Chama, chama, chama, carbon Chameleon….

“It’s Darwinism in action”

Er zijn zo van die merken die al jaren bestaan en alleen daarom al legendarisch zijn. Eens te meer is dat vooral te danken aan een heel specifiek product dat het merk volledig kenmerkt en een vaste waarde wordt. Bij Santa Cruz is dat de veelzijdige Chameleon hardtail: die bestaat namelijk sinds ’97! Het Amerikaanse merk lanceert vandaag een carbon versie van de legende.

Craig Evans – Foto door Gary Perkin

Al vanaf de eerste versie is de Chameleon een progressief beestje. Een hardtail die zich niet zo houdt aan conventies. Do-it-all hardtail is een misschien een overclassificatie, want ‘all’ is wel héél veel. ‘Do-much-more-than-your-average-hardtail’ is méér toepasselijk. Het bekt misschien niet echt lekker al hoewel het de Chameleon wel perfect omschrijft.

Vandaag presenteert Santa Cruz de evolutie van het veelzijdige beest, zo lezen we in het persbericht: “The tin lizard has ascended the evolutionary ladder and is now a fully-imagined carbon fiber creature. It’s Darwinism in action.”

Net als zijn aluminium evenknie, die gewoon in het programma blijft, is de Chameleon C geschikt voor 29×2,5” en 27,5×3,0” wiel-/bandcombinaties, dankzij voldoende ruimte tussen zijn achterpoten én de verstelbare dropouts. Met die dropouts kun je de liggende achtervork verstellen van 415 tot 430 mm lengte en je kan ze vervangen voor singlespeed-versies (voor een 142×12 mm achternaaf, aangezien 148×12 mm singlespeed naven niet bestaan). Een voorderailleur is niet mogelijk; dankzij de ISCG05 montage kun je wel een kettinggeleider monteren mocht je niet voldoende vertrouwen hebben in de clutch van je achterderailleur en een narrow-wide kettingblad. De belangrijkste troef van deze carbon-upgrade is een lager framegewicht, al wordt er niet uit de doeken gedaan wat dat framegewicht dan is…

De Chameleon C heeft twee sets bidonnokken in het voorframe. Onderin de onderbuis zit een optie om een grotere cargo cage te monteren. De leiding voor de achterrem en de kabels voor de achterderailleur en dropper lopen binnendoor. Het frame is gemaakt voor voorvorken met 120 tot en met 140 mm veerweg. Naast een frame-only optie, is de Chameleon C er ook in 4 complete fietsvarianten: 29er of +, met beide twee afmontagevarianten: de S en SE Reserve. Bij die SE krijg je Santa Cruz’ eigen carbon Reserve velgen, die gespaakt zijn rondom Hope naven, smaakvol blauw afgestemd op de accentkleur van het frame.

Afmontages & Prijzen

  • Frame: €1.499
  • S (29”): €4.199
  • S+ (27,5+): €4.199
  • SE Reserve: €5.999
  • SE Reserve +: €5.999

Geometrie

En nu nog zien dat je Boy George uit je hoofd krijgt…

Bron & meer info: www.santacruzbicycles.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments