5 mei: Heroïsche graveltocht dwars door Noord-Brabant

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. En hoe beter dan op de fiets? Bjorn Kamman, de gravelbiker die vorig jaar de Liberation Divide-gravelroute introduceerde, organiseert op Bevrijdingsdag een gravelrit van naar keuze 130 of 220 kilometer langs belangrijke oorlogsmonumenten in Brabant.

Liberation Divide graveltocht langs oorlogsmonumenten in Noord-Brabant – 5 mei 2023

Vorig jaar op Bevrijdingsdag, 5 mei dus, introduceerde Bjorn Kamman zijn Liberation Divide-Komoot-gravelroute. Een route van 365 kilometer van Bergen op Zoom in het westen tot Overloon in het oosten van Brabant. Die route voert je via veelal onverharde paden langs allerlei indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog. En die zijn er nogal wat, want er is in Noord-Brabant verrekkes gevochten. Nu is 365 kilometer niet iets wat je ‘effe’ doet. Bjorn organiseert daarom dit jaar op 5 mei in samenwerking met de stichting Brabant Herinnert, de drie grote Brabantse Oorlogsmonumenten en Komoot een gravelrit die deels de Liberation-Divide-gravelroute volgt. Je hebt hierbij keuze uit een afstand van 220 of 130 kilometer.

Bij deze ééndaagse graveltocht rij je in het spoor van de bevrijders over Brabants mooiste onverharde paden van Breda of Den Bosch naar het Oorlogsmuseum in Overloon. Onderweg doe je onder meer het Nationaal Kamp Vught en het schijnvliegveld De Kiek aan. Verder kom je door mooie natuurgebieden als De Kampina en De Maashorst. Zo’n 60 procent van deze gravelroute is onverhard.

Liberation Divide graveltocht langs oorlogsmonumenten in Noord-Brabant – 5 mei 2023

Betalen voor een gps-file?

Je rijdt deze heroïsche graveltocht door Brabant geheel met gps op basis van een vooraf gedeelde file. Daarbij je dus de keuze om de volledige rit van 220 kilometer te doen, waarbij je start in Breda. Of je kiest er voor om in Den Bosch aan de rit te beginnen om alsnog 130 kilometer te mogen afhaspelen. Om deel te nemen aan deze kleinschalig opgezette graveltocht betaal je op twee eurocent na € 29,00. Dat klinkt als veel geld voor een gps-bestandje.

Maar bij deze prijs zijn koffie en wat lekkers bij de start inbegrepen. Maar óók een regiopakket én koerspetje van de route-applicatie Komoot, Dynamic-kettingolie, een finish-badge, verzorgde tussenstops en een maaltijd en koud biertje bij aankomst. Tot slot is er busvervoer geregeld om terug in Den Bosch of Breda te komen. Als je even rekent wat je kwijt bent aan brandstof én credits om een vriend, kennis, partner, buurman of Uber je te laten ophalen… valt € 29,00 best mee, niet waar?

Aanmelden voor deze gravelrit doe je via: eventbrite.nl/e/liberation-divide-de-5-mei-editie-tickets-618262558957

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments