Dutch MTB Trail Awards 2019: De winnaars

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse Mountainbike Summit plaats. Een dag waarbij kennisuitwisseling tussen vrijwilligers die routes en bikeparks aanleggen en onderhouden centraal staat, en een toetje heeft in de vorm van de Dutch MTB Trail Awards.

Net als vorig jaar vond deze dag plaats bij Specialized Europe in ‘s-Heerenberg. Een dag met educatie, discussie en tot slot de uitreiking van Awards voor diverse mountainbikeroutes in Nederland.

De Mountainbike Summit is bedoeld voor de Nederlandse trailbuilders en georganiseerd door Tracks&Trails, bedrijf van routebouwer Patrick Jansen, IMBA, NTFU en Specialized. Het is een samenkomen waar trailbuilders hun ervaringen delen en zodoende elkaar kunnen bijscholen.

Dit jaar waren er een aantal onderwerpen die wat extra aandacht kregen: veiligheid en aansprakelijkheid, erfgoed en mountainbiken, hoe creëer je een stabiele bovenlaag en het effect van mountainbiken op de fauna.

Ondergetekende waande zich vooral even terug in de middelbare-schoolbanken tijdens een aardrijkskundeles, nu gegeven door Prof. Dr. Jakob Wallinga van de universiteit van Wageningen. Het ontstaan van de Nederlandse bodem door opéénvolgende ijstijden, brachten een helder inzicht in waarom je verschillende grondsoorten tegenkomt bij het graven. Ik gaf vroeger overigens niet zoveel om aardrijkskunde, maar déze les was reuze interessant! Maar dat terzijde.

Foto: Jacco Kort

Ook werd er deze dag gefietst op de aangrenzende route van Zeddam. Met Specialized als gastheer zat niemand verlegen om fatsoenlijk materiaal. Voor hen die dan nog niet waren uitgespeeld had Velosolutions een pumptrack aangelegd én kon je van het dak van Specialized kantoor afrijden en het luchtruim kiezen op een flinke schans, om vervolgens te landen in een big airbag.

De Awards

En terwijl de barbeque gloeide en de drank vloeide, werden de Dutch MTB Trail Awards uitgereikt. Deze Awards worden uitgereikt door een organsatie die het als missie heeft om de aanleg en het onderhoud van mountainbiketrails in Nederland te bevorderen.

Dit is het derde jaar dat er Awards worden uitgereikt. Er zijn verschillende categorieën met elk hun eigen vakjury, die aan de hand van specifiek criteria een winnaar selecteren. De hoofdprijs echter de publieksprijs: De Gouden Schop. Deze wordt uitgereikt aan de route die de meeste stemmen krijgt van het publiek dat tot afgelopen week een stem kon uitbrengen. Hier dan de winnaars op een rijtje:

Beste nieuwe route

Winnaar: Ede

Rondom Ede wordt een behoorlijk omvangrijk routenetwerk gecreëerd, dat inmiddels in een ver gevorderd stadium is. De jury was ook zeer te spreken over de ontwikkeling van de specifieke kinderroute.

Beste Trail Etiquette

Winnaar: Sibculo

Een mooi voorbeeld van hoe het óók kan. De mountainbikeroute van Sibculo loopt langs een begraafplaats. Wanneer er een begrafenis plaatsvindt, wordt er een kleine omleiding van de route actief, door middel van een klapbord dat de begrafenisondernemer bedient. Zodoende kan iedereen met rust en respect zijn weg vervolgen.

Meest natuurvriendelijke route

Winnaar: routenetwerk Utrechtse Heuvelrug

Volgens Teamleider Rein Zwaan van Staatsbosbeheer is de manier waarop de routebouwers op de Heuvelrug omgaan met de natuur een schoolvoorbeeld voor vele routebouwers in Nederland.

Aanmoedigingsprijs

Winnaar: MTB Noord West / Schoorl

De aanmoedigingsprijs ging naar een route die al lang bestaat, maar een steun in de rug verdient. Ze zijn al geruime tijd verwikkeld in een juridische strijd met lokale milieu-organisaties. De volhardendheid, betrokkenheid en onderzoeken die zijn gedaan voor behoud en uitbreiding van de route, konden een boek vullen…

Beste Bikepark

Winnaar: Dirtpark Groningen

Precies! ût Groningen. Ja, er zijn grotere bikeparks in Nederland te vinden. Maar de onophoudelijke inzet van een kleine groep vrijwilligers resulteert er al jaren in dat er óók in het hoge noorden wat te beleven valt voor mountainbikers.

De publieksprijs: De Gouden Schop

Winnaar: Amerongen

Voor de tweede keer op rij is Amerongen op de eerste plek terecht gekomen dankzij ruim 6.000 stemmen.

Overigens: vanaf nu is De Gouden Schop Nieuw een wisselbekerschop. Aan welke route zal de Schop volgend jaar moeten worden overgedragen?

Jouw route volgend jaar in de prijzen?

Wil je ook dat jouw lokale route een keer in de prijzen valt? Sluit je aan bij de lokale trailcrew en help mee! Niets geeft zoveel voldoening als het rijden over trails waaraan je zelf mee hebt gewerkt. Het is niet alleen een verrijking van je hobby, je draagt ook bij aan het plezier van een ander en de creatie van een positief beeld van de mountainbikegemeenschap. Wie weet resulteren jouw zweetdruppels volgend jaar wel in een prestigieuze Award!

Tekst: Mark ten Napel
Foto’s: Jacco Kort, Erik Boschman, Mark ten Napel

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments