13 – 15 oktober 2023: Bespoked Dresden

Vergapen aan handgemaakte custom creaties

Diverse kleine framebouwers komen sinds 10 jaar bij elkaar tijdens Bespoked in Engeland, een show rondom het vak van framebouw en de unieke persoonlijke creaties die daar uit voortkomen. Van 13 tot en met 15 oktober 2023 maakt het Bespoked de sprong over het Kanaal en kun je je in het Duitse Dresden vergapen aan talloze creaties vol met bijzondere details.
Bespoked Dresden 2023

Custom framebouw populairder dan ooit

Al heel wat jaren vinden in Amerika en Europa er talloze shows plaats waar bouwers van klantspecifieke framecreaties samenkomen en hun kunsten vertonen aan elkaar én publiek. Amerika heeft (had) de North American Handmade Bicycle Show (NAHBS) en in Europa zijn er diverse kleinschalige evenementen geweest. Het Engelse Bespoked is echter, in de ruim 10 jaar dat de show bestaat, uitgegroeid tot een begrip. Inmiddels is het de grootste Europese tentoonstelling van custom bikes, waar de artistieke kant van het vak van framebouw volop wordt gevierd. Custom framebouw is nooit helemaal weggeweest, kende enkele heroplevingen, maar al heel wat jaren neemt het aantal framebouwers jaarlijks flink toe. Bespoked in Engeland trekt dan ook al jaren framebouwers uit heel Europa.

Bespoked Dresden

De show is inmiddels zo’n succes dat de organisatie heeft besloten het Eiland te verlaten en de sprong over het Kanaal te maken voor de volgende editie. Van 13 tot en met 15 oktober 2023 vindt de Bespoked plaats in het Duitse Dresden. Een stad die een flinke fietscultuur heeft en waar zich diverse custom framebouwers bevinden.

Wie trouwens denkt dat-ie bij Bespoked Dresden alleen oubollige, stalen frames tegenkomt waarbij het adagium ‘hoe meer lugs, hoe beter’ geldt, vergist zich. Al heel wat jaren zijn er genoeg framebouwers die moderne technieken en materialen weten te verenigen met artistieke flair. En dat zónder functionaliteit uit het oog te verliezen. Bespoked Dresden zal dan ook zeker een interessante mengelmoes worden tussen oldskool en modernisme… Van authentieke randonneurs tot dikke endurobakken. Van gesoldeerd staal tot carbon en 3D-geprint titanium…

Bespoked – Quirk

Op Bespoked kom je van alles tegen. Zoals aanvankelijk redelijk traditioneel ogende bikes zoals deze van het Engelse Quirk. Deze bouwer combineert ‘oldskool’ stalen buizen met 3D-geprinte framedelen.

Bespoked Huhn

3D-printen is óók een centraal thema bij Huhn Cycles.

Prova

Bespoked in London trok afgelopen jaar zelfs deelnemers vanuit andere werelddelen, zoals Prova Cycles uit Australië.

Titanium, check. 3D-printen, check. Titanium-anodiseren, check. Sturdy Cycles maakt ook volop gebruik van moderne technieken en ontwikkelt (en print) zelfs eigen onderdelen zoals cranks, voorvorken en cockpits.

RA Bikes – Bespoked Dresden 2023

En je komt bij dit soort shows lang niet alleen maar authentieke randonneurs tegen. RA Bikes bouwt dit soort dikke trailbikes.

Bron en meer info: www.bespoked.cc

Fotos: Adam Gasson / Bespoked

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments