BMC URS AL: aluminium versie van de URS gravelbike

In 2019 lanceerde het Zwitserse BMC de URS, de ‘UnReStricted’ gravelbike. Een vooruitstrevend beestje; een gravelbike die qua geometrie amper onder doet voor een cross country hardtail. Hij was er alleen in het carbon. Tot nu toe, want BMC introduceert nu de URS AL. En ‘AL’ staat natuurlijk voor aluminium.

BMC URS AL One 2022

De BMC URS AL heeft net als de carbon versie die in 2019 werd gelanceerd, de ‘Gravel+’ geometrie. Deze geometrie maakt de URS beduidend méér off dan on road, zogezegd. Met de toevoeging van drie aluminium modellen wordt het programma naar onderen toe uitgebreid.

URS AL: Unrestricted for restricted budget?

‘Gravel+’ noemt BMC de geometrie van de URS gravelbike. En die geometrie doet sterk denken aan wat er bij mountainbikes gebeurt: die worden steeds langer en qua stuurhoek steeds vlakker, gecombineerd met een korte stuurpen. Dat werkt goed off road; het komt de stabiliteit op ruwe ondergrond ten goede. En daarmee is het inzetgebied van de URS dan ook behoorlijk bepaald: hij is duidelijk ontworpen voor de ruigere kant van het gravelspectrum.

De nieuwe URS AL aluminium gravelbike is qua geometrie identiek aan zijn carbon-broer. Maar waar de carbon URS er is met prijzen vanaf € 2.799 oplopend tot € 9.999, is de URS AL serie er om het programma aan de onderkant tot € 2.799 op te vullen. De URS AL is er drie varianten vanaf € 1.999 tot € 2.499, met daar tussenin een model met een prijs van € 2.199.

BMC URS AL geometrie

Iets minder integratie, volop montagepunten

Uiteraard heeft de URS AL alle montagepunten die je op een breed inzetbare gravelbike mag verwachten. Tassen en spatborden: je kan op het frame én de carbon voorvork van alles monteren. Mét spatborden zou zelfs nog ruimte zijn voor 700c x 45 mm banden.

Het profiel van het aluminium frame is overduidelijk geïnspireerd op dat van de URS carbon. Maar waar die nogal ver gaat in de integratie van zadelpen en cockpit, is de URS AL eenvoudiger. Dat betekent dat je géén D-vormige zadelpen hebt, maar gewoon een rond exemplaar. Leidingen en kabels lopen door het frame, maar niet via het stuur en dóór de stuurpen, zoals bij de carbon URS 01 One, Two en Three. Ook de kabel voor een optioneel te monteren dropper loopt binnendoor.

Géén MTT, wél een voorderailleur

Verder heeft de URS AL niet de Micro Travel Technology (MTT) in de staande achtervork, die bij de URS carbon voor wat extra comfort zorgt. Maar, tot slot, in tegenstelling tot de carbon versie past er op de URS AL wél een voorderailleur. De opstapper van de serie heeft dan ook een 2x-aandrijflijn.

BMC URS AL Two 2022

Deze URS AL Two is – dankzij leverproblemen – op deze foto anders afgemonteerd dan-ie straks geleverd wordt. De Two komt straks met een volledige Shimano GRX 1×11 groepset en dus niet met een SLX mountainbike derailleur en XT cassette. Overigens hebben alle URS AL modellen 180 mm remschijven vóór (en 160 mm achter), een PF86-trapas, montagepunten voor een tas op de bovenbuis, een drievoudige bevestiging op de zitbuis, diverse montagepunten op de carbon voorvork en tot slot interne kabelgeleiding en spatbord- en dragerbevestigingen.

BMC URS AL: drie modellen

De nieuwe BMC URS AL gravelbike komt dus in drie uitvoeringen op de markt. Ze zijn allemaal leverbaar via de BMC dealer vanaf 22 maart, aldus dus Zwitserse fietsfabrikant.

De URS AL Three voor € 1.999, geeft je een Shimano GRX 2×10 speed aandrijving. Toch nog een flinke prijs voor een opstapper, of een ietwat karige afmontage voor een gravelbike van net geen €2k. Voor € 2.199 heb je de URS AL Two met een 1 x 11 Shimano GRX 800 en 600 mix. Het URS AL programma wordt afgerond met de URS AL One van € 2.499. Ook deze gravelbike heeft een 1×11 aandrijving, maar dan in de vorm van een Sram Apex 1 setup. Alle modellen worden gecombineerd met de URS carbon voorvork die identiek is aan de versie van de carbon URS modellen.

BMC URS AL Three gravelbike 2022

De URS AL Three is met een prijs van € 1.999 de opstapper van de aluminium URS-modellen. Anders dan je hier ziet, heeft-ie een 2×10-speed Shimano GRX aandrijfgroep.

BMC URS AL One 2022

De URS AL One is het topmodel met een prijs van € 2.499. Ook hier geldt dat de afgebeelde afmontage niet klopt. Deze gravelbike komt met een Sram Apex 1 1×11-speed groepset met een 11-42t cassette.

Bron en meer info: www.bmc-switzerland.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments