Pole Bicycles Bushmaster: een bruikbare trailbike van de Finnen?

Bijna drie jaar geleden stond een nieuw Fins fietsbedrijf op de Eurobike Media Days: Pole. Het had besloten voorop te lopen in de (toen) nieuwste geometrie trend: ontzettend lange fietsen. Pole stond toen met hun eerste type -de Evolink- in de demovloot en wij hadden daar toen uiteraard een mening over. De korte samenvatting van onze redacteur destijds: veul te lang en geen bocht om te krijgen.

Inmiddels zijn we drie jaar verder, bestaat het bedrijf nog steeds, hebben ze zelfs diverse gesponsorde rijders én… staan er inmiddels al 7 verschillende frames op hun menukaart. De laatste daarvan is de Bushmaster.

De Bushmaster is het kleinere broertje van de Machine en Stamina frames in termen van veerweg. Waar eerdere fietsen van de Polen… euh Finnen gericht waren op ‘hard van de berg af knallen’, lijkt de Bushmaster een bruikbare fiets te zijn als je 90% van de tijd in Nederland rijdt en alleen tijdens je jaarlijkse vakantie een ruiger fietsgebied opzoekt.

De reach van alle Pole fietsen was altijd lang, die van de Bushmaster is nu duidelijk wat korter. Alhoewel 500 mm reach voor een maat L nu niet direct kort is, is het wél een volle centimeter korter dan alle de andere Pole’s. Daar voegen ze onmiddelijk aan toe dat dit geen ommezwaai is naar kortere fietsen, maar dat ze bij de Bushmaster bewust voor een meer speels / wendbaar karakter hebben gekozen.

Net als bij de Machine en Stamina is ook het hoofdframe van de Bushmaster gemaakt van twee gefreesde aluminium schalen, die tot één geheel zijn verlijmd. In een tijd van carbon waar je maar kijken kunt, is dat eerlijk gezegd toch best een prettige afwisseling. Om het functioneel te houden gaan alle kabels bij de Bushmaster buitenlangs, zodat je bij onderhoud van remmen of schakeling niet zit te klootvioolen met kabels binnendoor je frame. Ook heeft de Bushmaster 3 montageplekken voor bidonhouders. Dat lijkt ‘boeiuh’ als je altijd met een rugzakkie rijdt, maar juist voor langere tochten in bergen en op warme plaatsen is meer water bij je altijd beter. En mocht je één van de bidonhouders niet nodig hebben, dan kun je die plek altijd gebruiken om je tools daarin/daaraan op te bergen.

Hebberig geworden van al dit blinkends? Een compleet opgebouwde Bushmaster bestel je online rechtstreeks bij Pole vanaf € 5000. Een losse frameset doet € 3200 en dat is dan nog hun aanbiedingsprijs! En met dat in gedachten kun je maar beter niet bij Canyon kijken wat je voor datzelfde bedrag ook kunt kopen…

Posted in Nieuws.