11 en 12 mei: Europees Kampioenschap Mountainbike 2024 via livestream en TV

In het Roemeense Cheile Grădiștei vindt van 8 tot en met 12 mei het Europees Kampioenschap Mountainbike plaats. De crosscountrywedstrijden (XCO) worden op zaterdag 11 en zondag 12 mei verreden en worden uitgezonden. Inmiddels zijn de shorttrack (XCC) wedstrijden verreden; spoilers geven we niet en houden het voor nu alleen bij een korte voorbeschouwing van de crosscountry (XCO). We kijken alvast even naar het parcours en geven je een overzicht van de livestream en tv-uitzendingen van dit Europees Kampioenschap.

Europees Kampioenschap Mountainbike XCC XCO crosscountry 2024 Cheile Grădiștei

Foto: Photos: Alessandro Perrone | Sprint Cycling Agency via UEC.ch.

8 en 12 mei: Europees Kampioenschap Mountainbike Cheile Grădiștei

Vanaf woensdag 8 tot en met 12 mei 2024 staat het Romeense Cheile Grădiștei in het teken van de Europees Kampioenschap Mountainbike 2024, met zowel shorttrack (XCC) als crosscountry (XCO). Traditioneel is het EK een beetje een onderschoven kindje dat maar weinig aandacht lijkt te krijgen. Maar met de Olympische Spelen in Parijs voor de deur, is deze editie juist extra interessant. Niet alleen is het nog eens een test om te zien waar je al rijder staat, maar het het EK is ook één van de kwalificatiewedstrijden voor De Spelen.

Bij de Elite Heren staat, buiten toppers als Nino Schurter en Tom Pidcock, toch een aanzienlijk breed deelnemersveld de trappelen voor de XCO wedstrijd komende zondag. Je kan er daarbij van op aan dat Vlad Dascalu extra gemotiveerd is zijn Europese titel van vorig jaar te verdedigen; voor hem is het EK MTB 2024 namelijk een thuiswedstrijd.

Bij de Elite Vrouwen zien we nagenoeg de volledige Europese top aan de start. Oók de Franse Pauline Ferrand-Prevot staat er aan de start. Zij liet de eerste wereldbekers in Bralizië aan zich voorbij gaan, juist om zich extra goed te kunnen voorbereiden op De Spelen in eigen land.

Parcourspreview

Het parcours in Cheile Grădiștei is volledig aangelegd, maar maakt wel gebruik van natuurlijke elementen. En met de regen van de voorbije dagen én die nog voorspeld is voor komende zondag, zal het extra uitdagend zijn.

Overzicht livestreams én TV-uitzendingen EK Mountainbike 2024

Het Europees Kampioenschap Mountainbike 2024 wordt bovengemiddeld goed in beeld gebracht. Althans, anders dan andere jaren is het op diverse plekken in elk geval te volgen. Echt lijn is er niet te trekken; ook omdat de Elite categorie vaak de enige ‘echt interessante’ is voor aanbieders van livestreams of tv-uitzendingen. Maar zelfs terwijl de Giro d’Italia in volle gang is, zendt ook Eurosport wedstrijden (uitgesteld) uit via z’n in Nederland publiek beschikbare televisiekanaal. De organiserende bond, de UEC, zendt via de eigen website ook de U23 Heren en Dames uit, maar berichtgeving daarover is nog niet heel duidelijk. Check op de bewuste tijden dus zéker de website van de UEC.

Via het betaalkanaal Discovery+ zijn de Elite Vrouwen en Heren-wedstrijden via livestream te zien. Geen abonnement? Niet getreurd; de NOS zendt zowel de XCO bij de Elite Vrouwen als Heren uit via een livestream. Check zeker op zondag NOS.nl voor het definitieve uitzendschema.

Uitzendschema

Zaterdag 11 mei 2024

 • Livestream via EUC.ch (nog niet bevestigd):
  • 15:30 uur – Europees Kampioenschap XCO – Beloften (U23) Heren

Zondag 12 mei 2024

 • Livestream via EUC.ch (nog niet bevestigd)
  • 09:30 uur – Europees Kampioenschap XCO – Beloften (U23) Vrouwen
 • Livestream Discovery+, NOS.nl:
  • 11:50 uur – Europees Kampioenschap XCO – Elite Vrouwen
  • 14:50 uur – Europees Kampioenschap XCO – Elite Heren
 • Televisie:
  • NOS:
   • 15:30 uur – Europees Kampioenschap XCO – Elite Heren
  • Eurosport:
   • 17:45 uur – Europees Kampioenschap XCO – Elite Vrouwen
   • 19:00 uur – Europees Kampioenschap XCO – Elite Heren

Bron en meer info: uec.ch

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments