Test | Overzicht crosscountry hardtails 2023

Getest: hardtails van Cervelo, Idworx, Lapierre en Rose

Het meest klassieke concept van de mountainbike, de hardtail, blijft een vaste waarde. Enerzijds verlaagd de prijs van een ogenschijnlijk eenvoudige mountainbike zoals de Edge 7.9 van Lapierre de drempel om op te stappen, anderzijds kan de directheid van een star en licht frame zoals de ZHT-5 van Cervelo een enerverende ervaring zijn. 2023 was voor Velozine een jaar van uitersten wat betreft de hardtails die we hebben getest. Zowel de Lapierre als de Cervelo bleken interessante bikes op hun eigen manier. Of wat te denken van de Rose PDQ die zelfs trail-ambities heeft? Of nog radicaler, maar dan de andere kant op: de superkorte en supersteile Idworx Rapid Rohler.

2023 was een jaar van uitersten wat de test van hardtails betreft. Van de radicaal korte en steile Idworx Rapid Rohler via de ZHT-5 crosscountry-racer van Cervelo met z’n ietwat conservatieve geometrie tot de hyperactuele PDQ van Rose die z’n trailpotentie niet onder stoelen of banken steekt: hardtails waren nog nooit zo divers.

2023: crosscountry hardtails waren nog nooit zo divers

Gravelbikes mogen dan nog steeds dé grootste trend zijn in de fietsindustrie, voor écht offroad-werk is een mountainbike nog steeds onklopbaar. En dat hoeft echt niet altijd een fullsuspension te zijn; de hardtail blijft nog altijd een zeer geschikt apparaat voor onze lokale trails. Ook in 2023 gaven we diverse crosscountry hardtails een test. Van Cervelo’s eerste mountainbike, de ZHT-5 met z’n astronomisch prijskaartje, tot de Edge 7.9 van Lapierre. Kan je lol hebben op een mountainbike van nog geen duizend euro? Ja, dat kan!

En terwijl de Cervelo ZHT-5 misschien qua geometrie ietwat conservatief is, maar daarmee nog steeds (of zelfs juist!) erg goed past bij onze trails, liet Rose ons met hun nieuwe PDQ ervaren dat een hardtail óók meer in z’n mars kán hebben. En dan is er nog de tamelijk bizarre Rapid Rohler, die volgens ontwerper Gerrit Gaastra met z’n korte bouw en steile balhoofdbuishoek specifiek is ontwikkeld voor de Nederlandse knikkerbanen.


Inhoudsopgave

Cervelo ZHT-5 2023

Cervelo ZHT-5 carbon crosscountry hardtail 2023

“In een markt waar sommige fabrikanten ook hardtails de lang, laag en lui behandeling geven, is Cervélo’s aanbod een welkome afwisseling. Want die ‘moderne’ geometrie werkt vaak pas in je voordeel als de trail steil en ruig wordt. Wat dat aangaat heeft Cervélo in mijn optiek een mountainbike neergezet die goed bij de Nederlandse condities past.”

Cervélo positioneert zich als een merk voor racers, alles wat ze produceren is toegespitst op snelheid. In eerste instantie kon je alleen voor fietsen met gladde banden bij ze terecht, gravelbikes brengen ze pas sinds kort. Maar nu Cervélo het Jumbo-Visma-team sponsort is de scope nóg verder verbreed. Eerst met de R5-CX cyclocrosser en sinds kort zelfs een mountainbike in de vorm van de ZHT-5. Een carbon hardtail-mountainbike, waarbij Cervélo er qua geometrie een conservatieve inslag op na houdt. Is dat erg? “Nee,” aldus Jeroen die er de voorbij maanden mee op pad was, “want als je de ZHT-5 wegzet tegen z’n beoogde toepassing, rap crosscountry-racen, dan klopt alles. Alleen die prijs… daar klopt vooral m’n hoofd van.”

De volledige test van de 2023 Cervelo ZHT-5 lees je hier.

Terug naar het overzicht

Lapierre Edge 7.9 2023

Lapierre Edge 7.9 2023

“Kan je lol hebben op een mountainbike van nog geen duizend euro? Ja, dat kan. En de Lapierre Edge 7.9 is het bewijs. Deze aluminium Fransoos is namelijk ondanks z’n geringe prijs een serieus leuke mountainbike.”

Er lijkt geen limiet meer te zitten op prijzen van mountainbikes. Vijfduizend euro of meer voor een hardtail? Geen probleem. Het dubbele daarvan? Kan ook. Dat hoge prijspeil roept vragen op ten aanzien van de kwaliteit van instapmodellen die minder dan duizend euro kosten. Immers, als de subtoppers en toppers zoveel kosten, kan zo’n betaalbaar beginnersmodel dan nog wel wat zijn? Of koop je daarmee een kat in de zak en kan je beter nog even doorsparen? Om dat uit te vinden, zijn Arjan, Frank en Sebastiaan op pad geweest met een een aluminium hardtail van 949 euro: de Lapierre Edge 7.9.

De volledige test van de 2023 Lapierre Edge 7.9 lees je hier.

Lapierre Edge 7.9 2023 crosscountry hardtail

Terug naar het overzicht

Rose PDQ 2 2024

Rose PDQ carbon hardtail 2023 2024

“Als crosscountry-hardtail sluit de PDQ géén compromissen. Ondanks z’n lengte en luie balhoofdbuishoek doet-ie niet onder voor meer conventionele concurrenten.”

“De hardtail is wel zo’n beetje uitontwikkeld”, zo horen we regelmatig. Maar het tegendeel is waar. Natuurlijk, veel nieuwe hardtails zijn oude wijn in nieuwe zakken. Maar zo nu en dan komen fabrikanten met modellen die toch echt anders zijn. Zoals Cannondale met de Scalpel HT. Of Rose Bikes, dat recentelijk de PDQ lanceerde. Deze carbon lichtgewicht wordt gesierd door een 120 millimeter voorvork, brede 2.4 inch banden en een dropperpost. Crosscountryracer, trailbike of allebei? Arjan en Remco zijn er mee het bos in geweest om dat uit te vinden.

De volledige test van de Rose PDQ 2 2024 lees je hier.

Rose PDQ 2 trail of crosscountry hardtail 2023 2024

Terug naar het overzicht

Idworx Rapid Rohler 2023

Idworx Rapid Rohler Rohloff

“ls een slalomski laat de Idworx Rapid Rohler zich van de ene naar de andere bocht katapulteren. Voor wie de route van Dorst kent: denk even aan de opeenvolgende kuipbochten aan de noordkant van de Kadettenkampsectie. Of, nóg lekkerder, de bochten- en bultenorgie aan de zuidkant van de originele Dorst-route, vlak voor de verbindingsweg onder de A27. Feest, puur en ongebreideld feest.”

Idworx heeft wat nieuws: de Rapid Rohler, een bike die speciaal is ontwikkeld voor de bochtige Nederlandse knikkerbanen. Waar bijna alle bikes langer en luier worden, gaat Idworx met de Rapid Rohler helemaal de andere kant op! De balhoofdbuishoek is namelijk extreem steil (72,5 graden!), de achterbrug kort en de trapas laag. Dus als je denkt dat deze bike eruit ziet alsof-ie tegen een muur is gereden… dat hoort zo. De rest van de Rapid Rohler is uiteraard helemaal Idworx: Rohloffnaaf, stuuruitslagbegrenzer, gehard stalen kettingblad, titanium zadelpen… de lijst slimmigheden is eindeloos. Rest de vraag: hoe rijdt dat, zo’n gespecialiseerde achtbaanbike?

De volledige test van de Idworx Rapid Rohler 2023 lees je hier.

Terug naar het overzicht

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments