Dutch MTB Trail Awards 2017: iedereen wint!

En dat is géén ironie


Op vrijdag 30 juni vonden de uitreikingen van de eerste Dutch MTB Trail Awards plaats. Voor wie er nog niet mee bekend was: Organisatoren Robert van Rooijen en Jeffrey Stuut -beiden bikers, maar niet werkzaam in de fietsenbranche- vonden dat de Nederlandse mountainbikeroutebouwers te weinig waardering krijgen van hun werk.

Daarom kwamen ze met het idee: “Wij gaan alle routebouwers van Nederland in het zonnetje zetten. Het harde werken moet beloond worden!”

Hellendoorn gaat er met de hoofdprijs vandoor en wint een mobiele fietsschoonmaakplaats.

Die opzet is 100% geslaagd. Het werd zelfs een avond waarop heel mountainbikend Nederland won. Bouwers, landbeheerders en bikers raakten namelijk heel gezellig en ontspannen met elkaar aan de praat, in de bosrijke omgeving van Hellendoorn. Iets wat alleen nog maar meer mooie routes zal opleveren.

Alle winnaars op een rij

Wil je meer lezen over waarom de winnaars tot winnaar uitgeroepen zijn, lees de jury beoordelingen hier.

 

De crew van Parkstad -Strijthagen en de trofee voor beste technische trailsectie

Opvallend: alle winnaars hebben een goed verhaal. In tegenstelling tot de Oscar-uitreikingen, waarin winnaars vaak niet verder komen dan het huilend bedanken van hun moeder, waren de reacties van de winnaars inhoudelijk sterk en soms ook zeer vermakelijk.  Succes komt niet uit de lucht vallen, zoveel werd duidelijk. Verbinding zoeken, doorzettingsvermogen, respect voor de natuur, weten wat je doet én samenwerking; dat zijn de steekwoorden die we telkens weer hoorden.

Héél soms verliest de bierkaai. “Mr. Trail” Patrick Jansen eert de crew van Deventer-Oostermaat.

“Op de kleintjes letten”

Nog een pluim voor de organisatie: Ze namen ook de categorie “Beste Bikepark” in het programma op. Terecht, want de dirtscene is relatief klein, bestaat voor een groot deel uit jonge, minder kapitaalkrachtige rijders en is daarmee erg kwetsbaar. Met deze award krijgen ook de mensen die bike- en dirtparks in Nederland draaiende houden de waardering die ze verdienen.

Huub -zelf geen kleintje- van winnend Bikepark SFA Doetinchem vertelt zijn verhaal. Dat klonk zo goed, dat we er binnenkort eens gaan kijken.

DMT 2018

De DMT awards waren een groot succes, zéker voor een eerste editie. Complimenten aan de organisatie. Dat dit beslist geen éénmalig feestje was, maar dat het ze menens is, blijkt uit het feit dat de tijd en locatie van de DMT Awards 2018 al bekend zijn. Ze vinden namelijk plaats in maart, op de Bikemotion, de grootste wielersportbeurs van de Benelux. Hiermee hopen ze trailbouw en de trailbouwers nog meer onder de aandacht te brengen. Zien we je daar?!

Wie anders dan Jakko Mur van Natuurmonumenten (rechts) kan de prijs voor de meest natuurvriendelijke route uitreiken?

Samen eten doet samen praten. En die friet? Die fietsen we er wel weer af.

Pas op 15 juli 2017 officieel open voor bikers, en nú al in de prijzen: Beetsterzwaag

Buitengewoon Lekker in Nijverdal, op 500 meter van de start van de winnende route.

Van de zaalinrichting kunnen nog wel wat mooie north shores gemaakt worden.

Waarom zien pratende mensen er vaak toch zo vreemd uit op de foto? Ik had de eer namens Velozine de award voor beste technische trailsectie bekend te mogen maken.

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Coen de Jong

Geplaatst in Events, Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
Tags: , , , ,
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Alex Peters
Alex Peters
3 jaren geleden

Top initiatief voor een flink stel deurzetters die zo in het dikverdiende zonnetje komen. Mooi dat het ook doorgaat de komende jaren.