Trailfund voor mtb-routes in Zwolle, Winterswijk, Urk, Bentwoud en Texel

Ronde vier van het Trailfund van NTFU en Bosch eBike Systems

De NTFU en Bosch eBike Systems hebben sinds 2022 de handen ineengeslagen om diverse groepen vrijwilligers die zich inspannen voor mountainbikeroutes financieel een duwtje in de rug te geven. Of dat nu gaat om een nieuw aan te leggen route of onderhoud; met een goed onderbouwd verhaal maak je kans op een bijdrage uit het Trailfund. Met deze bijdragen werden al eerder negen mountainbikeroutes voorzien van een upgrade. In de vierde ronde van het Trailfund zijn er nog eens vijf mtb-routes ondersteund in Zwolle, Urk, Alphen aan den Rijn, Winterwijk en Texel.

Trailfund van NTFU en Bosch eBike Systems: financiële steun voor mountainbikeroutes

In Nederland zijn er momenteel 268 officiële mountainbikeroutes, waarbij ruim 2.750 vrijwilligers betrokken zijn bij de aanleg en het onderhoud. Dat kost flink wat. Zo wordt er jaarlijks meer dan 105.000 uur door vrijwilligers aan routes besteed. Maar los van de fysieke kosten, zijn er ook andere zaken die tijd én ook geld kosten. Want nog voordat er ook maar één schop de grond in kan, zijn er langdurige trajecten te doorlopen voor bijvoorbeeld vergunningen. Steeds vaker krijgen trailcrews ook te maken met juridische procedures. En dat alles kost gewoon geld. Veel geld zelfs. En dat wordt lang niet afgedekt door de inkomsten uit vignetten die op diverse plaatsen gelden.

Als belangenbehartiger trekt de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTU) sinds enige tijd daarom samen op met sponsor Bosch eBike System op in het Trailfund. Dit fonds is er sinds 2022 om vrijwilligersorganisaties financieel te ondersteunen en deed dat via diverse rondes inmiddels bij negen routes. En dat gaat om allerlei zaken. Van het mogelijk maken dat er gereedschap kan worden aangeschaft tot verduurzaming of het aanleggen extra uitdagingen in de route. Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, licht toe:

“Trailcrews willen de routes veiliger maken door delen van de route aan te pakken. Op andere plekken willen ze juist meer uitdaging voor de mountainbiker toevoegen, bijvoorbeeld door de bouw van een north shore of kombocht.”

NTFU & Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes Alphen aan de Rijn, Zwolle, Urk, Texel en Winterswijk

Trailfund ronde vier: vijf mtb-routes krijgen duwtje in de rug

Het Trailfund geeft niet alleen trailcrews de kans hun routes te verbeteren, ook mountainbikers profiteren er dus van, doordat routes meer weerbestendig, veiliger of uitdagender worden. In 2022 werden vijf routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen), Anloo (Drenthe), Assen (Drenthe) en Almere (Flevoland). In 2023 kwamen daar de routes in Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo bij. Onlangs is de vierde ronde gehouden en daarbij zijn aan maar liefst vijf mountainbikeroutes Trailfunds toegekend. De mountainbikeroutes in Winterswijk, de nog aan te leggen route Bentwoud bij Alphen aan den Rijn, de mtb-routes in het Urkerbos en nabij Zwolle, alsook de route op Texel kregen allemaal een financiële ruggesteun vanuit het Trailfund. Inmiddels staat de teller dus al op veertien routes die met hulp van de NTFU en Bosch eBike Systems worden verbetert of al zijn verbeterd.

MTB-route Winterswijkse Berg – north shore kombocht

Net als nagenoeg elke route, heeft de mtb-route op de Winterwijkse Berg óók last van erosie. Enerzijds door droogte in de zomer, anderzijds door de vele regenval. Door regen slijt de route uit en ontstaan er geulen. En geulen vergroten de kans op valpartijen. De vrijwilligers van FTC Wenters leggen daarom een kombocht van 25 meter aan. Voor mountainbikers niet alleen een toffe uitdaging, maar het wordt er ook veiliger door.

MTB-route Bentwoud-Hildam – nieuwe route afgraven

In 2022 brachten we je al het nieuws dat er in Alphen aan den Rijn gewerkt wordt aan een nieuwe familievriendelijke mountainbikeroute. Het nieuws werd voorafgegaan door ruim zes jaar werk van de enthousiaste groep vrijwilligers van Stichting MTB Bentwoud-Hildamroute.  In 2024 kunnen ze dan écht aan de bak! Met het Trailfund kan de Bentwoud-Hildam mtb-route nu worden afgegraven en aanleggen.

MTB-route Urk – nieuw stuk route aanleggen en brug bouwen

Voor de vrijwilligers van Stichting ’t Urkerbos was veiligheid een reden om zich in te schrijven voor het Trailfund. Op mountainbikeroute Urk delen mountainbikers en reguliere fietsers het pad nét voor voor een technisch element. En dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Dankzij de toekenning van het Traifund kan nu op korte termijn begonnen worden aan het verleggen van de route. Door de route 70 meter verderop te leggen wordt de situatie vermeden.  En er ontstaat een nieuw segment van 220 meter lang, waar ook nog eens een brug gebouwd wordt.

MTB-route Zwolle – north shore vervangen

Ook in Zwolle houden mountainbikers dankzij het Trailfund de voeten droog dankzij een north shore die een drassig stuk in de mtb-route overbrugt. Vrijwilligers hebben de north shore al meermaals opgeknapt, maar die is nu echt aan vervanging toe. Met het Trailfund kunnen ze de vlonder compleet vervangen, dubbel zo lang (bijna 35 meter) maken en extra uitdaging toevoegen met twee skinnies.

MTB-route Texel – bruggen bouwen en bebording vervangen

Texel is het enige Waddeneiland dat een mountainbikeroute heeft en is dus populair onder toeristen. Om die allemaal op het juiste pad te houden, gaan de vrijwilligers van Wielersport Texel de bewegwijzering van de routes vernieuwen, waarschuwingsborden plaatsen én maar liefst vijf bruggen op de route vervangen.

Inschrijving voor eerste ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund 2024

Via ntfu.nl kunnen groepen zich aanmelden wanneer zij een financieel ruggensteuntje kunnen gebruiken om een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden. Bij de aanvraag moet duidelijk zijn wat men precies wil aanleggen, bouwen of onderhouden. Aanmeldingen dienen ook binnen een realistische termijn haalbaar te zijn, zodat mountainbikers vlot kunnen profiteren van de Trailfund. De inschrijving voor de eerste ronde van de Trailfund voor 2024 sluit op 1 mei 2024.

Bron en meer info: ntfu.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments