Giant Revolt Advanced 2022 gravelbike: lichter, langer en steiler

De geometrie van gravelbikes evolueert in een rap tempo. Zo ook bij Giant; de vorige generatie van de Revolt werd amper 3 jaar geleden gelanceerd en nu volgt al een update. De 2022 Giant Revolt Advanced en de Revolt Advanced Pro zijn zowel langer, als korter (!) én… steiler. Bovendien zijn ze ook wat lichter en zet Giant ze neer als gravelracers, maar hebben ze desondanks volop montagepunten voor spatborden, dragers en extra bidon’s of tassen.

Giant Revolt Advanced Pro 0 Gravelbike 2022

Gedateerd was de Revolt Advanced gravelbike van Giant zeker niet. We gingen vorig jaar nog op pad met de Revolt Advanced 2 en vonden het een uitermate gebalanceerde allrounder. Radicaal vernieuwd zijn de 2022 Revolt Advanced en Revolt Advanced Pro gravelbikes van Giant dan ook niet. Maar dat maakt het nieuws niet minder interessant. Sterker, Giant maakt keuzes die je haast anti-trending kunt noemen.

Langer, korter, steiler en verstelbaar

Veruit het grootste nieuws bij de 2022 Giant Revolt Advanced en Advanced Pro gravelbikes is de geometrie. Bij alle maten is de reach vergroot. Maar waar dat meestal gepaard gaat met een verlengde wielbasis, doet Giant hier het omgekeerde. De wielen staan namelijk iets dichter bij elkaar. Dat alles is geheel te danken aan een steilere balhoofdbuishoek. Bij de framemaat S is deze van 70,5º naar 71º gezet. Bij de M tot en met XL is de voorvork zelfs een volle graad rechter gezet en staat nu onder een hoek van 72º. Het gevolg is een kortere naloop, wat de Revolt meer levendig en ‘responsief’ maakt, aldus Giant in zijn persbericht.

De vorige generatie was al niet bepaald kort te noemen qua reach. Nu de 2022 Revolt Advanced nog wat verlengd is, past Giant kortere stuurpennen toe om de toegenomen reach te compenseren. Verder zul je op alle modellen een eigen stuur van Giant tegenkomen, met een achterwaartse buiging die er ook moet toe bijdragen dat je niet extreem gestrekt op de fiets zit.

Giant Revolt Advanced 2022

Om de toegenomen reach te compenseren, monteert Giant relatief korte stuurpennen op de Revolt gravelbikes. Ook hebben alle modellen het Giant-eigen stuur met een kenmerkende backsweep in het bovenste gedeelte van het stuur.

Lagere trapas, verstelbare achtervorklengte

Om ook niet in te boeten op stabiliteit is de trapas maar liefst 10 mm verlaagd. Die staat nu 80 mm onder de wielassen, wat voor een gravelbike erg laag is. Verder heb je de mogelijkheid om de wielbasis te verlengen, voor nog wat meer stabiliteit. De dropouts zijn modulair en door ze om te draaien kun je de achtertrein met 10 mm verlengen. Dat geeft je bovendien ook de mogelijkheid om breder rubber te monteren. In de kortste stand is de achtervork 425 mm lang en kun je tot 45 mm brede banden kwijt. Met het achterwiel op 435 mm gepositioneerd ten opzichte van de trapas, kun je tot 53 mm gaan – rekening houdend met voldoende ruimte rondom voor rommel die je onderweg oppikt.

Giant Revolt Advanced 2022

Door de dropout-inserts aan beide zijde van het frame om te draaien, kun je de achtervorklengte van 425 mm verstellen naar 435 mm. In de achterste stand heb je bovendien ook ruimte voor banden tot 53 mm breedte.

Tot slot is het goed te zien dat Giant het aantal maten heeft uitgebreid. Er is nu onder de S ook nog een XS beschikbaar. Gegeven de lengte van deze gravelbike, vonden we ten tijde van de test van de vorige generatie al dat een XS ontbrak, dus dat is wat ons betreft een welkome aanvulling.

Giant Revolt Advanced gravelbike 2022 geometrie

Nog meer comfortabel en lichter

Giant borduurt met de Revolt Advanced op het kenmerkende ontwerp van de vorige generatie. De bovenbuis is verder afgeplat en datzelfde geldt voor de buizen van de staande achtervork, die bovendien ook in diameter zijn verkleind. De Revolt ervoeren wij als een comfortabele gravelbike, maar dit alles zou het comfort nog verder vergroten. De D-Fusion zadelpen met zijn afgeplatte achterzijde, zien we ook bij deze generatie terug om dezelfde reden; comfort doordat-ie meer flex heeft dan een rond exemplaar. Vind je dat niets en wil je een rond exemplaar (of bijvoorbeeld een dropper) monteren, dan kan dat door de specifieke pasbus in het frame uit te nemen om een 30,9 mm ronde zadelpen kwijt te kunnen in het frame.

Giant Revolt Advanced 2022

Qua vormen lijkt het frame van de 2022 Revolt Advanced modellen nog redelijk op die van zijn voorganger. Maar met name de bovenbuis is sterk afgeplat, wat het comfort nog verder zou vergroten.

Giant Revolt Advanced 2022

Ook de staande achtervork is dunner en meer afgeplat omwille van het comfort.

Standaard levert Giant alle Revolt-modellen behalve de Advanced 1 uit met een D-vormige zadelpen. De afgeplatte achterkant geeft méér flex, dus meer comfort.

Maar haal de frame-insert eruit en er past een ronde zadelpen met een diameter van 30,9 mm in de Revolt. Zodoende kun je bijvoorbeeld een dropper zadelpen kwijt.

Tot 200 gram lichter

Niet alleen het frame is vernieuwd, ook de voorvork bij de Revolt Advanced Pro, het vlaggenschip van de Revolt-serie, is vernieuwd. Samen met deze Advance SL carbon voorvork is de Revolt Advanced Pro-frameset 200 gram lichter dan zijn voorganger. Bij de Advanced-modellen wordt hetzelfde frame toegepast, maar vind je ook een Advanced-voorvork. Daarmee weegt deze frameset 160 gram lichter dan zijn voorganger.

Gravelracer, maar veelzijdig

Giant omschrijft de 2022 Revolt Advanced Pro en Advanced in zijn persbericht als gravelracer ‘voor meer snelheid en efficiëntie’. Niettemin is de nieuwe gravelbike is net als zijn voorganger voorzien van allerlei montagepunten. Zo zijn er drie posities voor een bidonhouder; twee binnen de driehoek van het voorframe en één onder de onderbuis. Bovenop de bovenbuis zijn montagepunten voorzien voor een bovenbuistas. Ook op de voorvork vind je aan beide zijden opties om bidons of een rek te monteren voor (lichte) bagage. En net als bij de vorige generatie zijn montagepunten voor spatborden en dragers aanwezig, maar goed verborgen wanneer je ze niet gebruikt; het ziet geheel ziet er wederom strak uit.

Giant Revolt Advanced 2022

Een drager achterop of extra bidonhouders of lichte bagagedragers op de voorvork? Het kan allemaal bij de nieuwe Revolt Advanced. Gebruik je de montagepunten niet, dan laat je ze lekker afgedekt voor een strak voorkomen.

Giant Revolt Advanced 2022

Montagepunten voor een bovenbuistas ontbreken niet.

2022 Giant Revolt Advanced Pro en Advanced-modellen

In de Benelux voert Giant vijf Revolt-modellen. Het allerlichtste frameset met de Advanced SL voorvork is er als complete bike in de vorm van de Revolt Advanced Pro 0 met een prijs van € 5.499, afgemonteerd met Shimano GRX Di2 2×11 en Giant’s eigen lichtgewicht CXR Carbon Disc WheelSystem wielen. Los koop je deze frameset voor € 2.599.

Het topmodel voor 2022: de Revolt Advanced Pro 0.

Giant Revolt Advanced Pro gravelbike frameset 2022

Oók leverbaar als frameset in ‘navy blue’.

De Revolt Advanced is er in vier uitvoeringen, waarbij de Revolt Advanced 0 voor € 4.099 in het programma is opgenomen met een mechanische Shimano GRX 2×11 groepset en carbon wielen. Bij de Revolt Advanced 1 vind je voor € 3.599 – als enige gravelbike bij Giant – een Sram groepset in de vorm van de Rival eTap AXS Xplr 1×12 setup, aangevuld met aluminium wielen. De Revolt Advanced 2 heeft een groepset bestaande uit Shimano GRX 2×11 onderdelen en een Praxis crankset. Als instapper van de Revolt Advanced serie staat de 3 in de showroom met een prijs van € 2.499, waarbij je een Shimano GRX 2×10 groepset hebt.

Binnenkort volgen ook nog nieuwe aluminium versies van de Revolt.

Giant Revolt Advanced 0 gravelbike 2022

Giant Revolt Advanced 0

De Revolt Advanced 1 komt standaard met de Giant Contact Switch dropperzadelpen.

Bij de 2022 Giant Revolt Advanced 2 kun je kiezen uit de kleur ‘Panther’, of…

… ‘Starry Night’.

En ook bij de instapper van de Advanced-serie, de Revolt Advanced 3 heb je keuze uit twee kleuren: ingetogen kleuren van de ‘Carbon’…

… of de bijzonder kleur ‘Terracotta’.

Bron en meer info: www.giant-bicycles.com/nl/revolt

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments