Birzman Wedge Wedge II bandenlichter: hulp bij tubeless-montage

Wie niet sterk is (of geen zin heeft in blauwe vingers) moet slim zijn…

Ook al ben je overtuigd van tubelessbanden op je gravelbike, mountainbike of racefiets, niet elke combinatie van velg en band is zaligmakend. Soms zit het geheel te los en is het lastig om de combinatie luchtdicht te krijgen. En soms is het geheel te strak en is het monteren van de band een garantie voor pijnlijke vingers en gebroken nagels. Voor dit laatste heeft Birzman een oplossing in de vorm van de Wedge Wedge II bandenlichter.

Tubelessbanden laten zich niet altijd even gemakkelijk monteren. Wanneer ze te los zitten kun je met een extra laag velglint een betere passing krijgen. Zitten de banden strak, dan is vooral het monteren een garantie voor blauwe vingers of gebroken nagels.

Tubelessbanden zijn soms gedoe

Het verlaagde deel in het midden van het velgbed moet normaal gesproken voldoende ruimte bieden om een buitenband gemakkelijk rond de velg te krijgen. Met een flinke luchtstoot druk je vervolgens beide hieldraden van de band op de schouder van de velg en sluit het geheel luchtdicht tussen de schouder en de zijkanten van de velg. Althans, dat is de theorie. De praktijk is maar al te vaak een ander verhaal. Redelijk goed gedefinieerde afmetingen voor velg en band om ze goed te laten goed samen te laten werken ten spijt, in de praktijk zijn er talloze combinatie die net niet lekker werken.

Erg loszittende banden zijn strakker en daarmee beter luchtdicht te monteren door simpelweg nog een extra laag velglint te plakken. Banden die al strak zitten… daar doe je weinig aan, behalve meer kracht te gebruiken. Maar wie niet sterk is, moet slim zijn. Of wie simpelweg geen zin heeft in zere vingers of afgebroken nagels… doet er ook goed aan slim te zijn.

Monteren met Birzman Wedge Wedge II bandenlichter

Birzman heeft met de Wedge Wedge II een bandenlichter die óók gebruikt kan worden om strak passende banden te monteren. Bij smalle banden voor de racefiets of gravelbike haak je één zijde op velgrand. Vervolgens trek je de nog loszittende hieldraad over de andere velgrand middels de lange hefboom. Bij brede banden steun je Birzman’s Wedge Wedge II bandenlichter af halfweg de band en dus in feite het midden van de velg. Je drukt de buitenband natuurlijk helemaal in op deze manier. Niettemin zou er zo nog steeds voldoende ruimte moeten zijn om met extra kracht van de heftboom, de hielddraad over de velgrand te wippen, aldus Birzman.

Birzman Wedge Wedge II bandenlichter tubeless montage

De Wedge Wedge II bandenlichter is uiteraard óók te gebruiken als… bandenlichter.

Maar zoals het instructiefilmpje op YouTube al laat zien, werkt dit alles alleen wanneer je nog minstens één extra voorziening treft. Om te voorkomen dat de al wél omgelegde hielddraad losschiet, moet je die elders op z’n plek houden met één of twee extra bandenlichters die je op de velgrand klikt. Bij de Wedge Wedge II levert Birzman er eentje mee.

De Birzman Wedge Wedge II bandenlichter is geheel uit kunststof vervaardigd. Je koopt hem online in de webshop van Birzman, of bestelt hem via je lokale dealer voor € 24,95.

Bron en meer info: www.birzman.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments