Routes | Trails in de Achterhoek: Mountainbikeroute Lochem

Populaire mtb-route opnieuw bezocht

De afgelopen jaren is in de Gelderse Achterhoek flink een groot aantal nieuwe mountainbikeroutes gebouwd. Een van de meest populaire is mtb-route Lochem. Wat wil je, dit rondje bevat serieuze beklimmingen en dito afdalingen. Arjan was er al eerder, in 2022, maar omdat hij de afgelopen zomer toch in de buurt was heeft hij de route nogmaals gereden. En wat denk je? “Als je ‘m een tweede keer rijdt is-ie nog leuker!”

Tekst en foto’s: Arjan Kruik


“De Paaschberg, de Lochemse Berg en de Kale Berg; vanwege de hoogte- en dieptemeters die deze bulten opleveren is het rondje van Lochem altijd de moeite waard. ”Arjan Kruik, redacteur Velozine

Mountainbikeroute Lochem: nog steeds een van de leukste

Zoals je wellicht gezien hebt zijn we regelmatig in de Achterhoek. Wat wil je: leuke routes in overvloed daar. Zoals die door het Vossebos, een nieuwe slingerroute tussen Zelhem en Ruurlo. En omdat het vanuit onze uitvalsbasis, Camping Schoneveld in Ruurlo, maar vijf minuten fietsen is naar de route van Lochem, pakken Arjo, Robby en ik die ook nog even mee. Arjo en ik kennen de route al van een eerder bezoek, maar Robby heeft nog geen idee. De hoogste tijd dus dat dat verandert.

De route van Lochem is vrij nieuw. Pas begin 2020 ging-ie open. En gelijk goed, want de mountainbikeroute Lochem werd kort daarop tijdens de MTB Trail Awards uitgeroepen tot ‘Beste nieuwe MTB Trail van 2020/2021’. Niet zo gek, want de route heeft een aantal kenmerken die ‘m bovengemiddeld leuk, lekker en vooral ook uitdagend maken. Om te beginnen bochten, heel veel bochten. Maar belangrijker dan dat zijn de hoogtemeters. Over hoeveel het er precies zijn heerst nogal wat verwarring, aangezien iedere route-app een andere waarde opgeeft. Zo komt onze Komoot-registratie over de afstand van 21 kilometer die het rondje lang is op ‘maar’ 170 hoogtemeters, terwijl initiatiefnemer Achterhoek Toerisme 232 hoogtemeters claimt en de collega’s van mtbroutes.nl het zelfs over 327 hoogtemeters hebben.

Wie heeft hier gelijk? Geen idee, want het registreren van hoogtemeters op een voortdurend op en neer gaand slingerpad is notoir lastig. Collega Lars schreef daar al eerder een interessant stukje over. Dus laat ik het zo zeggen: wie van klimmen houdt kan zich op mountainbikeroute Lochem behoorlijk uitleven, met name ook omdat sommige klimsecties niet alleen relatief lang, maar ook nog ’s lekker steil zijn.

Lekker buiten ontbijten bij onze glampingtent op Camping Schoneveld in Ruurlo.

Eérst koffie, dán biken…

Vanaf het startpunt voert de route eerst langs landerijen.

Mountainbikeroute Lochem

Maar daarna krijg je al snel een klim voor je kiezen. De eerste van vele.

Mountainbikeroute Lochem

Okay, dat slingeren kennen we inmiddels wel. Maar het blijft leuk!

Patrick Jansen signature-route

Ondanks dat Arjo en ik mountainbikeroute Lochem al een keer eerder hebben gereden zijn we toch weer verrast. Wat is dit een lekker parkoers! En Robby, die hier voor het eerst is, gaat helemaal uit z’n dak. “Dit is een van de leukste Nederlandse routes!”, roept hij enthousiast als we nog niet eens halverwege zijn. Maar hij heeft gelijk, het parkoers dat tussen Lochem en Barchem is neergelegd is een schandalig lekkere bochtenbonanza. Wat wil je, het rondje is voor nagenoeg de volle honderd procent een échte Patrick Jansen signature-route! En rechte stukken, daar doet Jansen niet aan!

Maar voordat we deze trailbouwer – en de vele tientallen vrijwilligers die hem hebben geholpen met de bouw! – alle credits geven, toch even een kleine nuancering. Want ook een ervaren paadjesmaker als Patrick Jansen heeft goed ‘materiaal’ nodig. En dat is er ten zuiden van Lochem in overvloed, met dank aan de gletsjers die in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150 duizend jaar geleden, een groot deel van Nederland bedekten. Die ijsmassa’s hebben namelijk net onder Lochem vier mooie mountainbikeheuvels omhoog gebulldozerd: van noord naar zuid zijn dat de Paasberg, de Lochemse Berg, de Zwiepse Berg en de Kale Berg.

Van dit kwartet is de Lochemse Berg met bijna 50 meter de hoogste bult. Okay, dat is bij lange na geen berg. En zelfs het woord heuvel dekt maar nauwelijks de lading. Maar hey, het is beter dan niets toch? Robby, die als bewoner van het Groene Hart weet wat het is om qua hoogteverschillen ‘niets’ te hebben, is in ieder geval blij met wat de Lochemse berg en z’n drie metgezellen op dat vlak in de aanbieding hebben. “Wat een heerlijke trails hier!”, vindt hij. “Snel, spannend en speels. En de afdalingen zijn verrassend lang, dat had ik hier echt niet verwacht!”

Mountainbikeroute Lochem

Lekker jagen met je hartslag in het rood…

Mountainbikeroute Lochem

Het rondje Lochem is echt 3D: van links naar rechts en van boven naar beneden.

Mountainbikeroute Lochem

De Kale Berg is de laatste van het kwartet. Pfff, pittig!

Voor of na de file?

Na de Kale Berg, de laatste van het kwartet, zijn we helemaal rond. Tijd voor een pauze. “Zitten jullie na één rondje al stuk dan?” Tsja, het woord ‘rondje’ is als je met een fotograaf op pad bent nogal relatief. Want om op de foto’s goed voor de dag te komen hebben Arjo en Robby sommige secties twee, drie of zelfs vier keer moeten rijden. En dat voelen de heren in de benen. Bovendien is het inmiddels lunchtijd, dus ook de maag rammelt. Het grote terras van Landgoedhotel Woodbrooke, pal aan de mountainbikeroute gelegen, is een uitgelezen plek om dat probleem op te lossen. “Je kunt hier ook overnachten”, vertelt de dame die ons kroketten met zelfgebakken brood komt brengen. “We hebben redelijk veel gasten die hier komen om een weekend te mountainbiken. En zonder uitzondering zijn die allemaal verrast over de mountainbikepaden die we hier hebben…” Ehh ja, dat verbaast me niks.

Na een een nét iets te uitgebreide maar wel erg lekkere lunch staan we voor de keus: rijden voor de avondspits begint terug naar de Randstad of doen we nog een rondje? Je snapt wel wat het is geworden: file. En nog een hele lange ook. Maar die zitten we geduldig en zonder klagen uit. Immers, de beloning hebben we al gehad. En die neemt niemand ons meer af.

Informatie mountainbikeroute Lochem

Startlocaties

Er liggen rond mtb-route Lochem drie officiële startlocaties:

Mountainbikeverhuur en -clinics

Lijkt het je leuk met vrienden of collega’s mtb-route Lochem te rijden, maar heeft niet iedereen een eigen mountainbike? Huren is dan een optie. Bike Totaal Goossens in Lochem heeft ze voor je klaarstaan.

Fietsverkoop- en reparaties

Ketting gebroken? Remblokjes versleten? Regenjack nodig? Of gewoon op zoek naar een nieuwe bike? Ook hiermee kan Bike Totaal Goossens je verder helpen. Andere fietsenmakers in de regio vind je hier.

Route

Je vindt het rondje dat Arjo en Robby gereden hebben hieronder op onze Komoot-pagina. Ook via outdoorachterhoek.nl is mtb-route Lochem te bekijken en als gpx te downloaden. Maar wie geen zin heeft in al die digitale poespas kan natuurlijk ook gewoon de routebordjes volgen. Verkeerd rijden is echt uitgesloten!


Algemene informatie Achterhoek

Mountainbiken en gravelbiken

Met z’n afwisselende coulisselandschap van bos, weilanden, houtwallen en beken is de Achterhoek bijna on-Nederlands kleinschalig en landelijk. Met de mountainbike of gravelbike ontdek je de Achterhoek sportief op twee wielen. De afgelopen drie jaar is hard gewerkt aan het updaten van het mountainbikeroutenetwerk, wat erin geresulteerd heeft, dat er nu maar liefst achttien moderne routes uitgezet zijn, met daarin een zeer groot aandeel singletrack. En met nog meer routes op komst, want uiteindelijk moeten álle mountainbikeroutes in de Achterhoek met elkaar verbonden worden! Meer info over de mountainbikeroutes in de Achterhoek vind je op mtbindeachterhoek.nl.

Vignetten en donaties

Alle routes in de Achterhoek zijn vignetvrij, met uitzondering van de route bij Zeddam, waarvoor een mtb-vignet van Natuurmonumenten vereist is. Je kunt dus alle routes op één na gratis fietsen. Maar wie wil, kan een donatie doen aan Stichting MTB Achterhoek. Jouw bijdrage komt dan geheel ten goede aan het onderhoud van de mountainbikeroutes.

Slapen en eten

Je vindt in de Achterhoek ook een groot aantal andere horecaondernemingen die zich specifiek richten op mountain- en gravelbikers. Dat betekent niet alleen dat je er makkelijk kunt parkeren en dat je er veilig je bike kunt stallen, maar ook dat je er terecht kunt voor tips en routeadvies. Je vindt hier een overzicht van alle partneraccommodaties.

Mountainbikeroute Lochem

Prima plek voor een bakkie of een lunch: Landgoedhotel Woodbrooke, pal aan mtb-route Lochem.
Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments