UCI maakt kalender Mountainbike Wereldbeker 2024 bekend

De modder van de laatste wedstrijden van het mountainbike wereldbekerseizoen 2023 is amper weggespoeld of de UCI kondigt alweer de kalender voor het seizoen 2024 aan. Volgend jaar staan er niet minder dan veertien locaties op de kalender, met daarbij een redelijk aantal nieuwe. Opvallend is daarbij twee rondes in Brazilië. Buiten een wedstrijd in Amerika aan het einde van het seizoen, is het verder vooral een Europese ‘wereldbeker’.
UCI Mountain Bike World Cup Calender 2024 – Mountainbike wereldbeker kalender 2024

Mountainbike wereldbeker 2024 met seizoensaftrap in Brazilië met twee rondes

Vorig jaar begon de wereldbeker met shorttrack en crosscountry wedstrijden in de achtertuin van de inmiddels afgezwaaide Henrique Avancini in het Braziliaanse Petrópolis. En dat mountainbiken daar flink leefde, was al snel duidelijk. Het publiek was massaal toegestroomd om hun lokale held in actie te zien tussen de andere wereldtoppers. Voor de UCI en de sinds 2023 organiserende partij ESO/Discovery reden genoeg om terug te gaan naar het Zuid-Amerikaanse land. En niet één keer, maar twee maal op rij. Het UCI Mountain Bike World Cup seizoen 2024 krijgt de aftrap op 12 april in Mairiporã. Het weekend er op vindt ronde twee plaats in Araxá. Beide rondes zijn crosscountry-evenementen met XCC (shorttrack) en XCO (Crosscountry Olympic).

Voor de downhillers begint het de mountainbike wereldbeker 2024 op 3 mei in het Schotse Fort William. Een week later mogen de endurorijders pas aan de bak in het Italiaanse Finale. Het eerste dubbelevenement vindt plaats vanaf 24 mei op een nieuwe locatie in Polen. In Bielsko-Biała wordt de twee manche van de downhill en enduro gereden. De andere opvallende nieuwkomer is Crans-Montana in Zwitserland. Daar vindt vanaf 21 juni een crosscountry-wereldbeker plaats.

De volledige kalender zie je hieronder:

UCI Mountainbike wereldbeker kalender 2024 – World Cup MTB

Olympische Spelen en Wereldkampioenschap 2024

Na de wereldbeker in Haute-Savoie, Frankrijk, vanaf 28 juni, is het eventjes gedaan met de wereldbeker. Pas vanaf 27 september vervolgt de wereldbeker 2024 voor de crosscountry-disciplines op een nieuwe locatie in Amerika; Lake Placid. Tot dat evenement laat de kalender een flink gat zien. Maar dat is geheel logisch, want op 28 en 29 juli vinden de Olympische mountainbikewedstrijden plaats in Parijs. En vanaf 28 augustus is er nog het Wereldkampioenschap 2024 in Pal Arinsal, Andorra. Tot slot is, net als in 2023, Mont-Sainte-Anne in Canada de hekkensluiter in 2024.

De voor 2023 geplande, maar afgelaste wereldbeker in Valkenburg is nog niet terug op de kalender. 2025 dan maar…?

Livestreams wereldbeker 2024

2023 markeerde het eerste jaar van de wereldbeker geheel onder een nieuwe vlag. ESO/Discovery is niet alleen de organiserende partij, ook verzorgen zij de uitzendingen. Het overgrote deel van de uitzendingen verdween zodoende achter de betaalmuur van GCN+/Eurosport/Discovery+. Dat zal in 2024 niet anders zijn. Of er zoals dit jaar de halve finales bij de downhill en de U23-wedstrijden via openbare kanalen (Youtube) te volgen zijn, is nog niet bekend.

Hoge verwachtingen nog niet ingelost

Na wat aanloopproblemen zijn de uitzendingen redelijk te noemen. Ja, we waren verwend met Red Bull en het commentaar van Rob Warner aangevuld met iemand die er écht verstand van had (…). Bart Brentjens maakte de overstap en geeft nog steeds commentaar bij de shorttrack- en crosscountrywedstrijden. Het samenspel met Ric McLaughlin was – zeker in het begin – niet bijster lekker. Zo aan het einde van de seizoen waren het iets meer échte gesprekken, in plaats van twee los van elkaar en door elkaar pratende commentatoren.

McLaughlin is echter met z’n Schotse accent in z’n enthousiasme soms wat lastig te volgen. Datzelfde geldt voor Cedric Gracia die aan McLaughlins zijde zit bij de downhillwedstrijden. Het enthousiasme van de Fransman is aanstekelijk, maar ook zónder in overdrive te gaan is-ie soms al lastig te volgen. Er is vaak ook Nederlandstalig commentaar (in te stellen via de apps van GCN/Eurosport), maar dat mist stelselmatig wat sjeu. Maar goed; de beste commentatoren staan sowieso aan wal, toch…?

Ric McLaughlin (op beide selfies rechts in beeld) is de vaste commentator. Hij wordt bijgestaan door Bart Brentjens bij de shorttrack en crosscountry en door Cedric Gracia bij de downhill. Dit seizoen werden ze soms vergezeld door een vedette, zoals Sam Gaze en Aaron Gwin. Beiden waren échte toevoegingen aan de commentaar, met unieke inzichten en vermakelijke anekdotes. Foto’s via instagram Ric McLaughlin.

De omkadering van de uitzendingen mist ons inziens nog wacht échte toegevoegde waarde. Ook het commentaar uit het veld is in feite niets anders dan benoemen van wat we zelf ook wel zien, zonder echte inside info die de camera ontgaat. Wat dat aangaat zijn de hoge verwachtingen van de totaal ‘nieuwe kijkervaring’ die ESO/Discovery vooraf beloofde nog niet ingelost. Dat geldt ook voor de uitzendingen rond de enduro’s. Het blijft blijkbaar lastig dat wedstrijdconcept attractief in beeld te brengen. Samenvattingen hebben nu eenmaal niet dezelfde sensatie als de live-uitzendingen van een downhillwedstrijd.

We zijn benieuwd of ESO/Discovery nog grote vernieuwingen in de pijplijn heeft zitten voor de mountainbike wereldbeker 2024. Tegen april 2024 zullen we waarschijnlijk nog wel wat van ze horen…

De mountainbike wereldbeker 2023 was vanaf de eerste tot de laatste wedstrijd erg spannend. We kijken dan ook al uit naar 2024! Nog zes maandjes wachten…

Bron: ucimtbworldseries.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments