Bike MOTION Benelux 2019 – Roundup & fotogallerij


Het voorbije weekend waren de Jaarbeurshallen in Utrecht omgetoverd tot een walhalla voor outdoor-liefhebbers. Ja, ergens is dat lekker tegenstrijdig: outdoor activiteiten en materiaal indoor bekijken én veelal uitproberen. Maar goed dat het regende… ofzo.

De kruisbestuiving die de beursorganisatie met het parallel organiseren van de E-Bike Experience, de Fiets- en Wandelbeurs en de Bike MOTION voor ogen had, leek net als vorig jaar te werken. Het drieluik aan beurzen trok gezamenlijk ruim 43.000 bezoekers. Een succes?

Onze focus lag (uiteraard) op het sportieve segment, te vinden op de Bike MOTION. In het verleden noemde de organisatie de beurs gekscherende al eens ‘het grootste fietscafé van de Benelux’. In onze optiek klopte dat in elk geval qua sfeer – en door talloze eettentjes ook qua geur – meer dan ooit. De organistie had de beurs echter ditmaal ook ‘het grootste test center van de Benelux’ kunnen noemen. Nog niet eerder zagen we zoveel mensen op de fiets tijdens deze beurs.

3 beursdagen lang wachtrijen voor de demofietsen bij het populaire indoor (e-)mountainbikeparcours

Een herkenbare situatie van menig Nederlands mountainbikeparcour, nagemaakt indoor.

In samenwerking met Staatsbosbeheer was er zowaar een heus bos ‘opgetrokken’ waar een verrassend leuk en uitgebreid testrondje door heen was aangelegd voor (e-)mountainbikes. Het leek dan ook wel alsof je veel van de aanwezige fietsen vooral óp het parcours terugvond. Op de stands was het soms wat mager qua aantal fietsen. Dat gezegd hebbende; het kan ook simpelweg een geval van perceptie zijn. Andere jaren stonden grootse stands vaak propvol met nagenoeg het hele assortiment van het betreffende merk. Nu was er, net als vorig jaar, duidelijk méér ruimte tussen de fietsen. Eigenlijk best aangenaam: nu kon je tenminste een fiets écht bekijken, waar het eerder door de felle kleuren en moeilijke vormen heen lastig genoeg was om de ene fiets te onderscheiden van de andere…

Kijken en knijpen en uitleggen, want een PTN Tire Noodle is zeker géén binnenband.

Over ruimte gesproken… Hoewel het (gezellig) druk was en standhouders over het algemeen opgetogen en vrolijk waren door de interesse van het publiek, waren er toch wel wat ruimtes raar ingevuld. Zo troffen we stands aan met tenten, wat auto’s en zelfs handelswaar zoals leren portomonees en tasjes. Dat viel dan ook niet goed in de smaak bij menig standhouder die soms onhandig geplaatst waren in de hal met hun duur betaalde plek, terwijl op meer prominente plekken niet-fiets-gerelateerde invulling de leemte op moest vangen.

Leemte? Ja; veel van de grote merken schitterden andermaal door afwezigheid. Het aangehaalde argument was vaak ‘beurzen zijn niet meer zo relevant’ en ‘het publiek blijft weg’. Dat leek te kloppen in het verleden en wij uitten dat ook meermaals, maar gebaseerd op deze editie komen we terug op die stelling. Waar vorig jaar nog veel bezoekers ‘op de verkeerde beurs’ rondliepen ‘omdat ze toch in de buurt waren’, hadden we de indruk dat de gemiddelde Bike MOTION bezoeker deze editie écht specifiek kwam voor de sportieve fietsen van deze beurs. Kruisbestuiving met de Fiets- en Wandelbeurs en de E-Bike Experience in de aangrenzende hallen was er zeker. Het was echter zeer opvallend hoe vaak je lang moest wachten om een standhouder te spreken: ze waren vaak verwikkeld in lange en diepgaande gesprekken met oprecht geïnteresseerden.

Voor het bouwen van een mountainbikeparcours heb je gereedschap nodig, maar ook voor het onderhouden van het bos. Parcours bouwer Patrick Jansen en SBB boswachter Rein Zwaan vertelden er naast het indoor mountainbikeparcours over.

Misschien wel omdat de focus niet zo zeer bij de groten kón zijn, viel het ons ook op dat er best wel veel interessante, kleinere partijen waren. De één met een nieuw fietsmerk (er is blijkbaar nog steeds een gat te vullen…), de ander met innovatieve coating of folie ter bescherming van de fiets. En zeg nu zelf: waar je je fiets al eens bij een dealer kunt bekijken, zijn dít de partijen die je juist niet snel tegenkomt. Daarin lijkt het (deels) klassieke beursconcept zich juist weer erg gesterkt en afgaande op de drukte en de goede sfeer, zal dat volgens ons ook het effect hebben dat volgend jaar een aantal grotere partijen wél weer naar Utrecht zullen komen.

Tot volgende jaar, dus?

Bij Endura op de stand kregen we een kijkje in de nabije toekomst…

… met een prototype/showmodel van de MT500 fullface helm met Koroyd technologie

Ook nieuw, de Endura MT50 Lite kniebeschermers met D3O inserts.

Op de beursvloer was er ook een ruime collectie van Alpinestars kleding te zien.

En als je het niet opgevallen was: op de poppenkop de nieuwe Vector helm.

Wolven komen meestal niet alleen…

..ah kijk! Daar is het Wolfpack.

Cane Creek geeft je eewings, en nog veel meer moois

Surly? Surely!

Ook op de beursvloer veel demonstraties, waaronder van Jagwire die met een magneet kabels intern aanbrengen tot een eitje maakt.

Zowaar met een flinke stand op Nederlandse bodem: het Duitse Bombtrack.

Een mountainbike met een prachtige paintjob neerzetten op de beursvloer. Dat Sworks goed…

De nieuwe Rotor Kapic cross country/marathon crank.

Uitleg krijgen dat het écht om 13 kransjes gaat…

… maar toch even natellen of dat wel klopt!

Van de mensen achter Fons Bikes: Part Bikes met een frame van Beta Engeneering, waar we Arc8 ook van kennen.

Bart Brentjens houdt de Flow er goed in vast bij American Eagle

Weinig stealth’s aan deze kleurrijke carbon velgen

Bij 11Ants koop je niet alleen een fiets, het is ook kunst!

De Praxis Works Girder carbon crank nu ook verkrijgbaar in Nederland. 550 gram inclusief 32t tandwiel voor €310,-

“Een mens is geen aardappel”, weten ze bij Farm Bikes. En dus presenteerde ze hun nieuwe carbon 29er full suspension de Peijk Solanum

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Mark ten Napel

Geplaatst in Bike MOTION, Nieuws, Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments