EuroBike 2019 – Vroeger was niet alles beter

We sloten onze dagelijkse EuroBike reportages af met de conclusie dat het qua trends een herhaling was van de editie van vorig jaar. Misschien verschoof daarom automatisch onze focus. Het viel ons namelijk op dat er veel mountainbikes voor aspirant-bikers te vinden waren.

Niet slechst een 13″ versie van een fiets voor volwassenen, nee; specifiek ontwikkelde, goed ogende en doordachte fietsen voor kinderen.

Vroegâh… als je kinderen een rondje mee door het bos wilden rijden, dan gebeurde dat gewoon op het fietsje dat je óók naar school bracht. Onder het motto ‘eerst maar eens zien of ze het leuk vinden’, werd de aanschaf van iets dat meer op een echte mountainbike lijkt, lang vooruitgeschoven. Eenmaal besmet met de mountainbikemicrobe wordt het lastiger. De kleinste maten van volwassenen-mountainbikes zijn vaak te groot en vooral te lang. En ook al past het aanstormende talent op die – na lang zoeken op Marktplaats gevonden – 13″ versie van papa’s fiets, dan zijn zaken als remgrepen en crankarmlengtes de volgende struikelblokken.

Het goed passen op de fiets én het goed kunnen bedienen van schakelgerei en remmen is een essentieel onderdeel van het genot. En het verlaagt bovendien de drempel tot die lol beduidend. En dat wordt vaak enorm onderschat.

Gelukkig zijn er steeds meer goede alternatieven. Dat werd deze editie van ’s werelds grootste fietsbeurs ons nog eens extra duidelijk. Het aanbod aan serieuze kinder-mountainbikes was opvallend groot. Goed doordacht spul dat afgestemd is op zowel de toepassing als de gebruiker. Als ik dan nog één extra conclusie over de voorbije EuroBike kan trekken, dan is het wel dat wat er nu aangeboden wordt écht heel veel beter is dan die kleine-volwassene-fiets van vroegâh…


Bij NS Bikes

De Nerd Jr. van NS Bikes is een rechtstreeks gevolg van de wens van NS Bikes’ oprichter Szymon Kobylinski om zijn zoon Max goed op een fiets te laten passen. Zijn zoon was testrijder voor het ontwikkelteam. Fietsen van de concurrentie werden uitvoerig getest en de conclusie was dat er ook op het vlak van geometrie nog veel te fine-tunen viel. Inmiddels heeft het Poolse merk meerdere kidsbikes die, bijzonder, enige tijd mee kunnen groeien met de berijder, door de wielmaat te wisselen!

Marin’s Hawk Hill Jr. is er met 20 en 24″ wielen voor een prijs zo rond de €1.600


Het ‘kids-only’ merk Early Rider kennen de meesten misschien van loopfietsen. Fietsen met trappers heeft het merk echter ook. Met de ‘Hellion’-serie zet het merk een volwaardige mountainbikes neer voor de jonge shredder. Er zijn hardtails met 16, 20 en 24″ wielen…

… En zelf een full suspension: de Hellion X. Met 90 mm veerweg achter, 100 mm voor en een Shimano SLX aanvingen een prachtig ding.

Bij Kona draait het altijd om de lol. Ze mikken daarmee al jaren niet alleen op volwassen. Het aanbod van Kona is al jaren behoorlijk breed én populair.

En er is zelfs passend materiaal voor de Guy Martins-in-spee.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Mark ten Napel

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments