Test | Ion Traze AMP 3-laags short: waterdicht door noodweer

Zomer? Waar dan? In ieder geval niet ten noorden van de Alpen. Daar kwam de afgelopen maanden een ontzagwekkende hoeveelheid water naar beneden. En daar sta je dan, in je zomerse mountainbikekloffie op een doorweekte trail. Met een dito achterwerk. Testrijder Arjan denkt de oplossing gevonden te hebben: de Ion Traze AMP, een waterdichte en ademende 3-laags bikeshort.

Hopelijk heb je ‘m niet vaak nodig, deze korte regenbroek. Maar als-ie in noodgevallen z’n plekje onderin de rugzak moet verlaten, dan kan je 100 procent op ‘m rekenen.

Mountainbikeregenbroek: lang of kort?

De basis van mijn mountainbikeoutfit is altijd een onder-short met zeem van SQlab. Zeg maar een bib, maar dan zonder bretellen en gemaakt van een open geweven, zeer goed ventilerende en vochtafvoerende stof. Daaroverheen draag ik dan, afhankelijk van het weer en de temperatuur, een luchtige bikeshort of een lange mountainbikebroek. En maak ik een lange tocht, dan pak ik ook altijd een lange regenbroek in mijn rugzak.

Die laatste draag ik eigenlijk niet graag. In de eerste plaats niet omdat ik sowieso niet hou van fietsen in de regen (wie wel?). Maar ook omdat een lange regenbroek nogal hinderlijk is bij het maken van de trapbeweging. Althans, als je onder zo’n broek blote knieën hebt. Al snel wordt – ook bij dure ademende membraanstoffen – de binnenkant toch wat klam, waardoor de broek en de knie aan elkaar gaan plakken. En dat is – dat vind ik tenminste – tijdens het trappen erg hinderlijk.

ION Traze AMP short waterdicht

De Ion Traze AMP na een dagje doorweekte trails rijden in de Miriquidi Bike Arena in het Saksische Ertsgebergte.

Kort maar waterdicht

Onder het motto surfing trails is het Duitse kite- en windsurfmerk Ion ook actief op de mountainbikemarkt. En met prima resultaten, zo bleek toen we enige tijd terug een waterdicht mountainbikejack en een paar schoenen probeerden. Toen Ion afgelopen voorjaar een pakketje met daarin de Traze AMP 3-Layer Shorts bij mij liet bezorgen was ik dus erg benieuwd naar hoe dat zou werken: een korte regenbroek van een waterdicht en ademend materiaal.

De ION Traze AMP 3-Layer Shorts is – zoals de naam al aangeeft – gemaakt van een drielaags materiaal. Een stevige geweven buitenstof, een waterdicht en ademend membraan en een dunne, zachte binnenstof. Door het kwetsbare membraan te sandwichen tussen twee laagjes stof, wordt voorkomen dat het beschadigd raakt of vies wordt. Daarnaast verhindert het stoflaagje aan de binnenkant dat het membraan aan de blote huid blijft plakken.

Bovendien zit aan de buitenkant van de buitenstof nog een extra laagje, de zogenaamde DWR-coating. Die letters staan voor durable water repellent. Deze chemisch coating zorgt ervoor, dat waterdruppels van de buitenstof afparelen. Dit is noodzakelijk voor het goed functioneren van een ademende en waterdichte stof. Zonder DWR-coating zou de buitenstof al snel verzadigd raken van water en vuil en zou het membraan zijn ademende werking verliezen.

ION Traze AMP short waterdicht

Alle stiknaden, zowel aan de achter- als aan de voorkant, zijn afgeplakt, zodat ook via de naden geen water kan binnendringen.

Hoge meetwaardes

Ion claimt een waterdichtheid van de stof van 20.000 mm. Dit getal staat voor de hoeveelheid waterdruk die een stof kan hebben, voordat lekkage optreedt. Dit wordt getest door een buis met een doorsnede van ± 2,5 cm op het materiaal te plaatsen. Hoe meer water er in de buis gegoten kan worden zonder dat de stof doorlekt, hoe hoger de waterkolom. Het ademende vermogen van de Ion Traze AMP zou 20,000 g/m2/24u zijn. De door Ion aangegeven waarde van zowel de waterdichtheid als van het ademende vermogen is, indien correct, behoorlijk hoog.

“De door Ion aangegeven meetwaarde van zowel de waterdichtheid als van het ademende vermogen van de Ion Traze AMP is, indien correct, behoorlijk hoog.”

Stoffen zoals die waarvan de Ion Traze AMP gemaakt zijn, worden vaak technische stoffen genoemd. Behalve de 3-laags sandwichconstructie is er bij deze Ion-short op het vlak van stoffentechniek nog meer aan de hand. Zo is het materiaal waarvan de short gemaakt is ook elastisch. Niet in één richting, zoals je vaak ziet, maar in alle richtingen. Dat komt het draagcomfort ten goede.

ION Traze AMP short waterdicht

Praktische voorsluiting.

ION Traze AMP short waterdicht

Hier is de afparelende werking van de DWR-coating goed te zien. Ook top: de reflecterende applicaties op de broekspijpen.

Ruime pasvorm

Laat ik voorop stellen: als het even kan, draag ik géén regenjas of regenbroek. Want, zo is mijn ervaring, zelfs de allerduurste jacks en broeken gaan uiteindelijk toch klam aanvoelen, zéker tijdens beklimmingen. Maar soms ontkom je er niet aan. Zoals tijdens de natte Stoneman Miriquidi die ik de afgelopen maand gereden heb en het aansluitende, minstens zo natte bezoek aan Trailcenter Rabenberg. En dan is het fijn een setje regenkleding onderin de rugzak paraat te hebben.

“Zoals ook met de andere producten van Ion die we geprobeerd hebben valt ook bij de Traze AMP de goede afwerking en detaillering op.”

Zoals ook met andere producten van Ion die we geprobeerd hebben, valt ook bij de Traze AMP short de goede afwerking en detaillering op. Mooi weggewerkte ritsen, reflecterende applicaties, een doordachte voorsluiting, een verstelbare taille, een geventileerd rugpand; de liefde voor mooie details spat er vanaf. De maatvoering is wel iets waar ze misschien nog eens naar zouden mogen kijken. De door mij gedragen Traze AMP short in maat M valt namelijk nogal ruim, waardoor ik de taillebandjes flink moet aanhalen om afzakken tegen te gaan. Terwijl ik met mijn 70 kilo en een meter tachtig toch echt niet overdreven mager ben.

Waterdicht en beschermend neopreen telefoonvak in de rechter broekzak.

De Ion Traze AMP in de praktijk

Maar goed, los van de pasvorm doet de Traze AMP short wel wat Ion belooft: het zitvlak van de berijder droog houden. Zelfs tijdens de volkomen doorweekte afdaling van de Fichtelberg – tijdens een hoosbui die de trail letterlijk overspoelde – bleef het binnenin de short lekker droog.

“Zelfs tijdens de volkomen doorweekte afdaling van de Fichtelberg – tijdens een hoosbui die de trail letterlijk overspoelde – bleef het binnenin de short lekker droog.”

Een dikke groene vink dus bij de waterdichtheid! En het ademende vermogen dan? Zoals ik hierboven al schreef: als het niet regent kan je beter een gewone bikeshort (of bib) dragen. Maar ondanks dat de Traze AMP logischerwijs minder goed ventileert dan een gewone, niet waterdichte bikeshort, is het geen straf om de Traze AMP te dragen, zelfs niet tijdens lange beklimmingen. Waarbij wel de opmerking dat de temperatuur tijdens mijn Stoneman Miriquidi zelden boven de 20 graden uitkwam, waardoor het kwijtraken van overtollige warmte eigenlijk nooit een issue was.

Geventileerd rugpaneel.

Conclusie

Naar aanleiding van mijn ervaring in de afgelopen weken met de Ion Traze AMP heeft-ie een vast plekje gekregen in mijn mountainbikegarderobe. Deze short is namelijk niet alleen waterdicht en behoorlijk goed ademend, maar zit ook nog eens stevig in elkaar en is doordacht gedetailleerd. Alleen de maatvoering van Ion is wel een dingetje. Geen probleem als je ’m in een bikeshop koopt – je kunt dan immers gewoon passen – maar wel even een puntje van aandacht bij online shoppen. Terwijl ik bij andere merken prima weg kom met de maat M, zou ik bij Ion beter af zijn met een S. Maar los daarvan: toppertje!

“Na aanleiding van mijn ervaring in de afgelopen weken met de Ion Traze AMP heeft-ie een vast plekje gekregen in mijn mountainbikegarderobe. Deze short is namelijk niet alleen waterdicht en behoorlijk goed ademend, maar zit ook nog eens stevig in elkaar en is doordacht gedetailleerd.”

Ion Traze AMP 3-Layer Bike Short: prijzen en specificaties

De adviesprijs van de 2021 Ion Traze AMP 3-laags bikeshort is € 169,95, maar inmiddels staat-ie voor € 144,95 op de website van Ion.

Meer informatie: www.ion-products.com

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments