DT Swiss introduceert L2 en L3 remotes voor vering en dropper-zadelpen

Combinatiehendels met verbeterde ergonomie

Met de nieuwe L2 en L3 introduceert DT Swiss twee nieuwe hendels om je (DT Swiss) vering en optioneel óók je dropper zadelpen te bedienen. Het merk had al remote-hendels, maar met deze nieuwe versies wordt zowel een slag qua ergonomie als integratie gemaakt.

DT Swiss Remotes – Lukas Flueckiger

DT Swiss Remotes L2 & L3

Sinds 2008 maakt DT Swiss naast naven, spaken en velgen óók veerelementen. En vanaf je stuur een voorvork of achterdemper kunnen bedienen is voor zoveel bikers een cruciale wens, dat geen enkele zichzelf respecterende fabrikant van veerelementen het kan maken géén remote hendel(s) aan te bieden. Zo ook DT Swiss. Al jaren biedt DT Swiss met Two-In-One-hendel een remote waarmee de demping van zowel voorvork als achterdemper met één enkel hendel versteld kan worden vanaf het stuur. De robuuste hendel zit bovenop het stuur. En dat… dat werkt niet voor iedereen.

DT Swiss remote product range 2022

Met de introductie van de L2 en L3 remotes bestaat het programma van DT Swiss nu dus uit 4 hendels. Uiterst links de L1 die met de D232 (One) dropper zadelpen wordt meegeleverd. Rechts de Two-In-One-hendel voor de bediening van een DT Swiss voorvork en achterdemper, die bovenop het stuur wordt gemonteerd.

L2 en L3 remotes

Met de nieuwe L2 en L3 remotes biedt DT Swiss twee oplossing. Beide hendels zitten namelijk ónder het stuur. Net als de Two-In-One-hendel, hebben de L2 en L3 hendels 3 standen, specifiek afgestemd op de standen die DT Swiss op de ingaande demping heeft bij zowel de voorvorken als achterdempers: open, drive en lock. Maar waar de L2 alleen span- en ontgrendelhendels heeft voor de voorvork en achterdemper, heeft de L3 nog een derde hendel voor de bediening van je dropper-zadelpen. Een logische combinatie, die ook anderen aanbieden. Het ruimt simpelweg je stuur wat meer op. Maar meer nog: veel combinaties van dropper-bediening en hendels voor je demper(s) werken gewoonweg niet fijn samen. Ze zitten elkaar in de weg of ze zijn onmogelijk ergonomisch te bedienen.

DT Swiss L2 remote

De DT Swiss L2 remote heeft, net als de Two-In-One-hendel twee hendels…

… waarbij je via een tweetrapsverstelling (‘double stage’, noemt DT Swiss dit) de veerelementen verstelt tussen ‘open’, ‘drive’ en ‘lock’. Het geheel is van aluminium, waarbij de individuele standen discreet worden opgelegd door een arretering.

Met de grote hendel span je de kabels. De kleine hendel houdt met een veer de arretering op zijn plek; druk hem in om je voorvork en achterdemper te ontgrendelen.

De DT Swiss L2 en L3 remotes zijn in de basis dus hetzelfde en maken gebruik van de zogeheten ‘Matchmaker X’-montage, wat in feite een Sram-specifieke montage is. Dat betekent dus dat je deze hendel ook kunt monteren aan een montagebeugel van een Sram-shifter. Andere merken gebruiken deze montagestandaard ook. BikeYoke bijvoorbeeld. En daarover gesproken; kijk eens naar de dropper-hendel op de DT Swiss L3; komt je die bekend voor?

DT Swiss L3 Remote

De L3 is identiek aan de L2, maar heeft een extra montagepositie voor een dropperhendel.

De onderste hendel voor de dropper-bediening is ook horizontaal te verstellen ten opzichte van de overige hendels. Daarnaast is de hele hendel in zijn beugel te verdraaien, om zo goed ‘onder de duim’ te krijgen. Met name dit laatste lijkt cruciaal, omdat de hele assemblage toch wel erg ver onder het stuur uitsteekt en dus een vrij grote verdraaiing naar beneden van de duim vraagt en je ook niet in de knoei wilt komen met de bovenste hendels. Ergonomie, daar ging het om.

L2 uit te breiden

De L2 is later ook uit te breiden met een L1-hendel voor de bediening van je dropper via een conversiekit. De huidige L1-hendel die DT Swiss met de D232 (One) Upside dropper-zadelpennen levert, roteert rond het stuur. Het geeft dus te denken dat een horizontale, ‘shifter’-stijl hendel, zoals onderop de L3 gemonteerd zit, dus ook los leverbaar gaat zijn.

DT Swiss L2 Remote

DT Swiss levert de L2 standaard mét binnenkabels en twee inline-kabelspanners.

DT Swiss L3 Remote

De L3 remote komt met 3 binnenkabels en eveneens 3 inline-kabelspanners om elke hendel individueel op de juiste spanning te kunnen zetten.

Prijzen

DT Swiss levert de L2 en L3 inclusief de benodigde binnenkabels en inline-kabelspanners om de bediening van beide veerelementen (en dropper-zadelpen bij de L3) perfect op de juiste spanning te kunnen zetten. De L2 remote hendel weegt 35 gram en kost € 59,90. De uitgebreidere L3 weegt 68 gram en kost € 99,90. Beide remotes zijn per direct leverbaar.

Bron en meer info: www.dtswiss.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments