DT Swiss: Rock Shox RS-1 compatible

Het nieuws van SRAM’s XX1 groepset was 1,5 jaar geleden nog niet een graad afgekoeld voordat DT Swiss als eerste openbaarde dat ze compatible freewheel bodies zouden gaan leveren. Sterker nog, de XD-compatible driver van DT Swiss werd – onofficieel – al eerder gesignaleerd dan de 1×11 groepset van SRAM. De ‘Oh-nee-niet-weer-een-nieuwe-standaard’-roepers werden daarmee op voorhand enigszins tot bedaren geroepen.

Met de introductie van de RockShox RS-1 werden diezelfde roepers wakker geschud door de specifieke voornaaf die de vork nodig heeft. SRAM lijkt echter voldoende overtuigingskracht te hebben naar onderdelenfabrikanten om ze mee te krijgen in specifieke productontwikkelingen en de Zwitsers en de Ameri-Duitse onderdelenfabrikant mogen elkaar klaarblijkelijk.

Dat wordt nu onderstreept doordat DT Swiss drie producten lanceert, afgestemd op RockShox’ nieuwe RS-1.

Predictive Steering
Bij de lancering van de RS-1 bleek dat de vork enkel werkt met een specifieke voornaaf voorzien van een vergrootte asdiameter en grotere raakvlakken met de voorvork. Deze raakvlaken zijn voorzien van een klein tandprofiel dat vastgrijpt in het tegengestelde profiel op de dropouts van de voorvork. ‘Predictive Steering’, zo noemt men het. Een essentiële ontwerpkeuze om de stijfheid van de vork op een hoog niveau te krijgen. Dat is namelijk best een uitdaging met de twee losse onderpoten.

Uiteraard levert SRAM passende wielen en naven, maar je kan nu ook terecht bij DT Swiss. De Zwitsers bieden eveneens een losse naaf en twee complete wielen. Eigenlijk niet zo heel vreemd. SRAM’s eigen Predictive Steering naven in de Rise XX wielset komen namelijk ook uit de machines van DT Swiss gerold.

240s
Voor wie zelf een wiel op wil bouwen kan voor €189 een losse voornaaf kiezen. Deze is geschaard onder de 240s serie en is bedoeld voor gebruik van 28 rechte spaken. De naaf weegt 178 gram en is enkel leverbaar met een 6-bouts schijfremmontage.

DT_PS240s

Spline One wielsets
Complete wielen zijn leverbaar in de Spline One serie. Aangezien de RS-1 vork 29″ specifiek is, zijn er dus enkel 29″ wielen verkrijgbaar.

De XR1501 Spline One is de cross country versie en wordt als complete wielset inclusief achterwiel (voorzien van een Shimano of SRAM XD compatible freewheel) geleverd. De interne breedte van de velgen is 20 mm. Het gewicht van deze set is 1540 gram en de setprijs is €829.

Voor het ruigere werk is er de XM1501 Spline One wielset. Deze set is opgebouwd met velgen met een interne breedte van 22,5 mm en weegt 1700 gram. Uiteraard is ook de achternaaf bij deze set ook verkrijgbaar voor zowel Shimano als SRAM XD compatible cassettes. De XM1501 kost €849 per set.

Zowel de wielsets als de losse 240s voornaaf zijn vanaf de zomer leverbaar.

DT_PSWheels01

Bron: www.dtswiss.com

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments