Canyon en DT Swiss introduceren geveerde voorvork F 132 One voor gravelbikes

Exclusief voor Canyon, later voor anderen

Heeft een gravelbike écht vering nodig? Canyon en DT Swiss denken van wel. Althans, in bepaalde situaties. Met de nieuwe F 132 One introduceren de Duitsers en Zwitsers gezamenlijk een voorvork specifiek voor gravelgebruik, met 40 millimeter veerweg en een aantal opmerkelijke details. Zoals adapters om hem bij het bikepacken te kunnen gebruiken. Maar ook een remote-lockout. En dat niet als optie, maar standaard. De voorvork is vooralsnog exclusief bestemd voor Canyon die hem met een specifieke vorksprong onder meer toepast in de vernieuwde gravelracer Grail CFR RIFT. Vanaf 2026 is de F 132 One ook los verkrijgbaar.

DT Swiss F 132 One gravelvoorvork – geveerde voorvork gravelbike

DT Swiss F 132 One gravelvoorvork – geveerde voorvork gravelbike

Canyon x DT Swiss = vering voor gravelbikes

Dat een geveerde voorvork niet simpelweg een ingekorte mountainbikevoorvork is of moet zijn, kun je afdoen als marketingprietpraat. Maar als je ‘slechts’ 40 millimeter veerweg efficiënt tot z’n recht wil laten komen, moet je toch echt anders naar de vering en demping kijken. Onlangs testten we nog de Rockshox Rudy Ultimate XPLR, die dat voor ons ook onderstreepte. Of het nuttig is, zo’n beperkte veerweg? Ja, dat kán het zijn – zo is ook onze ervaring, maar uiteraard met z’n beperkingen. En ook nadelen, zoals een hoger gewicht. Onder de streep: vering in je gravelbike is simpelweg niet voor iedereen. Dat weten ze bij Canyon en DT Swiss ook. De twee bedrijven werkten de voorbije jaren nauw samen en brengen hun oplossing voor gravelbikers in de vorm van de geveerde voorvork F 132 One.

Het is overigens niet de eerste keer dat DT Swiss en Canyon samenwerken. Zo lanceerde Canyon het 232-platform van de Zwitsers, dat bestaat uit een voorvork, achterdemper en unieke upside-down dropper-zadelpen. En dat doen ze dus nu ook dus ook rondom deze geveerde voorvork voor gravelbikes. Vooralsnog kom je hem ook alleen tegen op de Canyon’s vernieuwde gravelracer Grail CFR RIFT. Maar vanaf 2026 is de DT Swiss F 132 One ook los leverbaar.

Meer details over de Canyon Grail CFR RIFT lees je in ons losse artikel.

F 132 One met Lineair SL-luchtveer en PlainGain-demper

De vork heeft nogal een kenmerkende bouwvorm, met een sterk aflopende vorkkroon, de aan de achterzijde geplaatste brug tussen de onderpoten en de versmalling onderaan die onderpoten. De ’32’ in de typenaam duidt verder op de diameter van de binnenpoten. De F 132 One is uitgerust met de Lineair SL-luchtveer met een positieve en negatieve luchtkamer. In de linkerpoot zit de PlainGain-demper, die DT Swiss specifiek voor deze gravelvoorvork ontwikkelde. Onderaan kun je daarvan de rebound (uitgaande demping) in negen klikken met de hand verstellen. De ingaande demping is niet verstelbaar, maar er is wél een lockout, daarover zo dadelijk meer.

Met 1.340 gram (zonder remote en steekas) is het gewicht van de F 132 One op het niveau van de Rockshox Rudy Ultimate XPLR en weegt zo’n 100 gram meer dan Fox’ Taper Cast 32 gravelvoorvork en ruim 340 gram meer dan de bijzondere Invert SL van CaneCreek.

DT Swiss F 132 One gravelvoorvork – geveerde voorvork gravelbike

De voorvork is nogal kenmerkend vormgegeven. De buitenpoten zijn onderaan versmald, de brug tussen beide buitenpoten zit achteraan en de vorkkroon loopt flink af en is voorzien van afdekkappen.

Aan de rechterkant vind je onder de afdekkap het ventiel van de Lineair SL-luchtveer.

Onderaan de linker vorkpoot verstel je de uitgaande demping in 9 stappen.

Serieuze testdata

DT Swiss onderbouwt de werking van hun nieuwe gravelvork in het persbericht met resultaten van hun roll-over tests. Daarbij zijn de piekkrachten in horizontale richting op de wielas gemeten bij het overrijden van een obstakel. Ze gebruiken dat als maat voor efficiëntieverlies: hoe hoger de piekbelasting in de rijrichting, hoe meer snelheid je verliest bij impact, zo is de gedachte.

In vergelijking met een starre vork in combinatie met 40 millimeter banden bleek de piekbelasting met de F 132 One gemiddeld 60 procent lager bij 15 kilometer per uur. Bij 25 kilometer per uur, in combinatie met 50 millimeter banden, is het verschil maximaal 53 procent.

DT Swiss F 132 One gravelvoorvork – geveerde voorvork gravelbike – Roll Over Test

DT Swiss F 132 One gravelvoorvork – geveerde voorvork gravelbike – Roll Over Test

Toch is het slechts één kant van het verhaal. In de praktijk speelt ook de verticale verplaatsing een grote rol: hoe hard je fiets en jijzelf bij een impact omhoog geduwd worden. Een verende vork absorbeert die krachten deels, waardoor je beter contact met de ondergrond houdt, minder kracht met je lichaam hoeft op te vangen en meer controle behoudt. Hoe groot het voordeel daarvan werkelijk is, hangt sterk af van factoren als snelheid, bandendruk, terrein en hoe goed de vork is afgesteld. De data van DT Swiss zijn dus op zichzelf redelijk zinvol, maar vormen geen sluitend bewijs dat je met deze vork per definitie sneller of efficiënter rijdt.

Alleen met remote, en alleen als je cockpit dat toelaat

Nog even over de PlainGain-demper. De ingaande slag daarvan is geheel te blokkeren met een lock-out. Niets bijzonders, zou je zeggen. Maar de bediening daarvan gebeurt exclusief via DT Swiss’ PushControl-remote vanaf het stuur. Daarbij springt de hendel telkens terug naar z’n beginpositie, zoals een schakelaar van je derailleur. Dat kan, omdat in de PlainGain-demper de ingaande demping open en dicht gezet wordt door een roterend element. Per druk op de remote, schakelt de demper zo tussen de open en gesloten stand.

In de linkerkant van de voorvork is de PlainGain-demper gehuisvest. Die heeft standaard een lockout die ook alleen met de meegeleverde remote vanaf het stuur te bieden is.

De hendel is daarbij ontworpen voor montage aan de binnenzijde van je gravelstuur, zodat je deze kunt bedienen zonder daarvoor je hand (veel) te moeten verplaatsen. In theorie handig, in praktijk sterk afhankelijk van stuurvorm, handgrootte en persoonlijke voorkeur.

Tot dusver zagen we mondjesmaat enkele remote hendels op de markt voor dropper-zadelpennen. Maar geen van die hendels heeft unaniem kunnen overtuigen. De complexiteit van stuurvorm, alle handposities en voorkeuren is daarbij extreem. En precies op dit punt maakt DT Swiss dus nogal een boude keuze door de voorvork exclusief met remote uit te voeren.

Zoals aangehaald is de gravelvoorvork F 132 One exclusief samen met Canyon ontwikkeld. En ten aanzien van de stuurvorm en de plaatsing van de remote is dus tussen beide partijen een optimum gekozen om het geheel goed te laten werken. Maar dan nog zijn we benieuwd of dat dat zo uitpakt.

De remote-hendel is dusdanig vormgegeven dat-ie vanuit nagenoeg alle posities op en rond de greep bereikbaar moet zijn.

Of die bereikbaarheid en het bediengemak werkelijk goed uitpakt is afhankelijk van stuurvorm, handgrootte en persoonlijke voorkeuren.

Vorksprong van 56 millimeter exclusief voor Canyon

Een andere reden van de samenwerking van Canyon met DT Swiss is dat de Duitse fietsfabrikant bij z’n gravelbike Grail er een specifieke vorksprong op nahoudt. 45 en 50 millimeter zijn de meest voorkomende vorksprongafmetingen; dit is de afstand dat de voornaaf naar voren staat ten opzichte van de stuurbuis. Dit resulteert uiteindelijk in de naloop; een horizontale maat op de grond, gemeten tussen het verlengde van de stuurbuis en een lijn vanaf de voornaaf, verticaal naar beneden tot op de grond. De naloop wordt gezien als een sterke indicator van het stuurgedrag, waarbij het samenspel met de balhoofdhoek het stuurgevoel en stabiliteit bepaald.

Bij de Grail heeft Canyon een de stuurhoek en vorksprong dusdanig gekozen dat er een naloop van 65 tot 70 millimeter ontstaat. Bij een balhoofdhoek van circa 71 graden heb je daarvoor een vorksprong van 56 millimeter nodig, zo bleek uit uitvoerig testen. De starre voorvork die tot dusver in elke Grail zat, heeft die vorksprong dus ook. Maar er is geen enkele geveerde voorvork op de markt met die vorksprong. En dus klopten de Duitsers aan bij de Zwitsers om samen een geveerde voorvork te ontwikkelen.

De samenwerking met Canyon is exclusief tot het einde van dit jaar. Daarna kunnen ook andere merken de voorvork specificeren. En DT Swiss biedt de F 132 One tegen dan ook aan met een sprong van 45 en 50 millimeter.

Meer details over de Canyon Grail CFR RIFT lees je in ons losse artikel.

Canyon Grail CFR RIFT DT Swiss F 132 One

Misschien samen ontwikkeld mét Canyon, maar dat DT Swiss uiteraard ook breder kijkt, blijkt wel uit de bandbreedte die in de nieuwe voorvork past. Want waar de Grail tot maximaal 45 millimeter breed rubber aankan (zonder spatborden en niet al te veel modder…), kan er in de DT Swiss F 132 One-voorvork beduidend breder.

Canyon gravelbike gravelracer Grail CFR RIFT

De geveerde gravelbikevoorvork F 132 One is in eerste instantie door Canyon en DT Swiss exclusief ontworpen voor de Grail CFR RIFT.

Praktisch

De F 132 One biedt optionele bevestigingsadapters voor bikepacking-tassen tot 3 kilo per vorkpoot. Heb ze niet nodig; laat je ze weg. De kabelgeleiding is half geïntegreerd: de remleiding loopt door de vorkkroon langs de stuurbuis naar beneden, waarna deze extern langs de vorkpoot verdergaat. Ook de lockout-kabel is intern doorgevoerd tot in de linker binnenpoot. Daarmee houdt DT Swiss het strak, maar stelt dus wel extra eisen aan je frame.

Kabels binnendoor een optie? Nee, standaard bij de F 132 One en dus óók een vereiste voor je gravelbike als je DT Swiss’ gravelvoorvork wilt monteren.

In het midden de kunststof adapters om bagage aan de F 132 One-voorvork te kunnen monteren. Rechts de voorvork met deze adapters gemonteerd.

DT Swiss stelt verder dat de service-intervallen afgestemd zijn op het daadwerkelijke gebruik door gravelbikers, die doorgaans langere ritten en meer kilometers maken dan mountainbikers. Een grote onderhoudsbeurt is daarom pas na 500 uur of twee jaar nodig; ruim het dubbele van een DT Swiss’ F 232 One crosscountry-voorvork (getest) bijvoorbeeld. Klein onderhoud wordt aangeraden elke vijftig uur, en kan met standaard gereedschap thuis uitgevoerd worden door de enigszins handige thuissleutelaar. DT Swiss zal hiervoor bij lancering instructievideo’s publiceren. Voor het grote onderhoud moet je nog wel bij een erkend DT Swiss Service Center aankloppen.

Vooralsnog exclusief bij Canyon, later ook los te koop

Zoals gezegd is deze voorvork ontwikkeld in een exclusieve samenwerking met Canyon. Tot het einde van dit jaar zul je de DT Swiss F 132 One-gravelvork dus ook niet ergens anders tegenkomen, behalve in het vooronder van enkel Canyon gravelbikes. Prijzen heeft DT Swiss dan ook nog niet medegedeeld.

Bron en meer info: dtswiss.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments