Dit weekend: WK Veldrijden Hoogerheide 2023 op TV en livestream

Parcours-preview en uitzendschema

Komend weekend vindt in het West-Brabantse Hoogerheide het WK Veldrijden 2023 plaats. Op het relatief snelle parcours mogen de veldrijders en -rijdsters vanaf vrijdag uitmaken wie de regenboogstrepen mag dragen. We kijken alvast even vooruit en geven je een overzicht van de uitzendingen van het WK Veldrijden op TV en via livestream.

WK Veldrijden 2023: spanning en sensatie in elke categorie

Of je nu ter plaatse kijkt, of het WK Veldrijden op TV of via livestream volgt; al enkele jaren hebben we het geluk dat er in nagenoeg elke categorie spanning en sensatie zijn gegarandeerd en in 2023 zal dat niet anders zijn. Misschien met als uitzondering de Belofte vrouwenwedstrijd. Shirin van Anrooij start namelijk bij de Beloften in plaats van de Elite dames. Dat, terwijl ze óók bij de Elite dameswedstrijden vaak meerijdt voor de overwinning. In de Belofte-categorie steekt ze er flink bovenuit.

WK Veldrijden 2023, Hoogerheide – Cyclocross wereldkampioenschap – Te volgen via TV en Livestream

Bij de heren Elite mag het geen verrassing zijn dat het zeer waarschijnlijk een Mathieu van der Poel versus Wout van Aert-show gaat worden. Tom Pidcock, de wereldkampioen veldrijden van vorig jaar, doet niet mee, dus het is uitkijken naar wie zich vooraan ook kan mengen in de strijd. Laurens Sweenck, die na een teamwissel een heropleving meemaakt, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar… of misschien wel Joris Nieuwenhuis? Kampioenschappen hebben bijzondere effecten; sommigen bezwijken onder de druk, anderen stijgen juist boven zichzelf uit.

De strijd bij de dames Elite zal niet minder hard bevochten worden. Fem van Empel, Puck Pieterse, Ceylin Carmen del Alvarado, of toch Lucinda Brand…? Allemaal maken ze in Hoogerheide kans op de hoogste podiumplek. Brand kende redelijk wat tegenslag in het begin van het seizoen, maar heeft dit seizoen meermaals bewezen dat ze enorm weerbaar is en kansen naar haar hand weet te zetten.

Parcours in Hoogerheide

Al heel wat jaren worden er cyclocrosswedstrijden verreden in Hoogerheide. In vrijwel alle gevallen is het dan een snelle cross; het parcours ligt – voor het grootste deel – óók bij veel regenval er veelal goed rijdbaar bij. Het parcours voor het WK Veldrijden 2023 – mede uitgezet door Adrie van der Poel – ontbreekt het volledig aan oversteekplaatsen voor het publiek. Althans, het publiek loopt nergens dwars óver het parcours. Wel is er één voetgangersbrug.

Oók uniek is dat het parcours dubbel is uitgevoerd. Dat wil zoveel zeggen dat de hekken verzet worden na het inrijden, zodat men wedstrijd rijdt op ‘verse’ ondergrond. Het paralleltraject voor het inrijden maakt vervolgens tijdens de wedstrijden dat het publiek iets verder van de deelnemers afstaan. Al deze maatregelen zorgen er voor dat er géén ongelukken met/door het publiek meer zouden moeten zijn.

Net als bij andere cyclocrosswedstrijden in Hoogerheide zal dit WK het niet ontbreken aan de flinke trappen, en de hoge schuine kant. Die hoge schuine kant ligt richting de finish en in tegenstelling tot andere jaren liggen de balken ook in deze laatste zone van het parcours.

WK Veldrijden 2023, Hoogerheide – Parcours plattegrond

WK Cyclocross 2023 Hoogerheide – parcoursvideo

Uitzendingen van NOS & Sporza

Traditiegetrouw moet je bij onze Belgische buren van Sporza zijn als je het hele WK wilt volgen. Zij zenden alle categorieën van het WK Veldrijden 2023 uit via TV en livestreams. De livestreams van Sporza zijn overigens alleen te bekijken vanuit België. De NOS zendt de Elite dameswedstrijd van zaterdag en de Elite herenwedstrijd van zondag live uit via TV en via een livestream. Verwacht alleen geen omkadering bij de Nederlandse Omroep Stichting; het veldrijden moet de aandacht delen met schaatsen. Sporza heeft wél een ruime omkadering, waarbij er voor de Elite dames- en herenwedstrijd flink wordt voorbeschouwd. Op vrijdagavond zendt Sporza ook nog het praatprogramma Extra Time Cross uit als voorbeschouwing op het WK-weekend.

Uitzendschema Wereldkampioenschap Veldrijden 2023 TV en Livestream – Hoogerheide (Ned)

Vrijdag 3 februari 2023

12:30 u Mixed Relay Livestream: Sporza*
21:30 u Extra Time Cross
Praatprogramma
TV: Canvas

Zaterdag 4 februari 2023

10:45 u Vrouwen junioren Livestream: Sporza*
TV: Eén
12:40 u Mannen beloften Livestream: Sporza*
TV: Canvas
13:30 u Vrouwen elite Livestream: Sporza*, NOS
TV: Eén, NOS (vanaf 15:00 u)

Zondag 5 februari 2023

10:45 u Mannen junioren Livestream: Sporza*
TV: Canvas
12:45 u Vrouwen beloften Livestream: Sporza*
TV: Canvas
13:30 u Mannen elite Livestream: Sporza*, NOS
TV: Eén, NOS (vanaf 15:00 u)

* Sporza livestream is alleen in België te beschikbaar.

Meer informatie: www.wkhoogerheide2023.nl

Een overzicht van alle cyclocross-wedstrijden die op TV en via Livestream te volgen zijn, vind je hier.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments