Komoot Liberation Divide gravelroute: 365 kilometer dwars door Noord-Brabant

Zes jaar in de maak: een gravelroute dwars door Noord-Brabant. Een route die je langs diverse indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog voert. Onlinerouteplatform Komoot lanceert vandaag, op Bevrijdingsdag, de door Bjorn Kamman gemaakte gravelroute van 365 kilometer.

De Liberation Divide is Komoots tweede gravelroute uit de Dutch Divide-serie. Deze serie kende vorig jaar de aftrap met de lancering van de Green Divide gravelroute. Bij deze nieuwe gravelroute rij je circa 60% onverhard, over gravel, eeuwenoude karrensporen, bospaden en boerenwegen. En daaraan heeft Noord-Brabant beslist geen gebrek. De Liberation Divide is dan ook 365 kilometer lang.

Liberation Divide gravelroute Noord-Brabant Komoot

Meerdaagse route waar cultuur en natuur samenkomen

Het startpunt van de Liberation Divide-gravelroute is het treinstation van Bergen op Zoom. Vanuit daar brengt de route je vervolgens langs een aantal indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Via Woensdrecht rij je vlak langs de grens met de provincie Zeeland. Daar kom je bijvoorbeeld een Shermantank tegen die gebruikt is bij de Slag om de Schelde. Het eindpunt van deze gravelroute ligt uiteindelijk helemaal in het westen van de provincie, in Overloon midden in het Oorlogsmuseum.  Letterlijk, want de finish ligt bovenop de fietsbrug die daar dwars door het museum loopt.

Routebouwer Bjorn Kamman over zijn route:

“De Liberation Divide is mijn ode aan het schitterende Noord-Brabant en onze vrijheid. Wat ongeveer zes jaar geleden begon met het ontdekken van een paar gravelstroken en monumenten met een link naar de Tweede Wereldoorlog rondom Breda, is uitgegroeid tot deze meerdaagse route waarin cultuur en natuur samenkomen.” 

Liberation Divide gravelroute Noord-Brabant Komoot

Gedurende de 365 kilometer kom je langs diverse plekken die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog, zoals diverse bunkers van de Peel-Raamstelling.

Liberation Divide gravelroute Noord-Brabant Komoot

De Liberation Divider gaat voor 60% over onverhard terrein. Noord-Brabant ligt vol met bospaden…

… al dan niet langs sloten, vennen en andere waterpartijen.

Liberation Divide gravelroute Noord-Brabant Komoot

Maar ook over talloze boerenpaden.

Liberation Divide-patch

De Liberation Divide is ook onderdeel van Komoot’s Dutch Divide-serie, waartoe ook de Green Divide-route behoort. En bij deze Liberation Divide kun je – net zoals onze collega Mark bij de Green Divide – óók een unieke patch te verdienen. Want de eerste 50 fietsers die de Liberation Divide in één of meerdere aaneengesloten dagen voltooien, krijgen de unieke Liberation Divide-embleem thuisgestuurd.

Komoot Liberation Divide gravelroute patch

Kijk voor de volledige route, meer details en mogelijkheden tot het verkrijgen van de Liberation Divide-patch op de Komoot-pagina van de Liberation Divide.

Bron: www.komoot.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments