2022 Stevens Colorado en Sentiero: high-end hardtails in aluminium

Ja, we weten het. De Nederlandse hardtailrijder geeft z’n geld liever uit aan een carbon frame dan aan een aluminium frame. Zelfs als je in dat laatste geval – voor hetzelfde geld! – getrakteerd wordt op veel betere onderdelen. Maar gelukkig zijn er nog voldoende mountainbikers die het sommetje maken en die gaan voor high-end aluminium. Althans, wie de nieuwe hardtailcollectie van het Duitse Stevens Bikes bekijkt, mag die conclusie toch wel trekken. Het merk uit Hamburg brengt twee luxe hardtails: de Colorado en Sentiero.

2022 Stevens Colorado 401

2022 Stevens aluminium crosscountry-hardtails: Colorado en Sentiero

Even voor de duidelijkheid: wie op zoek is naar een aluminium hardtail kan al vanaf € 769,- bij Stevens Bikes terecht. Maar wie op zoek is naar een hardtail met een aluminium frame uit het topsegment moet minimaal € 1.729,- meenemen. Voor dat geld heeft de Hamburgse fietsenmaker de Sentiero in z’n programma. Spaar nog iets langer door, tot € 2.139,-, en je kunt de Colorado 401 meenemen. Klinkt leuk, “een aluminium frame uit het topsegment”, maar wat is dat precies? Tsja, met de komst van carbon is bij veel bikers de waardering voor hoogwaardig aluminium een beetje weggezakt. Carbon, da’s pas sexy! Terwijl qua materiaal- en rijeigenschappen een goed aluminium frame niet onder hoeft te doen voor een middenklasse carbonframe. Lees onze vergelijkende test van de twee Merida’s Big Nine’s – de één van alu en de ander van carbon – er maar even op na als je even wilt weten hoe dat zit.

Lichte frames zonder poespas

Hoe dan ook: wat is high-end aluminium? We praten hier over lichtfgewicht frames met meervoudig verjongde buizen (’triple butted’), die daarnaast door middel van hydroforming in de gewenste vorm geperst worden. Ook subtiel vormgegeven delen van gesmeed aluminium zijn kenmerkend voor de betere aluminium frames. Zoals die van de Sentiero en de Colorado. De vormgeving is bij de kaders van deze fietsen – beide zijn identiek – strak gehouden, zonder overbodige poespas en tierlantijnen. De enige frivoliteit die Stevens zich permitteert is de merknaam in reliëf op de achterpatten. De frames komen in vijf maten, waarvan de kleinste, de 16″, op 27.5 inch wielen staat.

Merknaam in reliëf op de gesmede achterpat. Met 148 mm steekas.

Ook fraai: aluminium smeedstuk tussen de bracket en de liggende achtervork om meer ruimte voor de band te realiseren.

Brede PF92 trapasbehuizing.

Geometrie

De Colorado en Sentiero lijken – volgens hedendaagse begrippen – een iet wat conservatieve geometrie te hebben. De stuurhoek bij de 29″-frames (18″, 20″, 22″ en 24″ framematen) is met 70º wat steiler dan je tegenwoordig op veel hardtails ziet. Daar staat tegenover dat de wielbasis juist aan de ruime kant is. Hier uit volgt dat beide hardtails uit Hamburg relatief levendig stuurgedrag zullen vertonen, zonder dat dat meteen grote gevolgen heeft voor de spoor-vastheid.

Stevens Colorado 401

De Stevens Colorado 401 kost € 2.139,- en is van voor naar achter volgehangen met Shimano XT-onderdelen, inclusief de remmen, remschijven en naven. Ook de Fox 32 Float Rhythm met 100 mm veerweg en lock-out op het stuur weet van wanten. Niet de lichtste 32 Float die Fox in huis heeft, wel een van de meest degelijke. Het zit- en stuurgebeuren is allemaal van Stevens eigen onderdelenmerk Oxygen. De banden met beige wangen zijn van Schwalbe: de Racing Ray achter, de Racing Ralph een de voorkant. De Sun Ringlé Helix 27 SL-velgen hebben een binnenbreedte van 24 mm. Stevens claimt een gewicht van 11,6 kg voor de maat M.

Stevens Sentiero

De Sentiero kost € 1.729,-. Ook hier hangt in de balhoofdbuis een Fox 32 Float Rhythm met 100 mm veerweg en een lock-out op het stuur. En ook hier draagt Shimano zorg voor het verslennen, maar nu met een mix van SLX- en Deore-onderdelen. Ook de remmen, remschijven en wielnaven zijn afkomstige uit de Deore-groep. Alle overige ondredelen, inclusief de velgen, dragen de naam van Stevens huismerk Oxygen. Stevens vermeldt dat de Seniero in maat M 12,4 kg weegt.

Bron: stevensbikes.de

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments