Shimano introduceert nieuwe xc-schoenen met Ultread-buitenzool

Veel bikers willen maar één ding: zo hard mogelijk door het bos stoempen, met de kin op het stuur. Doe je dat in wedstrijdverband, dan heet dat xc-racen. Of cross-country. Voor die tak van mountainbiken brengt Shimano een serie snelle schoenen: de S-Phyre XC9, XC7 en XC5. Gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn allemaal voorzien van de nieuwe Ultread-buitenzool.

Shimano Ultread schoenen

Shimano S-Phyre XC9

De S-Phyre XC9-wedstrijdschoen heeft volgens het persbericht van Shimano “de lichtste structuur ooit”. Basis voor deze schoenen is de door Shimano zelf ontwikkelde Ultread XC rubberen buitenzool, met een mix van profilering, noppen en spikes. De schoen heeft een dubbele Boa-sluiting, voor nauwkeurig afstellen en een goed omsluiting van de gehele voet. “Surround wrap” noemt Shimano dat. Het bovenwerk is van synthetisch leer, dat op strategische plaatsen is geperforeerd om in voldoende ventilatie te voorzien.

De gehele schoen staat in dienst van een zo efficiënt mogelijk krachtoverbrenging: carbon zool, extern contrefort, hardere spd-contactblokken. De schoen heeft een stijfheid van 11 op een schaal van 12. De inlegzool heeft Shimano’s Silvadur antibacteriële behandeling ondergaan, waarbij zilverionen de vermenigvuldiging van bacteriën tegengaan.

De nieuwe XC902 wordt leverbaar in wit, zwart of blauw, in standaard pasvorm (maat 36-48, halve maten 39-47) of in breedtematen (maat 38-48, halve maten 39-47), en met een gewicht van 296 gram (gebaseerd op maat 42). Ze kosten € 359,00.

 
Shimano Ultread schoenen – S-Phyre XC9

Shimano S-Phyre XC9.

Shimano Ultread schoenen – S-Phyre XC9

Deze spikes, of zeg maar gerust haken, worden met de schoenen meegeleverd.

Shimano XC7

De nieuwe Shimano XC7 is een afgeleide van de S-Phyre XC9, met minder focus op pure competitie en meer aandacht voor de allround kwaliteiten. Ook de XC7 is uitgerust met een dubbele Boa-sluiting met surround wrapping. Het bovenwerk is eveneens van geperforeerd kunstleer, maar van een iets minder lichte variant.

Bij de Ultread-buitenzool van de XC7 heb je ook de mogelijkheid te kiezen voor kunststof noppen of stalen spikes, maar Shimano geeft aan dat de carbon zool iets minder stijf is dan de zool van de XC9, met een stijfheidsindex van 9 op een schaal van 12. De hielstabilisator van de XC7 is, in tegenstelling tot die van de XC9, niet aan de buitenkant aangebracht, maar geïntegreerd.

De nieuwe XC7 wordt leverbaar in rood, zwart en wit in standaard pasvorm (maat 38-50, halve maten 39-47) of in breedtematen (maat 38-50, halve maten 39-47), en met een gewicht van 320 gram (gebaseerd op maat 42). De prijs voor de XC7 is € 199,99.

 
Shimano Ultread schoenen – XC7

Shimano XC7

Shimano XC5

Ook de Shimano XC5-schoenen hebben de Ultread XC buitenzool met optionele spikes. Die moet je er bij dit model echter los bijkopen. De Boa-sluiting is niet dubbel, maar enkelvoudig uitgevoerd. De glasvezel tussenzool heeft een stijfheidsindex van 7. De hielstabilisator is afwezig, waardoor de XC5 een gewicht heeft van slechts 300 gram (in maat 42).

De nieuwe XC5 wordt leverbaar in mosgroen, zwart of blauw in standaard pasvorm (maat 38-50) of in breedtematen (maat 38-50) of een versie specifiek voor vrouwen in Grijs en Zeegroen (maten 36-44). De prijs voor alle XC5-varianten is € 149,99.

 
Shimano Ultread schoenen – Xc5

Shimano XC5

Shimano XC5 Women’s

De XC-schoenen zijn compatibel met Shimano’s spd-pedalen en zullen naar verwachting tegen de winter van 2021 in de winkels liggen.

 

V.l.n.r. nog even de verschillende Ultread XC-zolen: S-Phyre XC9, XC7 en XC5.

Bron: bike.shimano.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments