Dwars door de Alpen naar de Middellandse Zee: Stone King Touring Club

Niet je lokale ’tour club’

Altijd al gedroomd om de Trance Provence, of de opvolger de Stone King Rally te rijden, maar geen mogelijkheden, middelen of zin om daar zes dagen wedstrijd van te maken? Vanaf dit jaar biedt de Stone King Touring Club je de kans het avontuur in eigen tempo op de wedstrijdroute zelf te beleven. Dwars door de Alpen naar de Middellandse Zee vol uit dagingen, maar zonder wedstrijdstress. Uitputting niettemin gegarandeerd…

Stone King Rally – Stone King Touring Club – Sven Martin

Foto: Sven Martin Stone King Rally

Naar de bron: Stone King Rally

De Stone King Rally is de voortzetting van de legendarische Trans Provence wedstrijd. Maar dan wel grotendeels aan de andere kant van de Frans-Italiaanse grens. Wat al een iconisch evenement was mag nu zelfs genre-definiërend heten. En het vindt plaats in de bakermat van enduro, waar de uitlopers van de Alpen de kust van de Middellandse Zee raken. De regio biedt volop avontuur in een afwisseling van wildernis en middeleeuwse dorpjes, hoge bergtoppen en rollende heuvels en zelfs strand.

Het evenement geldt net zo goed als ontdekkingstocht als wedstrijd en trekt deelnemers van over de hele wereld. Ieder jaar is er dan ook een nieuwe route, iets dat organisator Ash Smith en collega’s meerdere maanden voorrijden en uittekenen kost. En dat ondanks dat ze hier al meer dan een decennium bezig zijn en het gebied als hun broekzak kennen!

Stone King Tour Club: Episch avontuur zónder klok

Maar niet iedereen heeft zin in een wedstrijd. Het tempo, de stress of de drukte bij de beperkte inschrijving. De Stone King Tour Club is daarom een interessant alternatief. Hiermee kun je op ‘eigen houtje’ dwars door de Alpen naar de kust van de Middellandse Zee biken. De Stone King Touring Club biedt in de eerste plaats vooral een bron aan informatie om zélf de jaarlijks vernieuwde wedstrijdroute te rijden. Het concept omvat kaarten, roadbooks en alle informatie met betrekking tot shuttles, bevoorrading en onderkomen. Je mag (of zelfs moet!) nog een hoop keuzes zelf maken. Al het lastige voorwerk, waarvoor lokale kennis wel bijzonder handig blijkt, is echter voor je gedaan.

De uitlopers van de Alpen zijn een zeer gevarieerd gebied. De route van de Stone King laat je dan ook kennis maken met de volledige diversiteit van het gebied, waarbij je de mooiste secties rijdt met daar tussenin verbindingsstukken per shuttle bus.

Zélf navigeren

De Stone King Rally route volgen begint met navigatie (PDF). Het is namelijk – net als bij de Stone King Rally-wedstrijd – de bedoeling dat je zelf de weg vindt. Althans, zonder gids. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het welbekende Komoot. Ieder van de 6 fietsdagen krijg je als collectie, zoals dat bij Komoot heet. Binnen die collectie vind je de fietsbare secties als losse tours. De fietsbare secties worden onderbroken door een paar shuttles, die door deze opzet niet in de tracklog en statistieken terug komen. Uiteraard zijn alle tours en collecties voorzien van de nodige informatie (geschatte reistijd, afstand, hoogtemeters, duidelijke omschrijving). Ook POI’s zijn toegevoegd; het is immers een toertocht!

Foto: Rupert Fowler Stone King Rally

Wormholes

De Stone King Rally is een lange, zware wedstrijd die blind – dus zonder voorkennis van de route – gereden wordt. Het kan goed zijn dat je een mindere dag hebt, of merkt dat je na nog één klim toch niet meer scherp gaat dalen. In zekere mate is het zelfde van toepassing bij de Stone King Touring Club-versie van de route. Om die reden zijn er bij de toervariant tal van afkortmogelijkheden, de zogenaamde wormholes. De organisatie heeft hier en heel boekwerk (PDF) voor. Daarin wordt beschreven welke varianten van de dagetappe’s mogelijk zijn en wat de invloed is op het klim- en daalwerk, alsmede de afstand.

In de regel zijn het lange dagen met véél hoogtemeters: 1.500 m klimmen en 3.500 m dalen op een rit van 40 kilometer is een ‘begin’. In een incidenteel geval kan je ook de route juist verlengen door een wormhole te pakken dat een shuttle omzeilt.

Stone King Touring Club

Ik moet bekennen dat ik deze ‘afkorting’ niet helemaal snapte in een oogwenk….

Shuttles en andere voorzieningen

Een integraal deel van de wedstrijd, en dus ook het niet-getimede avontuur, is dat je niet alle hoogtemeters zelf hoeft te bedwingen. In samenwerking met Cool Bus, die al jaren in de regio fietsers door de bergen sleept, is er een programma aan shuttles (PDF) voor Stone King rijders. In principe zijn er tussen de 2 en 4 busritten per dag (hoe kom je anders aan zo veel meters dalen)?

Dan is er nog onderkomen en voedsel. Stone King Touring Club ‘regelt’ zoals gezegd niks voor je, maar voorziet je van informatie over alle opties. Zo ook een lijst met alle accomodaties, cafés en restaurants langs de route.

De etappes zijn op zichzelf al lang. De verbindingsstukken worden dan ook afgelegd via een shuttle bus. De Stone King-organisatie heeft beveelt de Cool Bus aan die specifiek voor de Stone King Touring Club oplossingen biedt. Foto: Rupert Fowler

Stone King Touring Club

Foto: Sven Martin

Stone King Touring Club

Foto: Sven Martin

Kosten en opties

Een Stone King Touring Club ‘lidmaatschap’ kost eenmalig € 39 tot € 79, afhankelijk van welke combinatie merchandise (er is zelfs een boek!) je erbij kiest. De bewuste route in Komoot en roadbooks op het moment dat je lid wordt kan je tot in de eeuwigheid der dagen gebruiken. De schamele prijs wordt natuurlijk verklaard doordat je betaalt voor het uitzoekwerk en het routemateriaal. Shuttle, onderkomen, voedsel en drank moet je zelf regelen én betalen. Daar ben je minstens € 500 aan kwijt maar het viervoudige lukt ook wel als je de allerduurste hotels uit de lijst pikt. Vind je dat uitzoeken géén deel van de lol? Dan is er binnenkort ook en volledig verzorgde optie!

Meer informatie: stonekingrally.org

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments