DT Swiss D 232 upsidedrop, nu in aluminium

Iets zwaarder, stuk goedkoper

Begin dit jaar lanceerde DT Swiss het ‘232 platform’. Een voorvork, achterdemper én dropper voor cross country- gebruik. En vooral die dropper trok de aandacht.

Want hoewel het ontwerp van een ‘upside down dropper’ niet nieuw is, is DT Swiss wél de eerste van de ‘groteren’ op de markt die het op de markt zet. Nu volgen de Zwitsers de ‘D 232 One’ op met de ‘D 232’, waar het carbon is ingewisseld voor aluminium. Iets méér gewicht, iets mínder kosten…

De ‘Upsidedrop’ werd in januari van dit jaar gelanceerd als onderdeel van het nieuwe 232 XC-plaform.

DT Swiss D 232 dropper in aluminium

De ‘Upsidedrop’ — in de vorm van de in januari gelanceerde D 232 One — was DT Swiss’ eerste dropper ooit. Met slechts 60 mm verstelweg is ‘ie volledig toegespitst op XC-gebruik. En de keuze voor de ‘upside down’ constructie is vanuit technisch oogpunt een logische. Zo kunnen alle diameters ten opzichte van een ‘reguliere’ dropper-constructie vergroot worden. Daarnaast hangt de afdichting ondersteboven. Troep die door het achterwiel tegen de dropper aan komt, zal zodoende minder snel de dropper binnendringen én het smeermiddel ín de dropper ligt altijd óp de afdichting. En dat komt de souplesse en duurzaamheid beslist ten goede.

D 232 upsidedown constructie

En om die souplesse én duurzaamheid verder te vergroten, werkt de dropper met een spiraalveer in plaats van op luchtdruk. Een spiraalveer hoef je — in tegenstelling tot een luchtveer — niet verder af te dichten, dus spaart dat een paar afdichtingen en dus wrijving en onderhoud.

Het blokkeren van de pen, gebeurt door middel van vier kogels die in gaten vallen op 0 of 60 mm drop. Eveneens een logische keuze, want een traploze verstelling bij dergelijk beperkte droplengte voegt niet echt wat toe.

Eenvoudige opbouw, met spiraalveer

4 kogels voor blokkage

Aluminium in plaats van carbon

Bij de ‘originele’ D 232 One is het onderste gedeelte van de schacht én een deel van de zadelklem van carbon. Bij de nieuwe D 232 is dat vezelmateriaal vervangen voor aluminium. En in plaats van titanium bouten voor de zadelklemming, zijn er stalen toegepast. Daarmee weegt ‘ie met 416 gram 47 gram méér dan de D 232 One. Maar met een prijs van € 335 is ‘ie misschien nog steeds niet super goedkoop, maar in elk geval € 163 goedkoper dan de carbon versie.

Net als de D 232 One is de D 232 verkrijgbaar met een diameter van 27,2 en 30,9 mm en wordt hij standaard geleverd met DT Swiss’ L1 Stageless remote hendel van 16,9 gram. De D 232 dropper is per direct leverbaar.

Onderaan de pen is de bedieningskabel met een quick release functionaliteit uitgevoerd, om (de)montage te vergemakkelijken. De D 232 dropper wordt standaard geleverd mét de L1 Stageless remote.

Bron: www.dtswiss.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments