 jaar was, reed ik al wedstrijdjes op de voormalige vuilnisbelten van Bergschenhoek en Spaarnwoude, waarop medio jaren ’90 al mountainbike parcoursen aangelegd waren…

Hoe dan ook: het klinkt als een interessant initiatief en we kijken uit naar de vervollediging.

Posted in Nieuws.