BikeYoke’s cross country dropper: Divine SL

Eén van de lichtste dropper-opties op de markt

Belofte maakt schuld. BikeYoke liet ons op de EuroBike afgelopen zomer een lichtgewicht cross country dropperpen zien die eind oktober op de markt zou moeten komen. Ze houden woord! Nouja, bijna… Zojuist viel het persbericht van de Divine SL dropper op de digitale deurmat.

Net als onze Lars, zijn veel anderen overtuigd van de kwaliteit van de BikeYoke droppers. Zeker nu de interne afdichting een upgrade kreeg en de noodzaak van ontluchten sterk afgenomen is. Steeds meer mensen raken ook overtuigd dat droppers niet alleen thuis zijn op fietsen met 150 mm veerweg. Menig XC-rijder ziet de voordelen. De wensen zijn alleen wél anders: graag minder gewicht en qua verstelweg mag het ook wel wat minder.

BikeYoke komt nu dus met de Divine SL. Dezelfde duurzaamheid als de Revive, maar dan in afgeslankte vorm. Ook dezelfde eenvoud als de Revive? Nee, de Divine is eenvoudiger in gebruik: Bij de Divine SL hoef je dankzij een nieuw – ons nog niet uitgelegd – mechanisme nooit handmatig te ontluchten. Sterker nog: dat kán niet eens meer.

De andere harde feiten op een rijtje:

  • 400 mm totale penlengte, met de zaag (!) in te korten tot 285 mm;
  • 80 mm verstelweg;
  • 385 gram voor de versie met een diameter van 30.9 mm op volle lengte;
  • Onder de 350 gram wanneer je hem inkort tot 285 mm;
  • Geschikt voor ronde en ovale zadelrails;
  • Beschikbaar in 30.9 en 31.6 mm diameters.

Met 385 gram is het meteen één van de lichtste droppers met een diameter van 30.9 mm op de markt. Om dat voor elkaar te krijgen heeft BikeYoke het binnenwerk van de Revive opnieuw ontworpen om dat vervolgens te plaatsen in een sterk bewerkte buitenste buis. Deze buis is uitwendig nabij de afdichting kleiner in diameter zodat een dunnere wand ontstaat. Onderaan is het omgekeerde van toepassing: de buitendiameter is gelijk, maar aan de binnenkant is veel materiaal weggehaald. Dit (onderste) gedeelte van de buitenste buis is dus in te korten, om nog meer gewicht te besparen.

Hup, de zaag er in! De zadelpen is van 400 mm tot 285 mm in te korten.

Leuk detail: de binnenste buis is voor de 30.9 en de 31.6 mm variant identiek. Mocht je van frame wisselen en de zadelpendiameter anders zijn, dan hoef je dus geen volledige nieuwe dropper te kopen:  een nieuwe buitenbuis is genoeg. Niettemin zijn met name veel XC-hardtails uitgevoerd met een 27.2 mm zadelpen. BikeYoke heeft daarvoor geen passende oplossing, simpelweg omdat ze – op dit moment – geen betrouwbare en duurzaam sterke oplossingen zien om hun techniek in een zadelpen met een diameter van 27.2 mm te krijgen…

Betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn voor BikeYoke namelijk dé troef, zo zagen we ook al bij de Revives. Ook deze Divine SL dropper is vrij eenvoudig zelf te onderhouden. Dat doe je met standaard gereedschap en de slijtagedelen zijn tegen scherpe prijzen leverbaar. Hierbij blijft de interne cartridge gesloten; je hoeft dus niet bang te zijn voor geklieder met olie.

2 remotes

Specifiek voor de Divine SL zijn er twee remote hendels ontworpen, gebaseerd op de versies die BikeYoke al had. De nieuwe Triggy X monteer je links onder je stuur en is dus bedoeld voor fietsen met een one-by aandrijfgroep. De bedieningshendel van deze Triggy X is 6 mm verlengbaar om de hefboomwerking (en dus de bedieningskracht) wat te tunen, zover de duimlengte dat toe laat. Het monteren van de Triggy X doe je via de meegeleverde klem, of je combineert hem met de ‘matchmakers’ van SRAM, Shimano, Magura, Formula of Hope.

Tot slot is er nog een hendel die rondom het stuur draait, gemaakt voor fietsers die nog wél 2 shifters hebben, of degenen die de dropper met rechts willen bedienen.

Prijzen en levertijd

BikeYoke beloofde de dropper in oktober van dit jaar op de markt te brengen. En zoals gezegd, maakt belofte schuld. Met het uitsturen van het persbericht is die schuld nog niet ingelost. Oktober zal ook niet meer gehaald worden; je kan de Divine SL echter al wél bestellen. De levering volgt dan vanaf eind november.

De prijs? €379. Dat is inclusief een van de twee remote hendels en verzendkosten. Bestel je vóór Kerst 2018 via www.bikeyoke.de dan krijg je er een funky set sokken bij cadeau.

Bron: www.bikeyoke.de

Posted in Nieuws and tagged , , , , .