Enquête naar landelijk mountainbikevignet

Onlangs gaven we je nog een overzicht van alle verplichte en niet-verplichte mountainbikeroutevignetten die er in Nederland zijn. In de loop der jaren is het aantal gestaag toegenomen en daarmee óók de roep om één uniform, landelijk mtb-vignet. Om het draagvlak daarvan te toetsten vraagt Track & Trails – dat bij de ontwikkeling en aanleg van veel mountainbikeroutes is betrokken – om jouw feedback via een enquête.

Landelijk mtb-vignet – Mountainbikeroute vignet – mtb-vergunning

Waarom zijn er mtb-vignetten?

In Nederland hebben we inmiddels 268 mountainbikeroutes. En veel van die routes liggen op private grond. De grondeigenaar en/of -beheerder heeft dan ook toestemming gegeven voor de aanleg en gebruik van de mountainbikeroute. Het aanleggen is vervolgens het werk van een leger aan vrijwilligers. Maar ook al doen zij hun werk om niet, kosteloos is de aanleg van een mtb-route niet. En ook ná de aanleg zijn er kosten gemoeid rondom het onderhoud. Ook krijgen steeds meer initiatieven rondom mountainbikeroutes te maken met gerechtelijke procedures. En óók die kosten geld.

Om die reden heb je op een aantal mountainbikeroutes in Nederland een vignet nodig. En op plekken waar géén verplicht vignet geldt, wordt soms toch gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Maar stilaan is het aantal vignetten dat we in Nederland hebben flink toegenomen. Er zijn momenteel vijf verplichte vignetten. En daarnaast zijn er nog minstens zeven instanties die expliciet vragen om een vrijwillige bijdrage.

Opmaat naar landelijk mtb-vignet?

Deze kosten staan volgens vele gebruikers in verhouding met wat je er als mountainbiker voor terug krijgt. Dat kan zo zijn, maar écht overzichtelijk wordt het er niet op. De roep om een landelijk mtb-vignet is er dan ook al langer. En nu een aantal regio’s óók een vignet overwegen, wordt die roep steeds harder. Echter, het idee van één landelijke mountainbikevergunning kent wel wat haken en ogen ten aanzien van de uitvoering. Elke partij hanteert een andere opbouw van de prijs van z’n vignet. Sommigen gebruiken het om alleen de mountainbikeroute te onderhouden. Maar bij anderen draag je via het mtb-viget ook bij aan de totale kosten voor algeheel natuurbehoud.

Niettemin ziet Track & Trails, die bij de totstandkoming van veel mountainbikeroutes betrokken is, de noodzaak van een landelijk mtb-vignet groter worden. Niet alleen is dat voor gebruikers overzichtelijker, het helpt in potentie ook het draagvlak te vergroten voor het dekken van onkosten van mountainbikeroutes.

Enquête naar landelijk mtb-vignet

Track & Trails doet momenteel, mede namens twee routebureaus, onderzoek naar de haalbaarheid van zo’n landelijk mountainbikevignet en roept zoveel mogelijk bikers op mee te doen aan een enquête. Met uitkomsten staan zij vervolgens sterker bij het afwijzen of juist het stimuleren van een landelijk vignet.

Vul de enquête in via de volgende link: https://forms.gle/EGVLZDsWkPESNw7w6

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments