Dit weekend: Olympische Spelen én Crankworx kijken via livestreams

Livestream-gids voor post-ride riding pleasure!

Het belooft een weekend te worden vol spanning en sensatie. Ik hoop dat dat slaat op je eigen fietsactiviteiten, maar mocht dat niet het geval zijn, dan zijn er gelukkig voldoende alternatieven. Dit weekend is het laatste weekend van de Olympische Spelen in Rio, Brazilië en in dit sluitingsweekend worden de Cross Country mountainbike wedstrijden verreden. Tegelijkertijd vindt in het Canadese Whistler het Crankworx festival plaats. Dit alles is via livestreams te volgen. We maken een overzicht voor je:

OC_Crankworx02

Olympische Spelen

De Olympische Cross Country wedstrijden vinden dit weekend plaats in het Deodoro Park in Rio, Brazilië. Met een enorm sterk deelnemersveld bij zowel de dames als heren en een spectaculair parcours beloven dit spannende wedstrijden te worden!

Het parcours is, net als dat in 2012 in London, volledig aangelegd en heeft een lengte van 4,85 kilometer dat de dames zo’n zes en de heren zeven keer rond moeten rijden, afhankelijk van de uiteindelijke snelheid van de top. Het parcours bestaat uit één lange klim en een aantal korte, steile klimmen, een aantal rockgardens en drops. Beslist niet ‘slechts een rondje rondmalen’ over zand en gras dus. Even leek het er op dat het parcours slachtoffer zou worden van een bosbrand eerder deze week. Gelukkig is de schade minimaal gebleven en worden beide races onveranderd afgewerkt.

OC_Crankworx03

Zaterdag 20 augustus vanaf 17.25u: Dames

De strijd om het goud, zilver en brons bij de dames vindt zaterdag plaats en is vanaf 17:25 uur Nederlandse tijd te volgen via onder meer de livestream van de NOS. Een alternatief vind je hier.

Het belooft de spannendste strijd bij de dames ooit te worden. Het veld is dit seizoen competitiever dan de voor gaande jaren, met diverse kanshebbers op de hoogste treden van het podium. Julie Bresset won in Londen, maar ze komt het laatste seizoen niet echt goed uit de verf en is zelfs niet gekwalificeerd voor deze editie… De strijd om de topposities zal ongetwijfeld gaan tussen rijdsters als de Deense Annika Langvad, de Zwitserse Jolanda Neff, de uit Canada afkomstige Emily Batty en Cathrine Pendrel. De erg sterk opgekomen Zweedse Jenny Rissveds maakt eveneens goed kans, al zal ze samen met haar mede-strijdsters de oudgedienden Sabine Spitz uit Duitsland en Gunn-Rita Dahle-Flesja uit Noorwegen scherp in het oog moeten houden.

Anne Terpstra mag Nederland, last minute, vertegenwoordigen op deze Spelen. We verwachten niet dat ze mee zal doen voor het eremetaal, maar de Olympische Spelen zijn uniek: Ze drijven sporters naar ongekende hoogte en een notering dichtbij of zelfs in de Top 10 zou misschien niet eens bij ‘dromen’ kunnen blijven.

Zondag 21 augustus vanaf 17.25u: Heren

De heren rijden op zondag. Hun strijd is vanaf 17:25 uur Nederlandse tijd te volgen via onder meer de livestream van de NOS. Een alternatief vind je hier.

Waar bij de dames diverse namen rouleren in de top 3, zijn er bij de heren 2 die er boven uitsteken: de Zwitser Nino Schurter en Fransman Julien Absalon. Zij zullen ongetwijfeld de smaak maken bij deze wedstrijd, maar ook hier zijn er meerdere namen die iets in de pap te brokkelen hebben. De Tsjech Jaroslav Kulhavy troefde Schurter in een lange eindsprint bij de Spelen van 2012 in London af. Na een mindere periode door blessure liet hij bij de laatste races in de Wereldbeker lieten zien dat hij weer tegen de top aan schurkt; weet hij zich in de strijd om het goud te werken deze editie? Frankrijk heeft dit keer een erg sterke line-up. Naast Absalon rijden ook Maxime Marotte en Victor Koretzky erg sterk. Uiteraard zijn de ogen ook gericht op Peter Sagan, de alleskunner op twee wielen. Hij verschijnt ook aan de start, maar zijn ambities zijn reëel: hij doet mee omdat hij het leuker vind dan wielrennen, maar ziet in Schurter en Absalon de absolute topfavorieten. Voor Nederland staat Rudi van Houts aan de start. Net als Anne Terpstra zal een plaats in of dicht tegen de Top 10 niet alleen erg mooi, maar ook reëel kunnen zijn!

Zondag 21 augustus vanaf 19.30u: Crankworx – Red Bull Joyride

Nog voordat de post-pizza-en-bier-en-chips-coma na de Olympische titelstrijd op zondag in kan zetten, kun je het adrenaline-peil hoog houden met de Red Bull Joyride. In Whistler, Canada, vindt momenteel het Crankworx festival plaats. Een evenement waar diverse mountainbike disciplines bij elkaar komen. Disciplines met twee gemene delers: zwaartekracht en rijskills. De Red Bull Joyride is een slopestyle evenement onderdeel van de FMB Diamond Series en dit weekend is de “Grand Final” van de Crankworx serie. Hierbij laten diverse rijders hun skills zien op een fabuleus parcours met de naam “The Boneyard”.

De livestream start om 19.30 uur en is te bekijken via Red Bull TV. Mocht je een nachtbraker zijn; in de nacht van zaterdag op zondag is vanaf 1.00 uur ook de Dual Slalom te bekijken. Voor good ‘ol times sakes!

OC_Crankworx04

Een preview in 360° van “The Boneyard” (werkt niet met alle browsers)

Posted in Events, Nieuws and tagged , , , , .