Test | Ion Traze Select Hybrid Jacket: Een hybride jack…?

Mountainbikejacks zijn lastige dingen. Als ze 100% waterdicht zijn, voelen ze al snel klam aan, zelfs exemplaren van Gore-Tex of vergelijkbare membraanstoffen. En zijn ze van een zeer goed ademend weefsel gemaakt, dan laten ze in no-time regenwater door. Het merk Ion kiest daarom met zijn Traze Select (€ 199,95) voor een tussenweg. Waterdicht genoeg om een korte regenbui te doorstaan, ademend genoeg om ventilatiedamp naar buiten toe door te laten, zeggen ze. Vandaar ook de toevoeging ‘Hybrid’ in de naam. Werkt dit duale concept? Of is het vlees nog vis?

Ion Traze Select Hybrid

Ion Traze Select Hybrid: constructie

Het gehele rugpand, de voorkant van de mouwen en de capuchon van de Ion Traze Select Hybrid zijn gemaakt van een waterdichte, 3-laags laminaatstof met afgeplakte stiknaden. Op voorzijde en de binnenkant van de mouwen vind je een ademende stretch-stof en zijn de stiknaden juist niet afgeplakt. Om het ademende vermogen verder te verhogen, is die stof onder oksels en bij de hals voorzien van een zeer fijn gaatjespatroon.

Ion Traze Select Hybrid

Het jack is licht maar robuust en dankzij de elastische stof is de relatief nauwsluitende pasvorm erg comfortabel, zonder dat de stof in snelle afdalingen aan het flapperen slaat. Je kunt dit jack, als je de laagjestechniek gebruikt, het hele jaar door dragen. Het softshell-materiaal is niet extreem dun, maar wel dun genoeg. Of beter: niet te dik. Wij hebben het jack in koud én in warm weer gebruikt.

Ion Traze Select Hybrid

Perforaties: om het ademende vermogen te verhogen, zijn met een lasersnijder onder de oksels en bij de hals kleine gaatjes aangebracht in de stretch-stof. Ook is er een reflectiestrook aangebracht op de mouwen, die de zichtbaarheid in het donker verbetert

Ion Traze Select Hybrid

De detaillering en afwerking zijn absoluut top, met goed afsluitbare mouwen, twee goed toegankelijke borstzakken en een capuchon die perfect over een fietshelm past. Kortom, hier heeft Ion niets aan het toeval overgelaten. Rest de vraag: hoe functioneert zo’n hybride jack, dat tussen volbloed regenjas en windjack in zit, in de praktijk?

Ion Traze Select Hybrid

De capuchon past goed over zelfs een vrij forse fietshelm.

Ion Traze Select Hybrid

Handig: in een van de de borstzakken zit een poetslapje van microvezelstof, waarmee je gemakkelijk je bril of goggle kunt schoonpoetsen.

Hoe functioneert zo’n hybride jack?

Dat hangt van je verwachtingen af. Als je op zoek bent naar een jack waarop je zelfs in het heftigste noodweer kunt vertrouwen, dan moet je de Traze Select Hybrid niet hebben. Regent het langer dan een half uur aan een stuk stevig door, dan ga je nat, om het zo maar eens te zeggen. Maar zoek je een licht en comfortabel jack waarmee je het gedurende een korte bui droog houdt, dat je daarna gewoon kunt aanhouden zonder eruit te zweten en dat in je rugzak maar weinig plaats in neemt, dan is deze Ion zeker een aanrader.

Naast de zeegroen-zwarte uitvoering die wij getest hebben, brengt Ion de Traze Select ook in zwart en paars. De prijs van €199,95 is stevig te noemen.

Tekst: Sebastiaan en Arjan Kruik
Foto’s: Joris Lugtigheid

Meer informatie: www.ion-products.com/bike

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments