DT Swiss: 1501 Spline One Carbon en make-over voor 1700 Spline

Sinds 2013 is de 1501 Spline One serie wielsets min-of-meer hét centrale punt van het wielsetprogramma van DT Swiss. Licht en duurzaam en in veel vormen verkrijgbaar voor xc tot enduro bikes.

In alle gevallen waren het wielsets met aluminium velgen. Tot nu toe… want de Zwitsers geven de 1501-serie wielsets een carbon-upgrade. De vernieuwde 1700-serie neemt vervolgens de plek in van de ‘oude’ 1501-serie.

DT Swiss 1501 serie overzicht

1501 Spline One ‘Carbonized’

Carbon velgen worden langzaamaan gemeengoed. Hoewel nog steeds niet de goedkoopste opties, worden ze meer en meer tegen scherpere prijzen in de markt gezet. Oók DT Swiss ziet de voordelen van carbon en besloot hun hele 1501-serie er vanaf nu mee uit te voeren. Daarmee is de hele serie dan ook lichter geworden. Enerzijds doordat de velgen zelf lichter zijn, anderzijds omdat ze door de sterkere carbon velgen óók lichtere DT Competition Race spaken kunnen toepassen. Uiteraard hebben alle nieuwe 1501-wielsets de nieuwe 240 EXP achternaven.

240 EXP achternaaf doorgesneden

De carbonvelgen hebben een UD finish

De carbonvelgen hebben een UD finish

Zoals bij de vorige 1501-serie omvat de nieuwe ‘Carbonized’-generatie wielsets voor cross country tot en met enduro en over de gehele breedte van het programma zijn de velgen… breder. Daarmee hebben banden nóg meer support, terwijl de druk lager kan zijn voor een vergroting van het contactoppervlak tussen band en ondergrond. Hoewel de velgen dus identiek zijn in breedte, zijn ze wel afgestemd op het beoogde gebruik. De XRC1501 heeft de lichtste velg. Terwijl er bij de velgen voor de XMC1501 en EXC1501 wielsets meer focus is gelegd op de impactsterkte. Bij de XMC-velg zijn alle wanden iets dikker. Bij de EXC-velg is ook het spaakbed verdikt.

Doorsnede XMC velg

De XMC-velg is de lichtste, voorbehouden voor de cross country wielsets.

Doorsnede XRC velg

De XRC-velg heeft rondom iets dikkere wanden.

Doorsnede EXC velg

Bij de EXC-velg is óók het spaakbed verdikt.

Specificaties 1501 Spline One serie

Specificaties 1501 Spline One serie

Verlengde garantie voor carbon wielsets

Wielsets met carbon velgen zijn alles behalve schaars vertegenwoordigd op de markt. We zien dan ook een voorzichte trend naar iets lagere prijzen. Qua vormen en functionaliteit zijn de verschillen veelal betrekkelijk. Waar je momenteel nog grootse verschillen ziet is op wat al deze aanbieders doen ten aanzien van garantie. DT Swiss heeft een ‘Fair-Share Policy’ voor de carbon wielsets, die ze naast de standaard garantie van 24 maanden aanbieden. Gaat je wielset stuk door een fabricagefout dan regelt DT Swiss een vervanging zonder kosten. Raakt je carbon velg beschadigd of gaat ‘ie zelfs stuks door een crash, een lekke band, spaakbreuk of een ander scenario (exclusief transportschade, modificatie of gebruik buiten specificaties), dan vervangt DT Swiss die gedurende een 10-jarige garantieperiode voor € 249 (per wiel).

1700 Spline serie

Met het volledig omschakelen van de 1501 Spline One serie naar carbon velgen, wordt de 1700 Spline serie nu ‘geupgrade’ om de plek in de nemen van de vorige 1501 Spline One serie met alu velgen. Praktisch beschouwd krijgt de hele 1700-serie nu dus de alu velgen die voorheen in de 1501-serie toegepast werden.

XR velgpforiel

Gebaseerd op consumenten feedback heeft DT Swiss de serie ook verder aangescherpt. Waar er voorheen een veelvoud aan velgbreedtes beschikbaar was, hebben ze nu vooral gekeken naar wat consumenten kiezen wanneer ze losse velgen bij DT Swiss kochten. Om die reden is de nieuwe XR1700 voor cross country er alleen met de XR391 velg met een interne breedte van 25 mm. De XM1700 krijgt de XM481 velg met een interne breedte van 30 mm. De EX1700, tot slot, is opgebouwd met de EX511 velg die intern eveneens 30 mm breed is.

Alle 1700-serie wielsets zijn opgebouwd met de 350-serie naven, waarbij de achternaaf het de klassieke ratchet vrijloop heeft (dus niet de EXP-versie). Qua spaken hebben alle wielsets de Competition spaken met een doorsnede van 2.0/1.8 mm.

DT Swiss 350 straightpull naaf

DT Swiss 1700 Spline wheelset

Specificaties 1700 Spline serie

Specificaties 1700 Spline serie

Bron: www.dtswiss.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments